Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017



TERRY DOLAN
Η ιστορία ενός μουσικού που κατάφερε να έχει ένα hit χωρίς να βγάλει δίσκο



Το παρασκήνιο γύρω από τον ομώνυμο δίσκο έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς πέρασαν πάνω από 40 χρόνια από την ημερομηνία ηχογράφησής του.
Ο Terry Dolan ήταν ένας folk/rock μουσικός που το 1965 βρήκε πρόσφορο έδαφος στο Σαν Φρανσίσκο για να παίξει την μουσική του, ώσπου η εταιρεία Warner Brothers ανέλαβε να κάνει το ντεμπούτο άλμπουμ του το 1972.
Ξεκίνησε λοιπόν η ηχογράφηση μαζί με μερικούς πολύ καλούς μουσικούς, όπως ο μεγάλος John Cippolina (Quicksilver Messenger Service), ο ντράμερ Prairie Prince (the Tubes, Journey), ο 15χρονος Neal Scohn (ο οποίος αργότερα θα έπαιζε με τους Journey και τους Santana)οι Pointer Sisters στα backing vocals, Lonnie Turner (the Steve Miller Band, Eddie Money), αλλά και ο τεράστιος session μουσικός Nicky Hopkins (Rolling Stones, Kinks, Beatles) στο πιάνο. O Nicky Hopkins έφυγε, τελειώνοντας η 1η πλευρά του δίσκου, σε περιοδεία με τους Rolling Stones και άφησε τον Pete Sears (Jefferson Starship, Rod Stewart) να τελειώσει την 2η πλευρά.Το άλμπουμ ήταν έτοιμο με εξώφυλλο, αριθμό καταλόγου και σημειώσεις-αναφορές να βγει στην κυκλοφορία, όταν ανεξήγητα και ξαφνικά 2 μήνες πριν ματαιώθηκε.Τον Απρίλιο του 1971 η καθημερινή εφημερίδα San Fransisco Examiner έκανε μνεία στον Terry Dolan που πέτυχε το ακατόρθωτο. Να έχει ένα χιτ χωρίς να έχει βγάλει δίσκο. Βλέπετε μία demo κόπια διέρρευσε σε δυο underground ραδιοφωνικούς σταθμούς και ένα τραγούδι του το "Inlaws and Outlaws" έγινε hit. Μετά από 44 χρόνια (2016) το άλμπουμ βγήκε πάλι στον αφρό με υπάρχοντα κομμάτια, επιπλέον κομμάτια, το αυθεντικό του εξώφυλλο και 50σέλιδο βιβλίο με εκτεταμμένες σημειώσεις, φωτογραφίες και συνεντεύξεις, όσων ακόμα ζούσαν, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Terry Dolan είχε πεθάνει από το 2012. Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται ένα cover του J.J.Cale (Magnolia). Στο κατά πολλούς καλύτερο τραγούδι του δίσκου (Inlaws and Outlaws) η βαθιά με δύναμη ψυχής φωνή του Terry, υποβοηθούμενη από τα backing vocals των Pointer Sisters αλλά και την φανταστική κιθάρα του τεράστιου John Cippolina απογειώνει το κομμάτι.


Terry Dolan-Inlaws and Outlaws


Η σύνθεση στο πιάνο για την μπαλάντα Angie, που πήρε τον τίτλο από το όνομα της μελλοντικής γυναίκας του Terry, είναι του Nicky Hopkins ο οποίος και παίζει. Να σημειωθεί ότι ήταν και η πρώτη του δουλειά. Ο Nicky Hopkins έφυγε το 1972 από το γκρουπ, για τους Rolling Stones και το 1973 έπαιζε στο πιάνο το θρυλικό Angie των Rolling Stones. Βεβαίως μιλάμε για άλλο τόνο και δεν υπονοούμε οτιδήποτε άλλο.


Terry Dolan-Angie

Αυτό βέβαια συμβαίνει πάντοτε όταν κάποιος βρίσκεται ψηλότερα στην τροφική αλυσίδα όπως ήταν οι Rolling Stones σε σχέση με τον Terry Dolan,  λέει ο Greg Douglass, κιθαρίστας των Country Weather και αργότερα του Steve Miller, των Hot Tuna, αλλά και άνθρωπος μέσα στα πράγματα αφού μαζί με τον Nicky Hopkins ήταν, όταν έκλεισε το deal με την εταιρεία για την έκδοση του δίσκου. Και συμπληρώνει ο Greg Douglass, ότι η εταιρεία θεώρησε την μη συμμετοχή του Hopkins σε ολόκληρο το δίσκο γεγονός, που προεξοφλούσε την αποτυχία του πολλά υποσχόμενου δίσκου και έτσι ακύρωσε την έκδοσή του. 


Dolan-Douglass

Ο Terry πικραμένος αποχώρησε και με τον John Cippolina, τον Greg Douglass, Greg Elmore και David Hayes έφτιαξαν τους Terry and the Pirates. Και συνέχισαν να φτιάχνουν μουσική κατά τις αρχές του 1980. Έβγαλαν 7 πολύ όμορφα άλμπουμ.


Terry & the Pirates-Sweet Emotions

Ο Mike Somavilla ένας κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, ειδικός στη μουσική και fan χρειάστηκε 27 χρόνια από τη ζωή του για να κυκλοφορήσει το "χαμένο" άλμπουμ του Dolan. Το 1989 πλησίασε τον Terry και του είπε ότι θα προσπαθήσει να ανασύρει από τις καλένδες το χαμένο δίσκο του. Ο Terry Dolan του ευχήθηκε 'Good luck, have fun'
Μετά από πολύχρονες διαδικασίες και με την βοήθεια δικηγόρου το όνειρο του Somavilla έγινε πραγματικότητα.


Dolan-Somavilla-Cippolina

Δυστυχώς όμως ο Terry Dolan δεν έζησε για να το δει αυτό.



Βασίλης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης