Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ "GORMENGHAST"
Μία φανταστική ιστορία όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα



ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Αυτή είναι η ιστορία του κάστρου Gormenghaste για το οποίο πολλοί έχουν γράψει βιβλία, μουσική αλλά και όπερα.
Ο Mervyn Peake ήταν ένας Άγγλος συγγραφέας και ποιητής που έμεινε γνωστός για την τριλογία Gormenghast (Titus Groan, Gormenghast, και Titus Alone). 



Μία γκόθικ νουβέλα του 1946 στην πραγματικότητα μετά το Hobbit αλλά πριν το The Lord of the Rings. Μια ιστορία που εξελίσσεται σε ένα φανταστικό κάστρο, όχι τόσο μακριά από την πραγματικότητα. Πολλές φορές τον συγκρίνουν με τον σύγχρονό του αλλά μεγαλυτερό του σε ηλικία J.R.R. Tolkien, αλλά ο σουρεαλισμός του επηρεάστηκε από την μεγάλη του αγάπη για τον Charles Dickens όπως και τον Robert Louis Stevenson.




ΠΕΡΙΛΗΨΗ 

Η πλοκή λαμβάνει χώρα στο τεράστιο κάστρο Gormenghast, ένα τεράστιο σύμπλεγμα από ετοιμόρροπους πύργους, που για αιώνες είναι η κληρονομιά της εκκεντρικής οικογένειας Γκρον και των πολυάριθμων υπηρετών τους.
Αρχηγός της οικογένειας ο Λόρδος Σέπαλκρειβ ο 76ος των Γκρον. Ένας μελαγχολικός άνδρας που νοιώθει παγιδευμένος από τα καθήκοντά του σαν ευγενής, αν και ποτέ δεν τα αμφισβητεί. Μόνη διέξοδός του το διάβασμα στην αγαπημένη του βιβλιοθήκη. Η γυναίκα του Γερτρούδη, με τα σκούρα κόκκινα μαλλιά δεν δίνει σημασία στην οικογένειά της ή στους υπόλοιπους μέσα στο κάστρο, αντίθετα ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο της στην κρεβατοκάμαρά της ή σε μέρη επιλεγμένα για περίπατο με συντροφιά τις λευκές της γάτες και χιλιάδες πουλιά.
Η θυγατέρα τους Φούξια, 15 χρονών, χαμένη στον κόσμο της φαντασίας της, απομονωμένη σε μια κάμαρα στην νότια πλευρά του κάστρου.
Οι δίδυμες αδελφές Κόρα και Κλάρις αδελφές του Λόρδου Σέπαλκρειβ που πιστεύουν ότι η Γερτρούδη τους έκλεψε την θέση στην ιεραρχία του Γκόρνμεγκαστ.
Όταν γεννιέται ο Τίτο, ο νόμιμος κληρονόμος του Γκόρμενγκαστ, η αδιάφορη μητέρα του τον εμπιστεύεται στην νταντά του. Η ιστορία που εξελίσσεται είναι συγκλονιστική και περίπλοκη για να περιγραφεί με ένα μικρό απόσπασμα.

Titus Groan: Οι "καλοί" χαρακτήρες προσπαθούν να μεγαλώσει ο Τίτο για να αναλάβει αρχηγός του Γκόρμενγκαστ όσο οι "κακοί" προσπαθούν για το αντίθετο.
Gormenghast: Ο Τίτο μετά από πολλές περιπέτειες αφήνει το κάστρο
Titus Alone: Ο Τίτο ταξιδεύει πολύ μακριά από το κάστρο προσπαθώντας να ξεχάσει το παρελθόν.

Ο MERVYN PEAKE ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Η νουβέλα έγινε σειρά για το BBC το 2000 με πρωταγωνιστή τον Jonathan Rhys Meyers. 





Ο Irmin Schmidt ήταν ο ιδρυτής και keyboard player των θρυλικών CAN, ενός Γερμανικού πειραματικού ροκ συγκροτήματος, που ιδρύθηκε το 1968 στην Δυτική Γερμανία.
Υπήρξε συνθέτης και έπαιζε πριν τους CAN με την ορχήστρα του Bochum,  την συμφωνική της Βιέννης και την Dortmund Ensemble for New Music που ο ίδιος ίδρυσε το 1962. Ο Irmin Schmidt έγραψε την φανταστική όπερα Gormenghast το 1998 σε λιμπρέττο του Duncan Fallowell.

  
Steerpikes Song





Οι Titus Groan, Άγγλοι progressive rock, που πήραν το όνομά τους από τον Τίτο της νουβέλας τραγούδησαν το 1970, από τον δίσκο τους Dawn θέματα σχετικά με την νουβέλα. Εδώ το τραγούδι με τίτλο που αναφέρεται στην αδελφή του Τίτο, Φούξια.

Fuschia


Οι progressive rock μπάντα Fruupp, το 1975 στον υπέροχο δίσκο τους Modern Masquerades συνθέτουν με καταπληκτικές μελωδίες την αγαπημένη τριλογία. 

Gormenghast

Εδώ μία άλλη εκδοχή της Φούξια (αγαπημένη τελικά) από τους Cure από τον δίσκο τους Faith το 1981.

                                                                  The Drowning Man


Αλλά και ο Al Stewart to 1970 καταπιάστηκε με το θέμα, από το 1ο μέρος της τριλογίας, στο κεφάλαιο που αφορά στις τρεις ρίζες που ζωγράφισαν οι δίδυμες αδελφές του Λόρδου Groan, Cora και Clarice.

Room of Roots



Η Νεοζηλανδή γκόθικ φολκ-ροκ συγγραφέας και τραγουδίστρια, έγραψε και ερμήνευσε το 2014 την τριλογία με ένα αριστουργηματικό τρόπο.

Titus Groan

Ο Αμερικανός συνθέτης και σαξοφωνίστας John Zorn το 2015, μέσα στο πειραματικό, αβάντ-γκαρντ στυλ του, συνθέτει κι αυτός Μέρβιν Πικ.  

Gormenghast


Όπως άλλωστε και οι νεαροί Ελβετοί Pegasus 

The Escape from Gormenghast


Τελικά το κάστρο του Gormenghast αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο έργο που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα άξιζε να υπάρχει στην βιβλιοθήκη μας.


Βασίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης