Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020











PTARMIGAN











Canadian Psychedelic / Progressive Folk









Οι Ptarmigan είχαν τις ρίζες τους στο Vancouver όταν στα τέλη του 1970 συναντήθηκαν οι δρόμοι του τραγουδιστή Glen Dias και του κιθαρίστα James Lithgow. Κοινός φίλος των δύο νεαρών ήταν ο Michael Bieling, ο οποίος ανέλαβε να παίζει congas όταν αποφάσισαν να φτιάξουν μία μπάντα. Στο lineup προστέθηκαν οι Dennis Lelonde στο πιάνο και στο άλτο σαξόφωνο, ο Monte Nordstrom στην κιθάρα και ο Shawn Mullins στα κρουστά.

The Island (1974)






Ptarmigan (Columbia ES 90257) 2/74 [Canada]




Όταν οι Lithgow και Bieling αποχώρησαν, στην μπάντα μπήκε ο κρουστός Peter Wheeler. Το γκρουπ έπαιξε στο κύκλωμα των κλαμπ του Vancouver, αλλά οι Dias και Nordstrom αποφάσισαν να προχωρήσουν ως ντουέτο και γρήγορα μετακόμισαν στο Toronto. Τα σχέδια τους για να πάνε στην Ottawa ναυάγησαν καθώς δεν είχαν χρήματα ούτε για τα εισιτήρια, αλλά έγιναν θαμώνες σε ένα χίπικο μαγαζί το Kitchen Cinq, όπου έπαιζαν συχνά και από εκεί άρχισαν να παίζουν στο Le Hibou, όπου άνοιγαν για ονόματα όπως ο Lenny Breau και οι Syrinx.

Go Dancing (1974)







Μετά από μία αποτυχημένη οντισιόν σε δισκογραφική, επέστρεψαν στο Winnipeg. Εκεί ηχογράφησαν μερικά demos τα οποία άκουσε ο jazzman Paul Horn που είχε την Samadhi Music, του άρεσαν, υπέγραψαν και το ντουέτο ηχογράφησε στο Vancouver το φθινόπωρο του 1972. Στην ηχογράφηση τους βοήθησαν οι παλαιοί τους συμπαίκτες.
Τελικά μετά από περισσότερο από ένα χρόνο έκαναν συμβόλαιο, όταν η Columbia έκανε το άλμπουμ Ptarmigan στις αρχές του 1974.
Τυπικά θέματα από τον Καναδά. Φύση, διάστημα, απεραντοσύνη πραγματεύονται στα πέντε μακροσκελή κομμάτια αυτού του απίθανου δίσκου.

Vancouver (1974)







Οι κριτικοί ήταν μπερδεμένοι, μη μπορώντας να καταλάβουν την ανάμιξη jazz στοιχείων με την ψυχεδέλεια και την folk. Το άλμπουμ μπήκε στο ράφι για ένα χρόνο, πράγμα που οδήγησε το ντουέτο στην απραξία. Όμως κυκλοφορώντας τελικά στα δισκάδικα και με ένα single ("Go Dancing" / "Vancouver") να κερδίζει ραδιοφωνικό αέρα, έκαναν μία μπάντα και έπαιζαν σε μικρές συναυλίες για λίγο καιρό.






Όταν ο μπασίστας David Aston έχασε την ζωή του σε τροχαίο, ο Nordstrom αποχώρησε από το σχήμα. Επέστρεψε ξανά για να κάνει σόλο καριέρα και οκτώ άλμπουμ από το 1978 και μετά.

Coquihalla (1974)






Ο Dias έγινε ηθοποιός και τραγουδιστής σε μουσικό θέατρο, πήρε ρόλο στο Jesus Christ Superstar και σε άλλα projects. Το 1999 έκανε το πρώτο σόλο άλμπουμ του.
Το μοναδικό άλμπουμ των Ptarmigan επανακυκλοφόρησε το 2006 από την Lion Productions με κάποια έξτρα τραγούδια.

Night of the Gulls (A Hymn to the Ocean and a Great Northern Lake) (1974)






Ένα ζεστό και συχνά υπνωτικό σετ από μακρά ακουστικά τραγούδια, στα οποία οι ήρεμες κιθάρες παίρνουν μία ασυνήθιστη ηχητική αιχμή από τις άλτο, τενόρο και μπάσο φλογέρες. Υψηλά ατμοσφαιρικό, συστήνεται σε όλους όσους είναι φανατικοί της progressive folk.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης