Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020









BOBAK, JONS, MALONE









Focus on the Underground










Ένα από τα καλύτερα underground άλμπουμ της περιόδου και ανάμεσα στα καλύτερα ψυχεδελικά άλμπουμ που υπάρχουν. Ένα ατόφιο στούντιο πρότζεκτ από τους μηχανικούς του στούντιο Morgan, Mike Bobak και Andy Jons και του συνθέτη Wilson Malone (των Orange Bicycle που σύντομα θα έκανε τον δικό του σόλο δίσκο).

On a Meadow-Lea (1969)






Motherlight (Morgan Blue Town BT 5003) 3/69






Ένα υπέροχο σετ από τραγούδια από ένα underground σχήμα με ποιητικό στίχο και καλή κιθάρα στο οπλοστάσιο του. Ένα μάλλον δύσκολο άκουσμα, καθηλωτικό ωστόσο, τόσο για τα παράξενα συστατικά του (η σαγηνευτική κιθάρα στο "On a Meadow-Lea", ο παράξενα τρομερός ήχος του οργάνου στο "House of Many Windows", η τρικυμία του ήχου που επικρατεί στο "Chant"), όσο και για την μελωδική του χάρη (το groovy "Wanna Make a Star Sam" και το country "Burning the Weed") και φανερά φτιάχτηκε δίχως την παραμικρή σκέψη για εμπορική επιτυχία.

The Lens (1969)






Η μίξη υπογραμμίζει κάποια απροσδόκητα μέρη στο backing, που σε κανένα συμβατικό δίσκο δεν θα γινόταν ποτέ και διάφορα όργανα ακούγονται να παίζουν λίγο πιο αργά ή λίγο πιο γρήγορα μερικές φορές, προσθέτοντας στην ασυμμετρία που σου προξενείται. Περιέργως, κανένας δεν είναι απόλυτα σίγουρος εάν Motherlight ήταν το όνομα της μπάντας ή ο τίτλος του άλμπουμ. Τα ορίτζιναλ έχουν flipback εξώφυλλα (δηλαδή το μπροστινό μέρος είναι έγχρωμο, ενώ το οπισθόφυλλο ασπρόμαυρο).

Motherlight (1969)






Η απόκοσμη, ονειρική φύση αυτού του άλμπουμ, το κάνει να ακούγεται παράξενο ακόμα και ανάμεσα στα παράξενα ψυχεδελικά άλμπουμ της εποχής. Από το χαμηλών τόνων πιανάκι στην εισαγωγή του ομότιτλου τραγουδιού και τα χαμηλόφωνα φωνητικά στο ονειρικό επαναλαμβανόμενο τέλος στο "On a Meadow-Lea" και το εκτός χρόνου όργανο στο "House of Many Windows", το άλμπουμ είναι απλά γεμάτο τέτοια περίεργα πράγματα που του δίνουν μία μοναδική γεύση.

House of Many Windows (1969)






Η ενορχήστρωση καθ όλη την διάρκεια είναι ταυτοχρόνως διακριτική και απαστράπτουσα. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη στην έλλειψη αρμονίας στο πιάνο στο κομμάτι "Motherlight", παρά από όση θα μπορούσε να υπάρξει από ένα παρατεταμένο σόλο στο όργανο και η κιθάρα που παίζει σε κάθε περίπτωση μοιάζει σαν απειλητικός εισβολέας παρά σαν επίδειξη δεξιοτεχνίας.

Wanna Make a Star Sam (1969)





Το τέχνασμα στο κλείσιμο του άλμπουμ στο τελευταίο κομμάτι "The Lens" είναι ένα από τα κόλπα που συνήθως δεν δουλεύουν τόσο καλά, αλλά εδώ πέρα γίνεται αρκετά εύγευστα (δηλαδή ενώ παίζει το πιάνο, επαναλαμβάνεται μέρος από κάθε τρακ του άλμπουμ).

Burning the Weed (1969)






Σε κάθε περίπτωση έχουμε ένα σχεδόν τέλειο για μένα άλμπουμ, που φαίνεται ότι δεν έχει προηγούμενο ή επιρροές και που θα κάνει το κεφάλι κάθε νέου ακροατή να γυρίσει με απορία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης