Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Κυριακή 5 Απριλίου 2020





HOMER





Great Unknowns






Με προέλευση το San Antonio και με ποικιλία στα στυλ, οι Homer ήταν τοπικοί ήρωες. Η μπάντα είχε γνώση της country rock, της hard rock και σύμφωνα με τις πληροφορίες έπαιξαν πολύ στον τόπο τους.

Four Days and Nights Without You (1970)





Homer (Universal Recording Artist URA 101) 1970





Ένα από τα highlight η country-rock μπαλάντα "Dawson's Creek", μία από τις καλύτερες σε αυτό το γένος. Ακούω επίσης tripsichord στυλ West Coast rock στα "Circles in the North" και "Survivor". Υπάρχει εξαιρετική κιθαριστική δουλειά με prog προεκτάσεις σε όλη την διάρκεια, κάνοντας το LP να θυμίζει Folly's Pool. Το σίγουρο είναι ότι άξιζαν ένα ευρύτερο κοινό.

Dawson's Creek (1970)





Οι Homer σχηματίστηκαν το φθινόπωρο του 1967 από τους Chet Himes και Galen Niles, ενώ ήταν στο κολέγιο στο Τέξας. Έτυχε να είναι γείτονες και ο Chet αναγνώρισε στο πρόσωπο του Galen τον lead guitarist των The Outcasts-ένα γκρουπ που είχε πολύ πρόσφατα διαλυθεί. Τον πλησίασε με την ιδέα να σχηματίσουν μια καινούρια μπάντα, αλλά ο Galen απάντησε ότι δεν ενδιαφερόταν για κάτι τέτοιο. Το γεγονός ότι ο Chet είχε πολύ λίγο χρόνο που έπαιζε μπάσο δεν τον απέτρεψε από τον άσβηστο πόθο του να φτιάξει μία rock μπάντα. Πήρε λοιπόν την πρωτοβουλία να βρει έναν lead singer (Frank Coy) και ένα παίκτη ρυθμικής κιθάρας (Pat Cosgrove), ο οποίος επίσης ήθελε να σχηματίσει μπάντα, έτσι για να συμπληρωθεί το σχήμα χρειαζόταν ένας lead guitarist και ένας ντράμερ. Μετά από κάποιες προτροπές, ο Galen τελικά το ξανασκέφτηκε. Επίσης συμφώνησε να καλέσει και έναν ντράμερ που είχαν παίξει μαζί σε κάποιες μπάντες στο σχολείο (Gary Crapster). Ο Gary αποδείχτηκε ότι ψαχνόταν για να φτιάξει μία μπάντα, οπότε σε αυτό το σημείο το ορίτζιναλ lineup των Homer ήταν σεταρισμένο.

Circles in the North (1970)





Μετά από κάποιους μήνες με πολλές πρόβες σε ένα παλιό θέατρο στο San Antonio, αποφάσισαν ότι ήταν έτοιμοι να βγουν "στο δρόμο". (Οι Homer έπαιξαν μόνο διασκευές αρχικά, αλλά επεκτάθηκαν γράφοντας και παρουσιάζοντας δικό τους ορίτζιναλ υλικό μέσα σε μερικούς μήνες).
Μετά από σκληρή δουλειά, αποφάσισαν ότι ήταν καιρός να ηχογραφήσουν το πρώτο τους single και αυτό θα ήταν το "I Never Cared for You" του Willie Nelson. Η ανταπόκριση σε αυτό το τραγούδι ήταν πάντα καλή όταν το έπαιζαν live και πιο σημαντικά, αποφασίστηκε ότι ήταν αυτό το κομμάτι που είχε κερδίσει τον περισσότερο ραδιοφωνικό αέρα, καθώς είχε γραφτεί από ένα αξιοσέβαστο και πασίγνωστο τραγουδοποιό-θρύλο.

I Never Cared for You (1969)





Οι γονείς του Galen τους δάνεισαν τα χρήματα για να πληρώνουν το χρόνο στο στούντιο και ξεκίνησαν για το Robin "Hood" Brian's στο Tyler του Τέξας.
(Αυτό το στούντιο ήταν ΄καυτό΄ τότε, μιας και οι ZZ-Top ηχογραφούσαν το πρώτο από μία σειρά τριών άλμπουμ εκεί.) Το "I Never Cared for You" ηχογραφήθηκε, τυπώθηκε και κυκλοφόρησε σε τοπικά δισκοπωλεία χωρίς καθυστέρηση. H τύχη ήταν σίγουρα με το μέρος τους, καθώς δύο κορυφαίοι DJ's στο San Antonio έβαζαν σε καθημερινή βάση τον δίσκο (Ο DJ Howard Edwards του KONO και ο DJ Bruce Hathaway του KTSA). Σαν συνέπεια ήταν ο δίσκος να αρχίσει να πουλάει καλά και τελικά να ανεβεί στο νο5 μέσα στο top-40 αρκετών σταθμών. Αφού είχαν πουλήσει γύρω στα 5000 κομμάτια περίπου και ο δίσκος είχε πάρει μία καλή θέση στα τοπικά chart, oι Homer υπέγραψαν με μία εταιρεία που θα τους έκανε το μάνατζμεντ. Εκείνη η εταιρεία έδωσε τον δίσκο σε πολλές δισκογραφικές και επέλεξε την προσφορά της Columbia Records. H Columbia σχεδίασε να κυκλοφορήσει το "I Never Cared for You" σε Εθνικό επίπεδο και επίσης τους πρότεινε μία επιταγή των 5000 δολαρίων. Όλα πήγαιναν καλύτερα από ότι θα περίμενε κανείς για τους Homer-μέχρι που ο επικεφαλής στην Columbia, Jack Gold διαφώνησε για την συμφωνία, πριν πέσουν οι τελικές υπογραφές. Ο Jack Gold είπε ότι ήθελε να ακούσει κάποιο άλλο υλικό από τους Homer πριν βάλει την υπογραφή του σε αυτή την επιταγή των 5000 δολαρίων. Οι Homer δεν είχαν ηχογραφήσει τίποτα άλλο, έτσι η νέα τους διεύθυνση τους έστειλε πίσω στο Robin "Hood" Brian's στούντιο για να ηχογραφήσουν δύο ακόμα τραγούδια: το "On the Wall" / "Texas Lights".

Texas Lights (1969)





Αυτοί τα ταχυδρόμησαν στον Jack Gold και στην Columbia Records. Στο μεταξύ, το "I Never Cared for You" άρχισε να προχωράει αργά για τα chart. Η δυναμική στην αγορά είχε χαθεί και ο Jack Gold αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερα αν αυτή η συμφωνία δεν γινόταν ποτέ. Ωστόσο η διεύθυνση των Homer αποφάσισε να κυκλοφορήσει το "On the Wall" όπως και να είχε, αλλά απέτυχε να πάρει θέση στα chart.
Οι Homer αποφάσισαν να δοκιμάσουν διαφορετικό στούντιο για την επόμενη ηχογράφηση, έτσι κλείστηκε κάποιος στουντιακός χρόνος στο Walt Andrus στούντιο στο Χιούστον, όπου ηχογραφήθηκε το "Sunrise".

Sunrise (1969)





(O Pat Cosgrove ΄βγήκε από την μπάντα πριν αυτήν την ηχογράφηση και αντικαταστάθηκε από τον 2ο lead guitarist Howard Gloor.) Ο άσος των ηχογραφήσεων μηχανικός Linden Hudson καταπιάστηκε με την ηχογράφηση αυτού του δίσκου και ήταν αυτός που εφάρμοσε το phasing (το εφέ στον ήχο) που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το τραγούδι. (Ο Linden αργότερα ήταν αυτός που φρόντισε για την μετακίνηση των ZZ-Top στον ήχο που παρουσιάζεται στο LP τους Degüello.
Το "Sunrise" έπιασε λίγο καλύτερη θέση στα chart σε σχέση με το "On the Wall" και η συμφωνία με την εταιρεία στο μάνατζμεντ πήγαινε για να χαλάσει-με όχι περαιτέρω κυκλοφορίες single. Μερικές αλλαγές στο προσωπικό συνέβηκαν επίσης τότε, καθώς ο Gary Crapster έφυγε και αντικαταστάθηκε από τον ντράμερ Gene Coleman. O Phil Bepko επίσης προστέθηκε σαν δεύτερος lead singer για να ενισχύσει τα φωνητικά της μπάντας.

Survivor (1970)





Αυτές οι αλλαγές συνοδεύτηκαν επίσης με μία τεράστια αλλαγή στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας, καθώς το Stereo FM "album rock", ΄έσπαγε΄ το μονοπώλιο όσον αφορά στις μεταδόσεις, παίρνοντας τα ηνία από το παλαιό "Top 40" ΑΜ. Αυτή η επαναστατική εξέλιξη δεν πέρασε αβλεπή στα μέλη των Homer, που αντιλήφθηκαν ότι οι μέρες των παλαιών 45αριών τέλειωναν. Η κυκλοφορία του τελικού τους δίσκου 45 στροφών "Lonely Woman" έμεινε στο ράφι, καθώς θεωρήθηκε ότι ένα LP θα χρειαζόταν για να συναγωνιστεί στην νέα αγορά και ότι κανένα single δεν θα κυκλοφορούσε πια.

Lonely Woman (1970)





Μετά ο Chet Himes και ο Chris Geppert (δηλαδή ο Christopher Cross) έσμιξαν για να φτιάξουν ένα μικρό Ampex 8-track στούντιο στο πίσω μέρος του σπιτιού του Chet, στο Σαν Αντόνιο. Η δουλειά επομένως άρχισε με την ηχογράφηση του LP των Homer-και ο όγκος της ηχογράφησης έγινε εκεί (μαζί με κάποια δουλειά στο Odyssey Sound στο Όστιν και στο Soundville στο Χιούστον. Δοθείσης της εύκολης πρόσβασης στο στούντιο ηχογράφησης του Chet, μπόρεσαν να έχουν άπλετο χρόνο για να ηχογραφήσουν το άλμπουμ χωρίς να ξοδευτούν και μερικοί φίλοι τους-όπως τα παιδιά του γκρουπ του Christopher Cross-τους βοήθησαν με φρέσκες ιδέες και με την γενική συνεισφορά των ταλέντων τους σε αυτόν το δίσκο.

In the Beginning (1970)





Συνολικά ο χρόνος που χρειάστηκε για να γίνει αυτό το άλμπουμ ήταν λίγο λιγότερο από ένας χρόνος και το LP κυκλοφόρησε στα τέλη του 1972. Παρεμπιπτόντως ο Chet Himes είναι σήμερα ένας επιτυχημένος, υποψήφιος για Grammy μηχανικός, που ζει στο Όστιν-μερικά από τα σχήματα που έχει κάνει ηχογραφήσεις μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι οι Ted Nugent, Carole King, Christopher Cross κλπ.

Cyrano in the Park (1970)





Αρχικά μόνο 1000 κόπιες τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν σε εθνικό επίπεδο από την εταιρεία Budget Tapes and Records. To LP έγινε αρχικά αποδεκτό και φιλοξενήθηκε στην στήλη του περιοδικού Billboard, 'Bubbling Under the Top 100' γρήγορα μετά την κυκλοφορία του. Μετά το ξεπούλημα αυτών των πρώτων αντιτύπων, αποφασίστηκε ότι θα ήταν πολύ δαπανηρό να συνεχίσουν να βγαίνουν κόπιες.

Dandelion Wine (1969)





Τότε ο Don Evans και ο Van Wilks προστέθηκαν στους Homer σαν αντικαταστάτες των Phil Bepko και Gene Coleman. Η ηχογράφηση κάποιου νέου υλικού ξεκίνησε στα Odyssey Sound Studios στο Όστιν, όπου ο Chet εργαζόταν ως μηχανικός, αλλά δεν ολοκληρώθηκε, καθώς το γκρουπ διαλύθηκε το 1974.
Όλα τα μέλη των Homer ήταν εν ζωή το 2012, όταν γράφτηκαν αυτές οι πληροφορίες στις εσωτερικές σημειώσεις της επανέκδοσης του άλμπουμ σε CD, από τον Galen Niles.
Homer είναι το αγωνιστικό περιστέρι, εξ ου και ο τίτλος και το εξώφυλλο.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης