Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017







CULT






A. ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Πάνε κιόλας 34 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το Βρεταννικό συγκρότημα την πορεία του στην ιστορία της μουσικής. 
    Ακολουθώντας την επιτυχία ενός "πιασάρικου" ονόματος, όπως και στιλιστικών αλλαγών οι Cult ξεπήδησαν το 1984 ως ένα από τα ηγετικά γκρουπ για την αναβίωση του Heavy Metal.
    Υιοθετώντας τον ψευδο-μυστικισμό και τις εμμονές στην Αμερικανική παράδοση των Doors με τον frontman τους Ian Astbury, βαθιά επηρεασμένο από τον ηγέτη των Doors, Jim Morrison και το "The End", τις κιθαριστικές ενορχηστρώσεις των Led Zeppelin και το 3-χορδο "ροκάνισμα" των AC/DC, παράλληλα πρόσθεσαν πινελιές του post-punk goth rock, κερδίζοντας αφοσιωμένους οπαδούς στην Βρετανία με single στα μέσα της δεκαετίας του '80 όπως το "She Sells Sanctuary"




πριν ξεχυθούν στην Αμερικανική metal αγορά στα τέλη του'80 με το "Love Removal Machine".






    Καταφέρνουν εκεί ένα top ten με το LP Sonic Temple, όμως βαλτώνουν με εντάσεις και προβλήματα εκτός σκηνής, πράγμα που τους εμπόδισε να διατηρήσουν την δημοφιλία τους. Αποτέλεσμα ήταν η διάλυσή τους το 1995, ακολουθούν 2 μη επιτυχημένοι δίσκοι αλλά περιστασιακά ενώνονται για νέους δίσκους πάντοτε με ηγέτη τον Ian Astbury και τον κιθαρίστα Billy Duffy.

Β. ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ (the Southern Death Cult)

    Η καταγωγή τους ως γκρουπ πηγάζει από τους the Southern Death Cult ένα goth rock γκρουπ, που σχηματίστηκε από τον Ian Astbury το 1981.


    Υιός ναυτέμπορου ο Ian, μετακινούταν με την οικογένειά του συχνά στα μικρά του χρόνια. Στα παιδικά του χρόνια λοιπόν, βρέθηκε στον Καναδά, όπου ο μικρός Ian εντυπωσιάστηκε με τον τρόπο ζωής των ντόπιων ιθαγενών, που θα γίνονταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στο συγγραφικό του έργο.
    Τελικά εγκαταστάθηκε στο Bradford, στο Yorkshire, όπου βρέθηκε με ένα γκρουπ, στο οποίο ανέλαβε lead singer με το επώνυμο Lindsay (το όνομα της υπηρέτριας της μητέρας του) και έδωσε στο γκρουπ το όνομα the Southern Death Cult.
    Το 1982 ο ταλαντούχος Ian με το συγκρότημά του κυκλοφορεί το 1ο τους single "Moya/Fatman",





ενώ τον Ιανουάριο του 1983 γίνονται υποστηριγκτικό γκρουπ σε περιοδεία των Bauhaus.
    Όλα δείχνουν ότι το μέλλον διαγράφεται λαμπρό, όταν ο Ian σαστισμένος και σοκαρισμένος από την πολύ δόξα και τις εξαιρετικές κριτικές που δέχεται, τελειώνει το γκρουπ.

Γ. ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ (the Death Cult)
    
    Στη συνέχεια παίρνοντας το προηγούμενο όνομα το κονταίνει σε Death Cult 





και επιστρατεύει τον κιθαρίστα Billy Duffy, 
    





ο οποίος μόνο τυχαίος δεν ήταν, αφού πριν  έπαιζε στους Nosebleeds, το γκρουπ του Morissey πριν γίνουν οι Smiths.
    Επίσης στο νέο γκρουπ μπαίνουν οι Ray Mondo (ντραμς) 
και ο Jamie Stewart (μπάσο).


   


 Το 1983 βγάζουν ένα EP με 4 τραγούδια το "Death Cult" που φτάνει στο νο2 των ανεξάρτητων Βρετανικών chart. 






    To EP εσφαλμένα αποκαλείται από πολλούς Brothers Grimm από το 1ο τραγούδι του που έγραψε ο Billy Duffy.






    Το εξώφυλλο του EP έχει να κάνει με το ενδιαφέρον των Ian Astbury και Billy Duffy για τον πόλεμο του Βιετνάμ και πάρθηκε από τον επαγγελματία φωτογράφο του πολέμου του Βιετνάμ Tim Page.
    Προς τα τέλη του '83 ο ντράμερ Ray Mondo αντικαταστάθηκε από τον Nigel Preston.

                                                              Nigel Preston





Δ. ΠΑΓΙΩΣΗ (the Cult)

    Αρχές του 1984 αποφασίζουν να βγάλουν και το Death από το όνομα του γκρουπ, μετατρέποντάς το σε Cult. Αυτό συνέβηκε καθώς υπήρχε η έννοια μήπως τους μπερδέψουν με goth γκρουπ, διότι οι Cult έγιναν ένα hard rock γκρουπ με ψυχεδελικές πινελιές. 
    Το Dreamtime υπήρξε το 1ο τους LP το 1984, που έφτασε νο21 το 1985 στην Αγγλία.

Go West

Spiritwalker






Ο ντράμερ Nigel Preston φεύγει και αντικαθίσταται από τον Mark Brzezicki των Big Country,
μόνο για να βγάλουν το καλοκαιρινό single "She Sells Sanctuary" το οποίο φτάνει στο νο 15 στα hit της Αγγλίας.

                        Mark Brzezicki

She Sells Sanctuary





    Ντράμερ για το 2ο LP τους Love, το 1985, ήταν ο Les Warner. Αυτό το LP και κατά την ταπεινή μου γνώμη καλύτερό τους έφτασε το νο 4 hit. 

                          Les Warner

Hollow Man

Revolution

Nirvana





    Για το 3o LP Electric αλλάζουν line up και το άλμπουμ γίνεται το πιο heavy τους. Το 1ο τραγούδι του "Love Removal Machine" έγινε νο 18 το 1987, ενώ όλο το LP φτάνει  νο4 στην Αγγλία και νο 40 στην Αμερική.

Wild Flower

Aphrodisiac Jacket




    Ακόμα ένα νέο line up επιστρατεύοντας στα ντραμς τον Matt Sorum και βγάζουν το 4ο LP τους Sonic Temple κατά πολλούς το πιο πετυχημένο τους άλμπουμ.

                         Matt Sorum
    


Με το hit "Fire Woman" καταφέρνουν να φτάσουν σε χρόνο μηδέν στο Αμερικανικό top ten και να βρίσκονται να έχουν την ίδια απήχηση με γκρουπ όπως οι Motley Crue και οι Aerosmith.

Fire Woman

Edie

Sun King




    Ακολουθεί η αποχώρηση του Matt Sorum για τους Guns N' Roses και η παραίτηση του Jamie Stewart και η ένταξη στο γκρουπ των ντράμερ Mickey Curry και του μπασίστα Charlie Drayton.

          Mickey Curry                                                                      Charlie Drayton

Αποτέλεσμα του νέου line up είναι το 5ο τους LP Ceremony. Για το εξώφυλλο του δίσκου με το ινδιανάκι που λέγεται Eternity "έφαγαν" αγωγή μαμούθ 61.000.000 δολάρια από την κοινότητα Oglala Lakota Sioux της South Dakota,επειδή δεν είχαν συναίνεση. 

                                                                        If


Indian

Wild Hearted Son

Από το σημείο αυτό το γκρουπ κάνει ένα διάλειμμα 3 χρόνων και το 1993 βγάζει ένα LP μόνο στην Αγγλία, που φτάνει στο νο1 με διάφορα hits τους το Pure Cult. 






Ενώ το 1994 κάνουν το λάθος να βγάλουν το The Cult (τι το ήθελαν το όνομά τους σε δίσκο? Ντεμπούτο ήταν?) με λίγες πωλήσεις και κακές κριτικές.

Sacred Life


Joy





Το 1995 διαλύονται με τον Ian Astbury να σχηματίζει τους The Holy BarbariansΟι Cult προσπαθούν να αναβιώσουν το 1999 στο Tibetan Freedom Festival, ενώ το 2001 βγάζουν το άλμπουμ  Beyond Good and Evil 

 Take the Power

The Saint





πριν διαλυθούν όταν ο Ian Astbury πηγαίνει στους Doors of the 21st Century που σχηματίστηκαν από παλιά μέλη των Doors Robbie Krieger και Ray Manzarek.

    Το 2007 ο ανήσυχος Ian αφήνει το γκρουπ αυτό και επανενώνεται με τον Billy Duffy για να σχηματίσουν μια νέα έκδοση των Cult και βγάζουν ένα δίσκο το Born into This το 2008.


War Pony Destroyer


Dirty Little Star





Το 2011 ξαναγυρίζουν στο στούντιο και βγάζουν το 9ο LP τους Choice of Weapon που κυκλοφορεί το 2012.
The Wolf

Siberia




Τελευταίος δίσκος τους είναι το Hidden City το 2016.

                                                                Dark Energy
 

Avalanche of Light

No Love Lost

Deeply Ordered Chaos


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης