CYRUS FARYAR
Singers / Songwriters of 60's & 70's
Στο γένος των τραγουδοποιών / τραγουδιστών υπάρχουν οι θρύλοι / πρώτη σειρά ονομάτων - Dylan, Donovan, Mitchell, King, Taylor, Morrison κλπ. Υπάρχουν επίσης οι cult τραγουδοποιοί / τραγουδιστές όπως η Laura Nyro, Tim Buckley, Beverly & John Martyn, Gram Parsons, Janis Ian, κλπ, που ίσως ξέρετε και ήδη τους έχετε κατατάξει μέσα στα ακούσματα σας. Ίσως επίσης ακούσατε για τον άνθρωπο που αγαπούσε τα δελφίνια (Fred Neil), την πολύ ιδιαίτερη Judee Sill, την Anne Briggs ή τον John Denver. Από εδώ έχουμε δει πολλούς τραγουδιστές / τραγουδοποιούς, ονόματα άγνωστα που ο χρόνος έσβησε από την μνήμη των ελάχιστων που γνώριζαν. Ένας τέτοιος είναι ο Ιρανο-Αμερικανός Cyrus Faryar (Σάιρους Φαριάρ).
Softly Through the Darkness (1971)
Γεννημένος στην Τεχεράνη το 1936, ο μουσικός της folk, τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων Cyrus Faryar ήταν παιδικός φίλος με τον τραγουδιστή της folk
Dave Guard. Τελειώνοντας το high school και ενώ πήγαινε στο κολέγιο, άρχισε να καταπιάνεται με τον κόσμο της διασκέδασης, ανοίγοντας το πρώτο καφέ στην Χαβάη. Αργότερα πήγε στην South California και έλαβε μέρος σε διάφορα γκρουπ. Ο Dave Guard ήταν ιδρυτικό μέλος των
Kingston Trio. Όταν έφυγε από αυτό το γκρουπ του ζήτησε να πάει στο νέο του σχήμα που λεγόταν
The Whiskeyhill Singers. Μέσα σε αυτό το γκρουπ ήταν και η
Judy Henske. Όταν η μπάντα αυτή διαλύθηκε, ο Faryar μετακόμισε για λίγο στο San Diego, όπου έπαιξε με μουσικούς της folk. Έπειτα επέστρεψε στην Χαβάη, όπου έφτιαξε τους
Modern Folk Quartet και έκαναν 2 δίσκους. Ο Faryar ζει ακόμα στην Χαβάη (84 ετών) και περιστασιακά εμφανίζεται, ένας θρύλος της folk, με την χαρακτηριστική βαθιά βαρύτονη φωνή του.
Medley: Bright Island / So We Sailed / On The Sea (1973)
Cyrus (Electra EKS 74105) 11/71
Ήρεμοι και μελιστάλαχτοι ακουστικοί ήχοι. Ο Faryar ήταν ιδρυτικό μέλος των Modern Folk Quartet και παρουσιάστηκε σε πολλούς μεγάλους δίσκους, όπως για παράδειγμα το κλασικό άλμπουμ του Fred Neil (και ομώνυμο). Το πνεύμα του Neil πλανάται πάνω από το ντεμπούτο άλμπουμ του, τόσο στην χαλαρωτική, σχεδόν νωθρή αίσθηση όσο και στην βαθιά φωνή του και στην άρθρωση των λέξεων. Η αλήθεια είναι πως όποιος κι αν διέθετε τέτοια φωνή κάπως έτσι θα ακουγόταν.
Sweet Believer (1971)
Αν και πλήθος γνώριμων ονομάτων παίρνουν credits στο οπισθόφυλλο του άλμπουμ (
David Crosby,
Cass Elliott,
Bruce Johnston ανάμεσα σε άλλους) δεν είναι ένα αυτάρεσκο άλμπουμ. Είναι ευχάριστο και χαλαρωτικό χωρίς μυστικισμό και ψυχεδελικές επιρροές, απλά μία ζεστή ατμόσφαιρα. Δεν είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και ώρες ώρες ακούγεται ατέλειωτο, αλλά αυτό δεν είναι μεγάλη αμαρτία. Ο Faryar έγραψε σχεδόν τα πάντα. To μόνο τρακ που δεν μου κάνει κλικ είναι η διασκευή του "I Think He's Hiding" του
Randy Newman.
Η δική μου πρόταση: Το απόκοσμο "Companion". Ένα κομμάτι στο οποίο χρησιμοποιήθηκε ένα Ινδικό έγχορδο, το esraj, το οποίο ο Faryar θυμάται πως ήταν φτιαγμένο από ανθρώπινο κρανίο.
Companion (1971)
Islands (Elektra EKS 75068) 1973
Ένα δεύτερο άλμπουμ που μπορεί να περιγραφεί μόνο με εικόνες. Δηλαδή το όλο κλίμα είναι σαν να βρίσκεσαι ένα απόγευμα του Αυγούστου ξαπλωμένος σε μία ερημική εξωτική παραλία...Ή, ρίξτε μία ματιά στο οπισθόφυλλο.
Ένας τραγουδοποιός παράξενος σαν τον Tim Buckley, μυστηριώδης σαν τον Fred Neil, ερωτικός σαν τον Dino Valenti και τον Leonard Cohen. Μία πραγματική ιδιοφυΐα στους στίχους και με αυτή την βαθιά φωνή.
Livin' In A Land O' Sunshine (1973)
Ένα διαμάντι άλμπουμ στο γένος των τραγουδιστών / τραγουδοποιών, τόσο μοναδικό και πολύτιμο. Εδώ έχουμε από folk και pop μέχρι jazz. Η φωνή του είναι χαρακτηριστική, βαθιά spiritual και οι στίχοι του εμπνευσμένοι.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου