Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017


KALEIDOSCOPE

Love and Peace


Η μουσική του 73χρονου πια David Lindley ήταν μία μίξη folk, blues, με ψυχεδέλεια και στοιχεία Αφρικάνικων, Αραβικών, Ασιατικών, Κέλτικων, Τούρκικων, Ελληνικών και Μαλαγασικών (από την Μαδαγασκάρη δηλαδή) μουσικών.





Εισήγαγε μία απίστευτη γκάμα οργάνων, από Kona και Weissenborn Hawaiian lap steel guitar, Τουρκικών μπαγλαμάδων (saz) και chumbus κιθάρων, του τρομερού oud ένα παραδοσιακό όργανο της Νότιας Μεσσοποταμίας(σημερινού Ιράκ), όπως και Ιρλανδικό μπουζούκι. Μεγάλωσε στην Νότια Καλιφόρνια, σαν έφηβος τον συνεπήρε το μπάντζο, όπου απέσπασε πέντε βραβεία παίζοντας σε ετήσια φεστιβάλ Αμερικανικής φολκ.

Banjo


Μεταξύ 1966 και 1971 ίδρυσε τους Kaleidoscope. Ένα συγκρότημα που πρέπει να δούμε σαν το πρώτο συγκρότημα που έπαιξε παγκόσμια μουσική. Έβγαλαν 4 άλμπουμ, παγκόσμιας μουσικής.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

1ο LP: Side Trips (1967)


Απερίγραπτο ντελίριο οργάνων. Το ρεπερτόριο του δίσκου? Από το κλασσικό "Mini the Moocher" (Hi De Hi De Hi De Hi) του Cab Calloway το 1931, 

Mini the Moocher


μέχρι το "Hesitation Blues" του Charlie Poole που έζησε και δημιούργησε τον προ-περασμένο αιώνα και που υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλά συγκροτήματα της δεκαετίας του '60 και που θα έχουμε την ευκαιρία να πραγματευτούμε σε προσεχές αφιέρωμα.

Hesitation Blues


2ο LP: A Beacon from Mars (1968)



Εδώ πάλι τι να πει κανείς για την πραγματικά απίστευτη δουλειά τους. Indie όταν δεν υφίσταται καν σαν όρος.

Να ξεκινήσουμε από το Τουρκικής προέλευσης Taxim, βασισμένο στον Αραβικό χορό Longa του Εφέντη Santurî Ethem Bey που έζησε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα?

Taxim


Να περάσουμε στην μπαλάντα "the Cruel Mother" που παίχτηκε από την Down by the Greenwood Side όπερα?

Greenwood Sidee

Ή να πιάσουμε την κλασσική ψυχεδέλεια?

I Found Out


Πάντως το ακόλουθο τραγούδι εμπνευσμένο σαν riff μουσικό από τον Howlin' Wolf και περιλαμβάνοντας ένα παρατεταμένο ψυχεδελικό σόλο κιθάρας, έκανε τον Jimmy Page να αναφέρεται στους Kaleidoscope σαν το καλύτερό του γκρουπ όλων των εποχών.

A Beacon from Mars



3ο LP: Incredible! Kaleidoscope (1969)



Ένα έπος πραγματικά. Να παινέψουμε και το σπίτι μας. "Seven Ate Sweet" ή αλλιώς ποιός θα σύρει το χορό όπως λέμε κι εδώ εμείς. Παρουσίαση Ελληνικής μουσικής παράδοσης. "Γερακίνα" και "Σαμιώτισσα" Ελληνικός στίχος "ντρου μπου ντρου μπου ντρουμ, τα βραχιόλια της βροντούν" και τρομερά πράγματα με τον percussionist/ντράμερ Paul Lagos (Παύλος Λαγός) να δίνει το παρών για πρώτη φορά στο γκρουπ, μαζί με τον Stuart Brotman στο μπάσο.

Seven Ate Sweet

" Lie to me " με τον Solomon Feldthouse να παίζει saz και να τραγουδάει. Νοσταλγική ατμόσφαιρα.

Lie to Me

Παραδοσιακό Αγγλικό Folk τραγούδι που πρωτο-τραγούδησε ο Clarence Ashley αρχές του αιώνα. 

the Cuckoo


4ο LP: Bernice (1970)




Το τελευταίο τους πριν διαλυθούν το 1970. Με τα περισσότερα μουσικά όργανα του παρελθόντος, να ανήκουν στο... παρελθόν, επιχειρούν να παίξουν R&B. Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε σε όλα καλοί. Ο δίσκος συγκρινόμενος με το παρελθόν τους ας μείνει ασχολίαστος. 
Αν και ακόμα και σε αυτό το στυλ έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσε ακόμα να συγκριθεί με αντίστοιχες δουλειές πετυχημένων συγκροτημάτων σε αυτό το μουσικό είδος. 
Παράδειγμα το αριστούργημα "Soft and Easy":

Soft and Easy

Τέλος του 1969, έγραψαν το τραγούδι  Mickey's Tune και Brother Mary για την ταινία Zabriskie Point.

Brother Mary


Μετά από την διάλυσή τους, ακολούθησαν επιτυχημένη σόλο καριέρα ο καθένας τους. Επανενώνονταν πάντως και έβγαλαν και δίσκο το Greetings from Kartoonistan... (We Ain't Dead Yet) (1991)

Kaleidoscope 
Το πρώτο παγκόσμιο συγκρότημα

Βασίλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης