Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020











CRYSTAL SYPHON












Hidden Gems













"Νομίζω ότι είναι τέλειο που η Roaratorio εκδίδει για πρώτη φορά την δουλειά μας. Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου δεν γνωρίζουν τίποτα γι'αυτό. Περιμένω να πάρω ένα άλμπουμ στα χέρια μου. Σπάω πλάκα κι ο ίδιος και λέω σε όλους τους παλιούς μου φίλους ότι ένα αυτόγραφο τώρα θα ήταν τζάμπα, αλλά σε έξι μήνες ποιος ξέρει!!"

Dave Sprinkel


Μετά από τόσα χρόνια, αποκτάμε πρόσβαση σε κάποια από την τέλεια μουσική που έπαιξαν οι Crystal Syphon. Αν και έπαιξαν εκείνη την εποχή δεν μοιάζουν με κανένα άλλο γκρουπ της περιόδου. Είναι ένα αμάλγαμα ταλέντων έξι μουσικών, φίλων και αδελφών από μία μικρή πόλη της Καλιφόρνια, το Merced. Μία πόλη με πολύ ζέστη και σκόνη το καλοκαίρι και με ομίχλη και παγωνιά τον χειμώνα. Όμως για τους πιο νέους κατοίκους της πόλης ή των γειτονικών μικρότερων πόλεων ήταν γνωστό ότι κάτω από την γαλήνια ατμόσφαιρα του Merced υπέβοσκε μία πολύ ζωντανή μουσική σκηνή.

Marcy, Your Eyes 







Family Evil (Roaratorio roar 25) 2012






Σχεδόν κάθε εβδομάδα γίνονταν χοροεσπερίδες στις 4 ενεργές σκηνές της πόλης. Με τόσες σκηνές ήταν πολύ λογικό να σχηματίζονται πολλές μπάντες. Οι περισσότερες από αυτές ακολουθούσαν την πεπατημένη. Ντύνονταν κατάλληλα και έπαιζαν μουσική με γνώμονα τον Freddie King ή τον Magic Sam. Υπήρχε μία έμφαση στα ορχηστρικά και τα φωνητικά συνήθως περιορίζονταν σε ένα μέλος της μπάντας. Φυσικά, όλες εκείνες οι μπάντες δεν προέβλεψαν τις αλλαγές που θα έρχονταν με μία μικρή τετραμελή μπάντα από την Αγγλία που θα εμφανιζόταν στην Αμερική στα τέλη του 1963, τους Beatles.







Οι Crystal Syphon σχηματίστηκαν το 1965 από ένα γκρουπ μουσικών από το High School του Merced. Αρχικά γνωστοί ως The Morlochs, τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι Jeff Sanders στα φωνητικά και τα κρουστά, ο αδελφός του Jim Sanders στην ρυθμική κιθάρα και στα φωνητικά, ο Tom Salles στην lead guitar και στα φωνητικά, ο Dave Sprinkel στα keyboards και στα φωνητικά, ο Roger Henry στο μπάσο και ο Andy Daniel στα ντραμς. Η μπάντα ήταν στην αρχή πολύ επηρεασμένη από τους Beatles και μπάντες της Νότιας Καλιφόρνια όπως οι Byrds. Επειδή είχαν την ικανότητα να τραγουδούν όλοι, ήταν δυνατόν να κάνουν βερσιόνς των τραγουδιών των Beatles, πράγμα που ήταν αδύνατον για τις περισσότερες μπάντες της εποχής.

Try Something Different






Το γκρουπ άρχισε να παίζει σε συναυλίες στο Merced και όλα τα χρήματα που μάζευαν τα χρησιμοποιούσαν για να αγοράζουν εξοπλισμό και να αγοράζουν χρόνο στο στούντιο.
Στις αρχές του Μαΐου του 1966 ο Roger άφησε την μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Bob Greenlee στο μπάσο. Αρχές του 1967 η μπάντα ηχογράφησε τα "Marcy, Your Eyes", "Paradise" και "Have More of Everything".

Paradise






Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο ηχογραφήθηκε το "Try Something Different". Στα τέλη του 1967 ο Andy άφησε την μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον αδελφό του Bob, Marvin Greenlee στα ντραμς. Κάπου τότε η μπάντα άρχισε να ηχογραφεί όσο περισσότερο μπορούσε από τις πρόβες που έκαναν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα "Are You Dead Yet", "Fuzzy and Jose" και το "In My Mind".

Have More of Everything







Αυτά τα sessions έγιναν σε ένα μεγάλο παλαιό παντοπωλείο που μέρος της οροφής του είχε πέσει και τα περιστέρια πέρναγαν ελεύθερα σημαδεύοντας τα μουσικά όργανα και τα μέλη της μπάντας.
Κατά την διάρκεια των χρόνων από το 1966 έως αρχές του 1970, οι Crystal Syphon έπαιξαν εκτενώς όχι μόνο στην περιοχή του Merced, αλλά επίσης σε όλη την Καλιφόρνια. Ιδιαιτέρως αξιόλογη συναυλία ήταν αυτή με τους Canned Heat και τους Big Brother and the Holding Company με την Janis Joplin μπροστά από ένα κοινό χιλιάδων ανθρώπων στο Golden Gate Park στο Σαν Φρανσίσκο, όπως και μία το 1968 στο Hollywood Teen Fair και τρεις στο Fillmore. Ήταν σε μία από αυτές τις τρεις εμφανίσεις τους τον Ιανουάριο του 1968 που τα "Fails to Shine", "Winter Is Cold" και "Family Evil" ηχογραφήθηκαν και επομένως είναι live χωρίς overdubs.

Winter Is Cold






Άλλοι γνωστοί καλλιτέχνες που η μπάντα εμφανίστηκε μαζί περιλάμβαναν τους Bo Diddley, τους Creedence Clearwater Revival (και στην πρώτη τους ενσάρκωση ως Golliwogs), τους Youngbloods, τους Quicksilver Messenger Service, τους Country Joe and the Fish, τους Grateful Dead, τους Buffalo Spingfield, τον Elvin Bishop, τον Lee Michaels και τους Santana.

Family Evil






Elephant Ball (Roaratorio roar 37) 2015






Το γκρουπ κατά την διάρκεια ζωής του δεν έκανε συμβόλαιο με καμία εταιρεία, καθώς ήθελαν να παραμείνουν στο Merced λόγω σπουδών, αλλά και επειδή επιθυμούσαν να μείνουν μακριά από τους πειρασμούς της μεγάλης πόλης. Στα τέλη του 1968, ο Jim Sanders άφησε την μπάντα.

Sing to Me






Ακολούθησε ο Dave Sprinkel το 1969. Τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη συνέχισαν ως κουαρτέτο με τον Jeff Sanders να αναλαμβάνει τα keyboards. Με την αναχώρηση των Dave και Jim η μπάντα μείωσε την έμφαση της στις φωνητικές αρμονίες, αλλά προσπάθησε να εξισορροπήσει με περισσότερες συμφωνικές ορχηστρικές συνθέσεις, όπως επίσης με μεγαλύτερη έμφαση στους ρυθμούς, ιδιαίτερα τον Latin. Η μπάντα συνέχισε το 1969, με μία τελευταία εμφάνιση στο Fillmore στα τέλη του '69, αλλά αποφάσισαν να εγκαταλείψουν στις αρχές του 1970.

Tell Her for Me






Ωστόσο, το δέλεαρ της μουσικής δεν είχε αφήσει στιγμή τα μέλη του γκρουπ. Με τον Marvin Greenlee να μετακομίζει στο Stockton για να παίξει σε διάφορες μπάντες, ο Tom, o Bob και ο Jeff μαζεύτηκαν μαζί με τον κιθαρίστα John Fox και έφτιαξαν τους Boogeyman. Επειδή το όλο σκηνικό με τις μουσικές σκηνές είχε αλλάξει οι Boogeyman ξεκίνησαν με την πρόθεση να γίνουν μία bar μπάντα που θα έπαιζε γνωστά κομμάτια της εποχής.

Snow Falls






Ωστόσο έβγαλαν ένα 45άρι, το οποίο πήρε ραδιοφωνικό αέρα τοπικά όπως επίσης και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής ακτής, αλλά ποτέ δεν πήγε μακρύτερα. Λίγο μετά την κυκλοφορία αυτού ο John άφησε την μπάντα και αντικαταστάθηκε από τον Jimmy Shaw, έναν κιθαρίστα και τραγουδιστή από το Λος Άντζελες. Η μπάντα έπαιξε για τα επόμενα λίγα χρόνια με επιτυχία στα κλαμπ, αλλά συχνά λάμβανε μέρος σε κονσέρτα στην ευρύτερη περιοχή του Merced. Αν και ακόμα έπαιζαν γνωστά κομμάτια, συνέχισαν να παίζουν και τραγούδια από την εποχή των Crystal Syphon. Ο Bob έφυγε από την μπάντα το 1973 και αντικαταστάθηκε από τον Mark Blythe στο μπάσο. Τελικά, μετά από σχεδόν ένα χρόνο αυτό το γκρουπ έσβησε. Η Roaratorio ανέλαβε να κυκλοφορήσει την δουλειά αυτού του γκρουπ το 2012 και 2015 διαδοχικά σε δύο ωραιότατους δίσκους.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης