BUDGIE
Hard / Progressive Rock Legends
Έχοντας σχηματιστεί το 1968, οι Budgie μπορεί να θεωρηθούν ως κρυμμένο μυστικό. Λίγα γκρουπ υπήρχαν τότε που να παίζουν στο στυλ που έπαιζαν αυτοί. Και πολλά άλλα γκρουπ πέρασαν στο προσκήνιο, όταν οι Budgie είχαν πια χρόνια σκηνικής και δισκογραφικής παρουσίας. Κάποιοι τους σνόμπαραν ως γκρουπ "κατώτερης τάξης", όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
The Author (1971)
Το μεγαλύτερο χάρισμα αυτής της μπάντας από το Cardiff ήταν να μην χάνουν ποτέ την μελωδία και τον τόνο, παρά το πανδαιμόνιο που δημιουργούσαν. Το ντεμπούτο τους θα το παρομοίαζα με έναν ηρωικό μποξέρ ματωμένο και μελανιασμένο. Εξοντωτικά riffs, κεραυνοί από κρουστά και οι πνιγμένες κραυγές του ηγέτη τους Burke Shelley κι όλα μαζί να παλεύουν να ανασάνουν κάτω από την θαμπή, ζοφερή παραγωγή του μελλοντικού ισχυρού άνδρα της metal Rodger Bain.
Homicidal Suicidal (1971)
Ένα τριμελές lineup που κεραυνοβολεί με τα riffs και με φωνή να ταιριάζει απόλυτα σε όλο αυτό, μάλλον θα έπρεπε να ήταν ένα εξαντλητικό πρότζεκτ. Αν και οι Budgie ροκάρουν αρκετά heavy στο ντεμπούτο τους, δεν προσπαθούν κάτι το οποίο δεν έχει ακουστεί ξανά.
Nude Disintegrating Parachute Woman (1971)
Squawk (MCA MKPS 2023) 9/72
Ενώ έχουν κρατήσει τις Zeppelin επιρροές εδώ κι εκεί, έχουν επίσης συστήσει τους εαυτούς τους στην μουσική. Πολύ από αυτή την μουσική είναι δυνατή και βαράει, με την απίστευτη φωνή του Burke να βγαίνει πάνω από τον ήχο της lead guitar. Πολύ ευχάριστη είναι η ακουστική δουλειά που έχουν προσθέσει εδώ, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει με ευκολία ακούγοντας για παράδειγμα το "Young Is A World".
Young Is A World (1972)
Make Me Happy (1972)
Never Turn Your Back on A Friend (MCA MDKS 8010) 6/73
Ίσως το άλμπουμ αυτό, είναι για κάποιους το αριστούργημα τους, του οποίου το κομμάτι που ανοίγει "Breadfan" έχει γίνει (ας όψονται εν μέρει οι Metallica) ένας παιάνας της metal. Αλλά αυτό είναι ένα άλμπουμ με πολύ μεγαλύτερη ποικιλία και πλούτο, παρά αυτό που θα συνέστηνε το πιο γνωστό τους κομμάτι.
Breadfan (1973)
Το "Parents" είναι μία αληθινά επική μπαλάντα που ΄καίγεται αργά΄ πριν μετατραπεί σε ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά σόλο.
Parents (1973)
In for the Kill (MCA MCF 2546) 5/74
Ένα βήμα πίσω στο μεταλλικό ντεμπούτο της μπάντας, αυτό το άλμπουμ είναι ένας χείμαρρος από φωνητικά που προξενούν ημικρανίες, κρουστά που θυμίζουν βιομηχανική εποχή και σόλο που σου σκίζουν τα νεύρα σε λωρίδες.
Crash Course In Brain Surgery (1974)
Hammer And Tongs (1974)
Bandolier (MCA MCL 1795) 10/75
Τα τραγούδια εδώ έχουν γίνει λιτά και πιο funky από πριν και η παραγωγή είναι πολύ καθαρή. Το "Who Do You Want for Your Love?", το οποίο η μπάντα παρουσίασε τέλεια στο The Old Grey Whistle Test, είχε phased κιθάρα, μπασογραμμές σε στυλ Parliament και φωνητικά με πάθος και ικεσία και το "Napoleon Bonapart 1 & 2", που αρχίζει αργά, χτίζεται με τροχασμό και μετά πάει σε ένα γρήγορο καλπασμό με riffs που σφυροκοπάνε και φωνητικά από τον Shelley σαν να τον στραγγαλίζουν. Ένα αυθεντικό χαμένο κλασικό. Και το αγαπημένο του μετέπειτα ηγέτη των Iron Maiden.
Who Do You Want for Your Love? (1975)
Napoleon Bonapart 1 & 2 (1975)
All at Sea (1977)
Don't Go Away (1977)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου