Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020





KAK





Psychedelic Unknowns






γράφει ο Δημήτρης Μπουντούρης

Θα ήταν νομίζω πιο δόκιμο οι KAK να μπουν στα psychedelic unknown groups, μιας και η παρουσία τους στον χώρο της μουσικής ως group, κράτησε κάτι λιγότερο από ένα χρόνο. Σε αυτόν τον χρόνο πρόλαβαν να βγάλουν ένα LP, 2 singles για προώθηση του LP και να εμφανιστούν σε κάποιες τοπικές συναυλίες.
Το LP βγήκε στην Epic, πούλησε ελάχιστα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα καλό ψυχεδελικό άλμπουμ αλλά μέχρι εκεί. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να πάρει τον τίτλο του συλλεκτικού, μιας και υπάρχουν πάρα πολλά διαμάντια που έχουν χαθεί μέσα στα χρόνια και τα βρίσκεις σε εξευτελιστικές τιμές.
Τους έμαθα στα early 90s όταν το βινύλιο είχε πάρει για λίγο την κατιούσα, λόγω της εμφάνισης του νέου είδους αποθήκευσης μουσικής που άκουγε στο όνομα cd.
Τότε ήταν, που από το μόνο δισκάδικο που υπήρχε στη Λευκωσία και πουλούσε μόνο cd αγόρασα τη τριπλή συλλογή THE PSYCHEDELIC YEARS REVISITED 66-69. Στο Far Οut cd, ξεχώρισα το "Lemonaide Kid" των KAK, ενός άγνωστου για μένα μέχρι τότε group.

Lemonaide Kid 





Κάποιος θα το χαρακτηρίσει ως υποτονικό και μονότονο τραγούδι. Για μένα είναι ένα ευχάριστο 6άλεπτο νοσταλγικό psych folk κομμάτι, στο οποίο δεν ακούς μουσικές εξάρσεις, αλλά ένα παραμυθένιο μουσικό χαλί, στο οποίο η ινδική tabla του Christopher A. Lockheed και το βαθύ σόλο της lead κιθάρας του Dehner C. Patten, ακολουθούν άψογα και ευλαβικά τις εναλλαγές της φωνής του Gary L. Yoder. Ο στίχος του Yoder και αυτός παραμυθένιος και φευγάτος.

… I saw the lemonaide kid on the peppermint sticks
He had a mindblowing kitty
He said he'd set it aside for you…

Στο Back in the USA cd άκουσα το 2o κομμάτι από KAK, το "Rain". Σε πλήρη αντίθεση με το "Lem kid", επιθετικό, speadαριστό, beatάτο, γεμάτο, με τους στίχους να οδηγούν τελικά στον εξαγνισμό και το γλυκό σόλο της κιθάρας να κλείνει το κομμάτι.

…Nothing but the rain to cool me
nothing but my life to school me  
nothing but the sun to warm me
nothing but the stars to guide me 
You’re so kind to hide me now.

Το κομμάτι παρ' ότι μου άρεσε, μου φαινόταν μικρό και ξεκάρφωτο. Αργότερα αγοράζοντας το βινύλιο, κατάλαβα πόσο δίκιο είχα. To "Rain" αποτελεί το τρίτο μέρος μιας υπέροχης τριλογίας που ουσιαστικά αποτελεί το 2ο κομμάτι της 2ης πλευράς του LP.

Golgotha / Mirage / Rain





To 8άλεπτο "Trieulogy" ξεκινάει όμορφα με το "Golgotha" με βάση τις lead και rhythm κιθάρες των Patten και Yoder πλαισιωμένες από τα aggressive φωνητικά του Yoder, με το "Mirage" να ακροβατεί riffάροντας στο background και σε πρώτο πλάνο και κλείνει ξεκινώντας ακουστικά με το "Rain".

Golgotha
Dawn crept through the blanket off the sky
asleep on a grassy knoll it caught my eye
a voice cried out  
and it said to me
you better start walking boy
you ‘re already as late as you can be… 

Mirage
…through a mirror she passed like a shadow
watching each life bend flash into nothing
and I wonder which direction
she would go 
can’t you see
what you ‘re headed for…    

Αναμνήσεις τέλος. Πάμε τώρα για λίγο ιστορία και ανάλυση.
Δημιουργήθηκαν το 1968 στο Davis της California, αλλά ουσιαστικά έδρασαν στο San Francisco όπου ηχογράφησαν το μοναδικό τους LP και έδωσαν και όλες τις συναυλίες τους μέχρι την διάλυση τους το 1969. Μέλη του group οι Dehner C. Patten lead κιθάρα, Gary L. Yoder rhythm κιθάρα και φωνητικά, Joseph D Damrell μπάσο, sitar και tambourine και Christopher A. Lockheed ντραμς, tabla και harpsichord. Στιχουργός ο Yoder, συνεπικουρούμενος από τον παραγωγό των KAK Gary Grelecki, ο οποίος αποτελούσε το ΄πίσω από την μπάντα΄ μέλος του group και ο οποίος φιλοτέχνησε και το σουρεαλιστικό εξώφυλλο του LP τους. Διακρίνεται στο πίσω μέρος του δίσκου.   

                     





Οι Yoder και Patten γνωρίζονταν από πριν, αφού ήταν μαζί στην ίδια ψυχεδελική μπάντα, τους Oxford Circle με την οποία έπαιζαν σε διάφορα club της Βόρειας California και πολλές φορές μοιράζονταν τη σκηνή με τους Grateful Dead, Jefferson Airplane και την Janis Joplin. Σε παρόμοια μπάντα έπαιζε και ο μπασίστας Joe Dave Damrell (Group "B"). Ο ντράμερ Christopher Lockheed με 12 χρόνια σπουδές στο κλασσικό πιάνο, στην αρχή της καριέρας του έπαιζε σε ένα τρίο σε πάρτι γάμων μέχρι να δημιουργήσει στο Γυμνάσιο την πρώτη του rock μπάντα. Στη συνέχεια γνώρισε τον Patten παίζοντας μαζί στους Cherry Jam και τελικά κατέληξαν στους KAK.

Everything's Changing





Το όνομα τους σημαίνει σκόνη στη Σανσκριτική διάλεκτο.
Ο ήχος τους επηρεασμένος από τον ψυχεδελικό ήχο του San Francisco, εμπλουτισμένος με κάποιες garage πινελιές και με πηγές έμπνευσης ξεκάθαρα από Quicksilver Messenger Service (απόμακρη ηχώ στις κιθάρες), Grateful Dead (ανεπαίσθητα περάσματα από blues rock), Moby Grape (αρμονία φωνής, riffs κιθάρας), αλλά και Donovan (country rock και λυρισμός).
Τα "Everything’s Changing" και "Electric Sailor" χαρακτηρίζονται ως καταξιωμένα, κλασσικά ψυχεδελικά κομμάτια.

Electric Sailor





Γεμάτος και δυνατός ήχος drums, απίθανο κιθαριστικό acid σόλo και πιασάρικο ρεφρέν σε πρώτο πλάνο, με τους υπόλοιπους στίχους σε δεύτερο.
Στο "Disbelievin'" ξεχωρίζει το όμορφα δυνατό κιθαριστικό combo των Yoder και Patten, οι οποίοι –όπως αναφέρουν και οι ίδιοι σε συνέντευξή τους- μπορούσαν να ροκάρουν ασταμάτητα, χαρίζοντας μια σιγουριά και μια γοητεία στο κοινό.

Disbelievin'





Έντονα σκληρός bluesίστικος ήχος στο "Bryte ‘N’ clear day", ξεφεύγει από τα κλασικά ψυχεδελικά πατήματα των KAK, ενώ o Yoder βγαίνει εν γνώσει του μπροστά και μας δείχνει πόσο επαγγελματίας είναι, αλλά και πως είναι ικανός να μεταλλάσσεται μαζί με την μπάντα και να παίζει διαφορετικά είδη μουσικής. 
Από τα υπόλοιπα κομμάτια, θα ξεχωρίσω το ''Flowing By" μια ακουστική μπαλάντα με έντονο country style και επιρροή από Donovan.

Flowing By





Μετά την διάλυση των KAK, o Yoder έπαιξε στους Blue Cheer ενώ ο Lockheed υπήρξε μέλος των Population II και των Goose Creek Symphony, ενώ συμμετείχε μαζί με τον John Cipollina σε LP του Stu Blank.






Εκτός από το LP των KAK που επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές με τελευταία το 2019, κυκλοφόρησε και cd το 1999 με τίτλο KAK-OLA με αρκετά bonus tracks του group, ακυκλοφόρητα demos, ακουστικές εκτελέσεις, κάποια τραγούδια του Yoder και ένα ένθετο με την ιστορία του group και των τραγουδιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης