Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020





SPRING 

OR 

AMERICAN SPRING







Soft-Pop Gem





Στα τέλη της άνοιξης του 1972 κυκλοφόρησε ένας υπέροχος soft-pop δίσκος με το όνομα Spring. Ήταν μία δουλειά του Brian Wilson, των θρυλικών The Beach Boys και είναι κάτι που μάλλον θα πέρασε απαρατήρητο, εκτός ίσως από τους φαν του ίδιου του Wilson. Στο άλμπουμ τραγουδούν η σύζυγος του τότε Marilyn και η αδελφή της Diane. Κάποτε μαζί με την φίλη τους Ginger Blake είχαν ένα γυναικείο γκρουπ τις The Honeys. Θα μπορούσαμε να τις αποκαλούσαμε και The Beach Girls.

Sweet Mountain (1972)



Spring (United Artists UAS 5571, με εσώφυλλο) 5/72




Τα τραγούδια όλα, εμπνέουν τον πόνο της απώλειας, μερικά από αυτά ένα γλυκό πόνο θα έλεγα. Ό,τι κυριαρχεί και ό,τι πετυχαίνουν επίμονα είναι το πάντρεμα της απώλειας αυτής με την ανεμελιά των 60'ς, που είναι τόσο ελκυστικό κοιτάζοντας το σαν μία αντανάκλαση σε ένα καθρέπτη. Με ορθάνοιχτα μάτια κοιτάζουν πίσω σε πιο απλά χρόνια. Όλα ελέγχονται με ιδιαίτερα ωραίο τρόπο-ο ακροατής αισθάνεται την ανάγκη να απελευθερωθεί-μέχρι το απίστευτο "Good Time", των Brian Wilson / Al Jardine...Εδώ βρίσκεται πολύ δεξιοτεχνία.

Good Time (1972)





Όπως έγραψε και το Rolling Stone την 17/8/72, "Αν οι The Beach Boys ήθελαν δύο νέα μέλη, γιατί δεν ρωτούσαν την Diane και την Marilyn;"






Αυτός ο πολύ αγαπημένος δίσκος θα είναι μία πολύ ευχάριστη έκπληξη για ανυποψίαστους φαν των The Beach Boys. Ο Brian Wilson έκανε την παραγωγή και την σύνθεση 12 τραγουδιών για τις The Honeys (την γυναίκα του Marilyn και την αδελφή της Diane). Όλα τα τραγούδια είναι διασκευές, κάποια από τραγούδια των The Beach Boys, αλλά είναι τέλεια φτιαγμένα, με ενδιαφέρουσες συνθέσεις και οπωσδήποτε πολύ καλά ερμηνευμένα.

Superstar (1972)




Θα μπορούσε άνετα να είναι η επιλογή μου ως το δεύτερο καλύτερο μου άλμπουμ από τους The Beach Boys. Ανοίγει με μία νοσταλγική, γοητευτική βερσιόν του "Tennessee Waltz" και τελειώνει με δύο άριστα κομμάτια της Carole King. Ανάμεσα υπάρχουν στανταράκια των The Beach Boys, όπως το "Darlin" και το "Thinkin' Bout You Baby" και ένας αριθμός από άλλα τραγούδια που ακούγονται κομμένα και ραμμένα για τον συνδυασμό των φωνών (με κάποια backing φωνητικά από τους ίδιους τους The Beach Boys).

This Whole World (1972)





Επιλέγω σαν highlight το "Superstar", που έχει μία αξιοσημείωτη ερμηνεία και πάει το κλασικό χιτ των The Carpenters σε άλλη διάσταση. Το "This Whole World" του Brian, είναι επίσης φανταστικό κομμάτι, με μία νύξη πόνου στην σύνθεση του. Το βλοσυρό, σκοτεινό εξώφυλλο (πιο πολύ κι από το Surf's Up) είναι μάλλον μία από τις αιτίες που οι πωλήσεις αυτού του άλμπουμ ήταν φτωχικές. Οι φωνές έχουν μία χροιά σαν να θρηνούν σχεδόν σε κάποια σημεία, αλλά το άλμπουμ είναι ουσιαστικά διασκεδαστικό.

Down Home (1972)





Κάθε κομμάτι του σαν να ακούς το Sunflower (1970) και ικανοποιητικό τεχνικά σαν το Surf's Up (1971). Μοιάζει σαν o Wilson να έβαλε πιο πολύ ψυχή σε αυτό το άλμπουμ παρά στα άλμπουμ της δικής του μπάντας (εκείνης της εποχής) και το αποτέλεσμα είναι συχνά εξαιρετικό. Στην Αγγλία, η μπάντα και το άλμπουμ μετονομάστηκαν σε American Spring αποφεύγοντας να δημιουργηθεί σύγχυση με την prog rock μπάντα των Spring, οπότε και το εξώφυλλο επανασχεδιάστηκε.






Οι αδελφές Rovell τραγούδησαν κάποια ωραία sufr κομμάτια ως The Honeys, αλλά το γεγονός είναι ότι τα φωνητικά τους ταίριαζαν καλύτερα στα surf-rock, παρά στην soft-pop που έχουμε εδώ και εάν δεν ήταν η παραγωγή και η γραφή του Brian Wilson θα είχαμε έναν ξεχασμένο από όλους δίσκο. Όμως ακόμα κι έτσι φαίνεται ότι ο δίσκος αυτός είναι γνωστός μόνο στους φαν των The Beach Boys. Ωστόσο, στα ικανά χέρια του Wilson το "Sweet Mountain" γίνεται μία μουσική εκδρομή σε ένα μαγεμένο μέρος. Ακούγεται γλυκανάλατο αλλά είναι αληθινό! Πρόταση που εμπεριέχει μεγάλο μέρος της δουλειάς του Wilson. Γλυκανάλατο αλλά αληθινό (ή ειλικρινές).

Thinkin' Bout You Baby (1972)





΄Στρώσεις΄ background αρμονίας και αλλόκοτες πινελιές από moog ανεβάζουν ένα παλαιό στάνταρ όπως το "Tennessee Waltz", κάνοντας το να ακούγεται ωραιότατα. Αλλά τα καλύτερα τραγούδια είναι οι συνθέσεις του Wilson (το προαναφερθέν "Sweet Mountain" και το "Thinkin' Bout You Baby" είναι ιδιαίτερα ευφυή), ένα άλλο παλαιό country θέμα το "Awake", το οποίο παρουσιάζει τα καλύτερα φωνητικά στο άλμπουμ και μία ξεσηκωτική ερμηνεία του "Now That Everything's Been Said" της Carole King.

Now That Everything's Been Said (1972)




Αν είσαι ένας από αυτούς που μένουν με ανοιχτό στόμα όταν ακούνε μουσική των Beach Boys στα τέλη 60'ς αρχές 70'ς θα το διασκεδάσεις. Αν σου αρέσει ένας ωραίος pop δίσκος, επίσης θα το απολαύσεις. Σίγουρα πάντως δεν άξιζε να μείνει ένα τέτοιο άλμπουμ στα σκοτάδια.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης