Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017





Tir na nOg

Η ΓΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΝΙΟΤΗΣ

Συνιστάται στους αναγνώστες πριν αρχίσουν να διαβάζουν να σκρολάρουν στα μουσικά βίντεο και να πατήσουν το βίντεο του folk/rock γκρουπ Tir na nOg στο τραγούδι τους Our Love Will Not Decay, ώστε να τους κρατάει συντροφιά την ώρα της ανάγνωσης. 

Κρυμμένος μέσα στην Ιρλανδική μυθολογία, βρίσκεται ο μύθος της Tir na nOg (Χώρα της αιώνιας νιότης), μια από τις ονομασίες του Otherworld, που οι Κέλτες πίστευαν ότι κατοικούσαν οι αρχαίοι, θεοί τους.
Μία υπερφυσική, μία πανέμορφη χώρα,που τα φύλλα δεν έπεφταν ποτέ από τα δέντρα, τα λουλούδια άνθιζαν συνέχεια και μπορούσε κανείς να μυρίζει την ευωδιά τους από χιλιόμετρα μακριά. Μία χώρα όπου επικρατούσαν η αιώνια νεότητα, η ομορφιά, η υγεία, η αφθονία και η χαρά. Εκεί αν κάποιος ήταν τυχερός να βρεθεί, θα έβλεπε παντού νέους και ευτυχισμένους ανθρώπους. Ο χρόνος είχε πολύ λίγη αξία εκεί και μόλις 5 μέρες αντιστοιχούσαν σε περισσότερα από τρία δικά μας χρόνια.
Ανάμεσα στις ιστορίες που σώζονται για επισκέψεις θνητών στην υπερφυσική αυτή χώρα, εξέχουσα θέση έχει ο μύθος του Oisin και της Niamh. Σε αυτή την ιστορία ο Oisin ένας θνητός ήρωας και η Niamh, η κόρη του βασιλιά της Tir na nOg ερωτεύονται.



Τα πολύ παλιά χρόνια στην Ιρλανδία, περπάτησαν γίγαντες. Υπήρχε τότε μία κάστα γιγάντιων πολεμιστών που λεγόταν Fianna και υπερασπίζονταν την Ιρλανδία από εχθρική εισβολή από την θάλασσα.
Αρχηγός ήταν ο Fionn mac Gunhail και είχε ένα υιό τον Oisin που ήταν ποιητής.
Κάποτε, ενώ κυνηγούσαν στο Kerry κάθισαν να ξεκουραστούν για λίγο σε ένα λόφο, με θέα τον Ατλαντικό.




Εκεί ατενίζοντας τον ωκεανό, είδαν να καλπάζει στον αφρό των κυμάτων, πάνω σε ένα ολόλευκο άλογο μια πανέμορφη γυναίκα με μακριά πυρόξανθα μαλλιά, που έφταναν στη μέση της και που ανέμιζαν πίσω της καθώς κάλπαζε. Ο πατέρας Fionn κοιτάζοντας με φανερή αγάπη τον υιό του Oisin, πρόσεξε αμέσως ότι αυτός ο "εισβολέας" είχε καταφέρει μία κατάκτηση, χωρίς να έχει φτάσει καν στη στεριά.
Η κοπέλα είπε: "ονομάζομαι Niamh Chinn Oir της Tir na nOg και ο πατέρας μου είναι ο Mannanan mac Lir, ο άρχοντας αυτής της χώρας. Είμαι ερωτευμένη με έναν άνδρα της Ιρλανδίας και έχω έρθει για να του ζητήσω να με παντρευτεί και να έρθει μαζί μου στην χώρα μου"



Ο Oisin γιατί αυτόν εννοούσε, ανέβηκε πίσω της στο άλογο που ξεχύθηκε πάνω στα κύματα, για την Tir na nOg.



Εκεί όπου ο πατέρας της Niamh και οι κάτοικοι τους υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά.
Κι αν ο Oisin είχε ερωτευτεί την Niamh με την πρώτη ματιά, τώρα διαπίστωνε ότι κάθε φορά που την κοίταζε αισθανόταν να πολλαπλασιάζεται αυτό το συναίσθημα.
Έζησαν ευτυχισμένοι για τρία χρόνια, μέχρι που μια μέρα, o Oisin της είπε ότι του είχαν λείψει ο πατέρας του και οι φίλοι του στην Ιρλανδία και θα επιθυμούσε να πάει για λίγο να τους ξαναδεί.
Της ζήτησε να του δώσει το άλογό της λοιπόν για μια πολύ γρήγορη επίσκεψη.
"Μη φεύγεις από την χώρα μου, μη φύγεις μακριά μου. Αν φύγεις φοβάμαι δεν θα επιστρέψεις ποτέ" του είπε γεμάτη ανησυχία η Niamh.
"Και βέβαια θα επιστρέψω αφού σε αγαπώ τόσο πολύ" της απάντησε ο Oisin.
Βλέποντας λοιπόν ότι η απόφασή του ήταν ειλημμένη, η Niamh του είπε πως ότι και να γίνει, να μην ξεπεζέψει από το άλογο.
"Θυμησου", του είπε, "όταν ήρθα για να σε πάρω δεν πάτησα ούτε στιγμή το πόδι μου στο έδαφος".



Και ξεχύθηκε ξανά το άτι πάνω στα αφρισμένα κύματα και σε χρόνο μηδέν ο Oisin,  βρισκόταν στην αγαπημένη του χώρα, την Ιρλανδία.
Όμως δεν μπορούσε να εξηγήσει που να βρίσκονταν τώρα όλοι αυτοί που μόνο τρία χρόνια πριν είχε αφήσει.
"Τι συμβαίνει εδώ? αναρωτήθηκε φωναχτά. Όλοι όσοι έβλεπε μπροστά του, φαίνονταν τόσο μικροί, λιλιπούτειοι.
"Ξέρετε μικροσκοπικοί μου φίλοι που μπορεί να βρίσκονται ο Fionn mac Gunhail και οι Fianna?" ρώτησε ο Oisin, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν ότι ποτέ κανείς δεν γνώριζε κάτι για αυτούς.
Ένας γέροντας μόνο, του είπε ότι κάποτε ο παππούς του, του είχε πει ότι τα πολύ παλιά χρόνια, οι γυναίκες συνήθιζαν να τρομάζουν τα παιδιά για να μην φεύγουν από το σπίτι, λέγοντάς τους ιστορίες για τον άρχοντα Fionn και τους γίγαντες Fianna.
Στην πραγματικότητα είχαν περάσει πάνω από 300 χρόνια και ο Oisin μόλις συνειδητοποιούσε ότι δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά τον αγαπημένο του πατέρα και τους φίλους του. Αποφάσισε λοιπόν να επιστρέψει πίσω και τράβηξε τα γκέμια του αλόγου να γυρίσει. Είδε τότε μερικούς "μικρούς" ανθρώπους να προσπαθούν να κυλήσουν μια τεράστια για αυτούς πέτρα. Σταματώντας πρόσεξε το δέος στα μάτια τους. Πρώτη τους φορά αντίκριζαν γίγαντα. Έσκυψε ελαφρώς από τη σέλα του και με το ένα χέρι έπιασε την πέτρα και με μία απότομη κίνηση την πέταξε μακριά, μέσα στα νερά του ωκεανού. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να κοπεί ένα λουρί της σέλας και ο Oisin να πέσει στο έδαφος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μικροσκοπικών ανθρώπων, που αντίκριζαν έναν νεαρό πανέμορφο γίγαντα να μεταμορφώνεται τόσο γρήγορα σε γέρο.
Οι μικροσκοπικοί άνθρωποι με τρομερή δυσκολία μετακίνησαν τον γίγαντα στον χώρο που εκείνα τα χρόνια κήρυττε ο Άγιος Πατρίκιος.



Ο Oisin πρόλαβε πριν ξεψυχήσει να βαπτιστεί από τον Άγιο και να του πει για την αγαπημένη του Niamh, τους Fianna και την μυθική Tir na nOg. 

Πολλοί αφηγήθηκαν τον πολύ όμορφο θρύλο του Oisin και της Niamh. 
Παρακάτω ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό:

Εδώ από live εμφάνιση του γυναικείου γκρουπ Celtic Woman στο Δουβλίνο


Το folk/rock συγκρότημα Tir na nOg έχει εξιστορήσει τον θρύλο στον πολύ όμορφο δίσκο τους το 1971

Tir na nOg-Tir na nOg




Tir na nOg-Our Love Will not Decay



Tir na nOg-Goodbye My Love



Εδώ από τον  Van Morrison το 1986



Και ο Αμερικανός συνθέτης Carl Strommen επίσης συνέθεσε για την θρυλική χώρα

Carl Strommen-Tir na nOg






Βασίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης