ARTHUR BROWN
Psychedelic Sailors
H ψυχεδελική εμπειρία, σε όρους χρήσης ναρκωτικών, μπορεί να σήμαινε την εξερεύνηση νέων διαστάσεων του μυαλού και των αισθήσεων. Σε όρους μουσικής όμως σήμαινε την εξερεύνηση νέων διαστάσεων του ήχου. Ιδιαιτέρως στα τέλη της δεκαετίας του '60, η ψυχεδελική περίοδος επέτρεψε στους μουσικούς να ζωγραφίσουν ηχητικές εικόνες που πριν δεν είχαν οραματιστεί ούτε καν σαν πιθανότητες. Αν και σατιρίστηκαν ή απορρίφθηκαν από κάποιους κριτικούς ως περιττές και απλοϊκές, δεν υπήρξε ποτέ τόσο ρίσκο και τέτοιο ΄τέντωμα΄ των ορίων της rock όσο υπήρξε στην ψυχεδέλεια. Τα ναρκωτικά μπορεί να έπαιξαν ένα μέρος στην δημιουργία της ψυχεδελικής rock, αλλά δεν θα είχαν κάνει τίποτα αν οι μουσικοί δεν είχαν γόνιμες και δημιουργικές φαντασιώσεις σε πρώτη θέση. Είναι εκείνη η αίσθηση της φαντασίας και της πιθανότητας, παρά το πάθος για ένα soundtrack στα ταξίδια με το LSD, που μας τραβάνε πίσω στους καλύτερους από εκείνους τους ακούραστους και συναρπαστικούς ψυχεδελικούς δίσκους σήμερα. Πολλά ήταν τα σχήματα που βαπτίσθηκαν στην ψυχεδελική rock σε διάφορα σημεία στην καριέρα τους. Ίσως η θητεία του Arthur Brown στους The Crazy World of Arthur Brown σπανίως έχει εξετασθεί στο βάθος που της αρμόζει μέχρι τώρα, εξαιτίας της ασυναγώνιστης ταχύτητας της εμπορικής και αρτιστικής του ανόδου και πτώσης. Ο Brown χρησιμοποιούσε την φωνή του και τους στίχους για να εξερευνήσει απαγορευμένα μέρη και εικόνες του μυαλού.
Fire (1968)
"I am the god of hellfire and I bring you...FIRE!!!"
Είναι δύσκολο να συμφιλιώσεις την εικόνα του ανθρώπου με την νεκρική μάσκα και το κράνος που βγάζει φωτιές με τον γλυκομίλητο, λεπτό και ευθυτενή Εγγλέζο. Ένας άνθρωπος μπορούσε να συγκριθεί μαζί του, ο οποίος είναι λιγότερο γνωστός στη χώρα μας κι αυτός λεγόταν Screaming Lord Sutch. Ο ίδιος ο Sutch είχε πει στον Brown όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του '60: "Αυτό που έκανα εγώ ήταν απλά λίγο γέλιο και μασκάρεμα. Ότι μου αρέσει σε αυτό που κάνεις εσύ Arthur είναι ότι το κάνεις αληθινή θεατρική παράσταση. Δεν είναι μόνο κόλπα και γέλια".
Ο "Θεός της Φωτιάς της Κολάσεως" δύσκολα είναι μία απειλητική φιγούρα ή ένας κακομαθημένος rock star, όταν αποκρίνεται με ενθουσιασμό στα κολεγιόπαιδα που τον χαιρετάνε στον δρόμο, καθώς πηγαίνει στο κατάστημα με τις υγιεινές τροφές για να αγοράσει κέικ με γέμιση βερίκοκο για το τσάι του. Ξέρει πότε να γυρίσει το διακόπτη του star στο on και πότε στο off. Σε κάθε περίπτωση, παρά το τι θα σκεφτόσασταν, το "Fire" ήταν μόλις ένα στοιχείο από αυτά που έκανε και μόνο ένα προσωπείο ενός άνδρα που με δεξιοτεχνία έπαιξε τόσους πολλούς ρόλους σαν frontman του rock 'n' roll. Μπορεί το "Fire" να ήταν το μοναδικό του χιτ, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο άνδρας και η μουσική του είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτό που στερεοτυπικά αποκαλούμε one-hit wonder.
Nightmare (1968)
You Don't Know (1965)
Κάνοντας ένα backing τρακ για μία ταινία του Roger Vadim το 1966, που πρωταγωνιστούσε η Jane Fonda (La Curee, που έγινε στην Αμερική The Game Is Over), o Brown έβγαλε αρκετά χρήματα για να επιστρέψει στην Αγγλία.
Don't Tell Me (1966)
"Θα κάναμε υλικό ημι-κλασικό, rock, R&B, soul, Ινδικού τύπου προσεγγίσεις-οτιδήποτε" λέει ο Brown με ενθουσιασμό. "Ο Vincent ήταν ικανός να απορροφήσει διάφορες επιρροές. Είχε πάει στο Trinity School of Music και μπορούσε να παίξει κλασική μουσική πολύ όμορφα. Επίσης μπορούσε να παίξει μοντέρνα jazz, boogie-woogie, pop. Σε μία περιοδεία πήρε 21 άλμπουμ του James Brown και τα άκουσε ατέλειωτες ώρες. Αγαπούσε την μουσική του music hall, τους Gilbert and Sullivan, οτιδήποτε είχε μέσα του πνεύμα. Περιστασιακά θα καθόταν με μία κιθάρα και θα τραγουδούσε ωραίες folk μελωδίες. Και μπορούσε να διαβάσει μουσική, να κάνει σύνθεση, να γράψει μουσική, να ενορχηστρώσει, να την μεταφέρει στο κοινό. Επειδή ήταν μόνο ντραμς και keyboard δεν χρειαζόταν να πούμε ΄με ποια νότα να πάμε;΄ Επειδή ήταν απλά μόνο keyboard. Ο Vince θα πήγαινε οπουδήποτε και εγώ θα ήμουν εκεί μαζί του. Έτσι γίναμε πολύ ελαστικοί. Μπορούσαμε να πάμε μουσικά όπου θέλαμε κατά την διάρκεια ενός κομματιού και πάλι να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε. Έτσι έμαθα πώς να κάνω πολύ ποιητικό αυτοσχεδιασμό, που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι τότε. Θα μιλούσαμε ποιητικά με απλούς ρυθμούς. Όλα ήταν σε στάδιο εξερεύνησης".
Όταν το γκρουπ που τώρα λεγόταν The Crazy World of Arthur Brown, άρχισε να παρουσιάζει, "Τραγουδούσαμε όλα τα τραγούδια που αργότερα θα γίνονταν δημοφιλή στο underground κοινό. Αλλά το να βρεις μια αγορά για όλο αυτό ήταν κάτι πολύ κοντά στο απίθανο. Ήταν λίγο περισσότερο εξωφρενικό και δεν υπήρχε underground κύκλωμα". Ο Brown πήγε ακόμα και σε ένα pop-soul σχήμα τους The Foundations (πολύ πριν το μεγάλο τους χιτ "Baby, Now That I Found You") για ένα μήνα στις αρχές του 1967 για να κάνει λίγη δουλειά. Μετά ο παραγωγός δίσκων και αντικομφορμιστής ιμπρεσάριος Joe Boyd είδε τους The Crazy World of Arthur Brown και είπε "Θα σας δώσουμε μία ευκαιρία στο κλαμπ UFO". Και το λάτρεψαν. To κλαμπ UFO του Λονδίνου, στο οποίο ο Boyd δούλεψε ως μουσικός διευθυντής, ήταν σε λειτουργία μόνο γύρω στον ένα χρόνο, αλλά έχει πετύχει μυθικό στάτους ως το επίκεντρο του Αγγλικού ψυχεδελικού underground κινήματος. Ένας αριθμός από τις καλύτερες αρχικά Αγγλικές ψυχεδελικές μπάντες έχτισαν το κοινό τους εκεί, ιδιαιτέρως οι Pink Floyd, αλλά επίσης οι πιο cult Soft Machine και οι Tomorrow, όπως επίσης και οι The Crazy World of Arthur Brown. "Η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική από την συνηθισμένη pop ατμόσφαιρα" εξηγεί ο Brown. "Οι λυρικές έννοιες ήταν πιο ποιητικές, πιο ρεαλιστικές. Η μουσική εξερευνούσε ένα εσωτερικό τοπίο, όχι απλά το παλαιό-αν και ήταν λαμπρό-τοπίο του Chuck Berry, το οποίο ήταν ένα πιο εξωτερικευμένο σκηνικό. Η μουσική ξεπήδησε από την μήτρα της pop μέχρι τότε, επιτρέποντας να κάνει την εμφάνιση του ό,τι είχε παρουσιαστεί μόνο στην μοντέρνα jazz, δηλαδή ο αυτοσχεδιασμός, παίζοντας με τα ηλεκτρονικά. Το 50% των δικών μας έργων ήταν αυτοσχεδιασμός".
Come and Buy (1968)
Οι εμφανίσεις στο κλαμπ UFO κέρδισαν ένα ιδιαίτερα επιδραστικό κοινό που τους έβαλε στην κούρσα από το underground στα Top 10. "Ο Pete Townshend ήρθε στο UFO ντυμένος με το καφτάνι του. Του άρεσε και με έβγαλε έξω με μία Αμερικάνικη Lincoln Continental. Είπε, "Ξέρεις, η δισκογραφική μου μόλις έχασε τους Bonzos (οι Bonzo Dog Band ήταν ένα άλλο θεατρικό, αν και πιο κωμικό γκρουπ της περιόδου εκείνης). Έτσι θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι θα έχουμε εσάς. Νομίζω ότι θα πρέπει να σας τοποθετήσω στο ρόστερ". Μέσω της επιρροής του Townshend οι The Crazy World of Arthur Brown υπέγραψαν στην Track, την εταιρεία που διηύθυναν οι μάνατζερ των Who, Kit Lambert και Chris Stamp. Με ένα ρόστερ που περιλάμβανε τους Who και τον Jimi Hendrix, η Track ήταν πάντοτε στην ασυνήθιστη για εταιρεία θέση να έχει εμπορικά επιτυχημένη παραγωγή και να δίνει ελευθερία στα σχήματα της να πειραματίζονται. Ο Lambert και ο Stamp επίσης άρχισαν να μανατζάρουν τους Crazy World και στα τέλη του '67 το πρώτο single "Devil's Grip" / "Give Him a Flower" εμφανίστηκε.
Devil's Grip (1967)
Give Him a Flower (1967)
Ό,τι ξεχωρίζει αυτόν από τους αμέτρητους επακόλουθους κατώτερους δίσκους (περισσότερο από heavy metal μπάντες) που τολμάνε να πάνε σε παρόμοια θέματα είναι η φροντίδα που πάρθηκε για να εξασφαλίσει την μουσική και λυρική λεπτομέρεια. Η φωνή του Brown, ήταν η ίδια ένα μουσικό όργανο για να εντυπωσιαστείς, μετακινούμενη από ελκυστικούς ψιθύρους και δυσοίωνη ποίηση που απήγγειλε, σε ουρλιαχτά που θα έσπαζαν τζάμια κι όλο αυτό μέσα σε μία στιγμή μόνο. "Δεν θα μπορούσα να κάνω μερικά από αυτά που άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν", λέει ο Brown για τα φωνητικά του, που τόσο συχνά (και με ακρίβεια) χαρακτηρίζονται οπερετικά. "Θυμάμαι να μιλάω στην Lene Lovich"-μια άλλη τραγουδίστρια της rock που χρησιμοποιεί υστερικές κραυγές-"και έτσι φαινόταν και σε αυτήν ότι είναι επίσης. Αυτή τραγούδησε εκείνα τα soul τραγούδια και σκέφτηκα, δεν μπορώ να κάνω ότι κάνει τόσο καλά. Θέλω να κάνω αυτό που κάνω, επειδή μπορώ να το κάνω".
Οι συνθέσεις επίσης παρέκκλιναν ανάμεσα σε πένθιμα διαλογιστικά περάσματα και τρελαμένα ψυχεδελικά ταξίδια στολισμένες με επιδέξιες πινελιές ενορχηστρωμένων χάλκινων και έγχορδων. Είναι αδύνατον να υποτιμήσεις την συνεισφορά του Vincent Crane, πιθανώς του πιο υποτιμημένου παίκτη του οργάνου στην rock υπό αυτό το πρίσμα. Ενώ παίζει με ένα τρόπο παρόμοιο με έναν άλλο Άγγλο παίκτη, τον Graham Bond, ο οποίος ανέμιξε jazz, blues, soul, rock και κλασικά μοτίβα με απειλητικά υπονοούμενα, ο Crane το έφτασε σε ένα ακόμα πιο έντονο επίπεδο. Συμπλήρωσε την μανία των φωνητικών του Brown με απολαυστικώς ζωηρά και διαπεραστικά riffs, επινοώντας ανίερες δυσαρμονικές νότες κατάλληλες για να πάρουν τον ρόλο του κουδουνιού της πύλης στο λημέρι του διαβόλου.
Time / Confusion (1968)
Το The Crazy World of Arthur Brown ήταν ένα παράξενο άλμπουμ, ακόμα και για τα στάνταρ της ψυχεδελικής rock το 1968, αλλά δεν ήταν αμείωτα παράξενο, όπως θυμούνται μερικοί. Αλήθεια, υπήρχαν οι σκηνές που προμήνυαν εφιάλτες, φωτιά και έφερνε γεμάτη ανησυχία αγριάδα που κυριαρχούσε στην πρώτη πλευρά ειδικά. Ακόμα το jazzy "Rest Cure" υπαινισσόταν την πιθανότητα μίας ανακουφιστικής απόδρασης από το βασανιστήριο, ενώ οι heavy rock συνθέσεις στις R&B διασκευές "I Put a Spell on You" (Screamin' Jay Hawkins) και "I've Got Money" (ένα άγνωστο στους πολλούς single του James Brown) σύστησαν λιγάκι-την τόσο απαραίτητη-ελαφρότητα. H ντανταιστική ποίηση και τα ειδικά εφέ του "Spontaneous Apple Creation", που θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας του '50 ήταν τόσο τρελά όσο και το The Crazy World of Arthur Brown, αλλά το "Child of My Kingdom" έκλεισε το άλμπουμ με μία πιο οπτιμιστική νότα. Όπως μεγάλο μέρος του δίσκου, το κομμάτι αυτό είναι μία εικονογράφηση του πόσο επιδέξια ήταν η μπάντα στο να παίζει διάφορα moods αντίθετα μεταξύ τους, τα μελαγχολικά μέρη της ρίμας που μετέτρεπαν ομαλά το κομμάτι σε ξεσηκωτικό jazz-blues, ολοκληρωμένο από ένα παιχνιδιάρικο σφύριγμα.
Child of My Kingdom (1968)
Τα έγχορδα και τα χάλκινα που πρόσθεσαν στην κλάση του άλμπουμ ήταν πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουν να μπουν στο τελικό προϊόν. "Είχαμε ηχογραφήσει ολόκληρο το άλμπουμ απλά με μπάσο, ντραμς, keyboard και με εμένα. Ο Kit (Lambert) το πήρε στην Αμερική και η Atlantic Records είπε, ΄τρελό πράγμα! Αλλά, ο ντράμερ δεν κρατάει το ρυθμό΄. Έτσι ο Kit επέστρεψε και είπε, ΄Δεν ξέρω τι να κάνω μ'αυτό! Πρέπει να το πάμε εκεί, αλλά δεν θέλουν να κάνουν το άλμπουμ...΄Και ο Kit το ηχογράφησε σε four-track. Είχε ηχογραφήσει τα ντραμς και το keyboard στο ίδιο track. Είπα, ΄Δεν μπορούμε πιθανότατα να το κάνουμε ξανά από την αρχή. Θα μας στοίχιζε μία περιουσία΄. Το "Fire" είχε γίνει με την 23η φορά, δεν ήταν ΄άντε με τη μία΄. Έτσι ήδη είχαν επενδυθεί πολλά χρήματα σε όλο αυτό. Και αυτός είπε, ΄Ξέρω τι θα μπορούσαμε να κάνουμε Arthur. Θα ντουμπλάρουμε κάποια έγχορδα΄. Ανακαλύψαμε ότι ο Vincent μπορούσε να το ενορχηστρώσει και έτσι κάπως έγινε. Και ένα καλό πράγμα επίσης: πάντα αισθανόμουν ότι τα έγχορδα και τα χάλκινα, όσο και η ηχογράφηση, κάλυπταν την οπτική πλευρά των live. Θυμάμαι ο Kit να κάνει δύο εβδομάδες, ίσως από 14 ώρες την ημέρα για να κάνει την μίξη. Είπε ότι ποτέ ξανά δεν θα υποβάλει τον εαυτό του σε τέτοιο βασανιστήριο". Ίσως σαν αποτέλεσμα όλου αυτού, τα πέντε τραγούδια στην μία πλευρά-την πλευρά που έχει το "Fire"-υπάρχουν επίσης σε μονοφωνική βερσιόν που διαφέρει αρκετά από τα πιο κοινά στερεοφωνικά, ιδιαίτερα με την πρόσθεση διασκεδαστικών ορχηστρικών εισαγωγών και τμημάτων με λόγια που συνδέουν κάποια από τα τραγούδια. Ένα μέλος από το τρίο δεν εντυπωσιάστηκε τόσο με το ΄ντύσιμο΄ των κομματιών. "Ήμασταν σε περιοδεία στην Αμερική όταν κυκλοφόρησε. Ο Kit είχε κάνει την τελική μίξη. Ο Chris Stamp εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο μας και μας έφερε το ρεγιόν. Το άφησε για 4 λεπτά και ο Drachen χύμηξε, το έβγαλε από το πικάπ και το έσπασε στον τοίχο. Επειδή τα ντραμς του είχαν θαφτεί. Ο Kit δεν είχε κάνει μόνο αυτό, αλλά στο "I Put a Spell on You" και στο "Child of My Kingdom", ήταν στη θέση του ντράμερ ο John Marshall, ο οποίος αργότερα έπαιξε στους Soft Machine". Ο Brown λέει επίσης ότι ο Jon Hiseman (ο οποίος έπαιξε με τον Graham Bond, τον John Mayall και τους Colosseum), πήρε την θέση του Theaker στο πριν το LP "Devil's Grip".
I've Got Money (1968)
Με την εμφάνιση του σαν μονομάχος του θανάτου, ο 'god of hellfire' θα είχε εξασφαλίσει ότι θα κέρδιζε πολύ ραδιοφωνικό αέρα για να κάνει ένα χιτ. Εκτοξεύθηκε στα chart το καλοκαίρι του 1968, μέχρι το νο1 στην Αγγλία. Δύο μήνες αργότερα ακολούθησε η Αμερική και παρά το γεγονός ότι θάφτηκε από κάποιους σταθμούς σταμάτησε στο νο2. Μόνο το "Hey Jude" των Beatles, τότε στα μέσα της ένατης εβδομάδας στην κορυφή, το εμπόδισε να φτάσει το νο1. Το άλμπουμ The Crazy World of Arthur Brown, αν και ο παλαιός κόσμος τείνει να έχει ξεχάσει, ήταν επίσης ένα smash, καθώς έγινε νο2 στην Αγγλία και νο7 στην Αμερική. Ο Brown είχε φέρει την ψυχεδελική ψευτο-τρέλα στις μάζες.
Rest Cure (1968)
Αυτό έγινε τότε βέβαια όταν υπήρχαν LP με δύο πλευρές αντί για CD και ο Brown οραματίστηκε σουίτες τραγουδιών για κάθε πλευρά του LP που θα μπορούσε να συνδεθεί θεματικά. "Μία πλευρά έκλεισε με ένα μπερδεμένο, σχεδόν βίαιο τραγούδι ("Confusion"). Ήταν περισσότερο προβληματισμένη. Η άλλη πλευρά είχε ένα ειρηνικό κλείσιμο, μία επίλυση. Είχε βαδίσει σε άλλη πορεία. Δεν υπήρχε Α΄ ή Β΄ πλευρά, έτσι είχε να κάνει με την ψυχική σου διάθεση το ποια από τις δύο πλευρές θα έβαζες. Μετά, σε σχέση με ποιο τρόπο το έβλεπες θα άρχιζε από όταν τέλειωνε η μία πλευρά ως ανεβαστικό ή το αντίθετο. Ήταν περισσότερο μία ελεύθερη σκέψη. Ο Lambert ήθελε από μένα να αλλάξω την πρώτη πλευρά, αυτή του "Fire" και να την τελειώσω με ένα ωραίο και ήρεμο θέμα, έτσι ώστε ο καθένας να αισθάνεται χαρούμενος. Είπα, ΄Δεν είναι αυτό το θέμα Kit΄. Σκέφτομαι να το ξανακάνω...Να κάνω την βερσιόν με ολοκληρωμένη Α΄ και Β΄ πλευρά".
Αν ο Brown είχε το ελεύθερο να κάνει το άλμπουμ όπως επιθυμούσε, θα είχε γίνει κάτι σαν όπερα. Η ειρωνεία ήταν ότι οι άλλοι "πελάτες" του Lambert, οι The Who είχαν ένα τιτάνιο χιτ την επόμενη χρονιά με το Tommy, που ήταν πολύ οπερετικό, μία rock όπερα, παρά την αντίθετη άποψη του Lambert στην ιδέα του Brown. "Ναι, έκανε λάθος σχετικά με το άλμπουμ μου" λέει γελώντας ο Brown. "Αλλά, το καλό με τον Kit είναι ότι το παραδέχτηκε στο τέλος. Επέστρεψα από μία περιοδεία στην Αμερική στο διαμέρισμα του Lambert και μου είπε: 'Θα το κάνω Arthur. Περίμενε και θα δεις΄. ΄Για τι πράγμα μιλάς Kit;΄ ΄Για αυτό το πράγμα που έγραψε ο Peter (Townshend)-θα το αποκαλέσω όπερα, όπως πολύ εύστοχα είναι. Αλλά θα το δεις. Αυτοί που με σνομπάρουν θα καταπιούν την γλώσσα τους΄. Και είχε δίκιο".
Αν και ο Brown έχει ανάμικτες αναμνήσεις για την συνεργασία του με τον Lambert, ακόμη εκτιμάει τα καλά για τα οποία ήταν ικανός να κάνει. "Ο Lambert και ο Stamp ήταν ΄μανούλες΄ στον χειρισμό των media. Ο Lambert ήταν gay, είχε φίλους όλους τους gay. Ο Stamp είχε όλα τα κορίτσια και ο Lambert όλες τις μεγαλύτερες κυρίες, οι οποίες λάτρευαν την εκκεντρικότητα του. Πήγε στην Αμερική, επέστρεψε πίσω και είπε: ΄Κοίτα, δεν ξέρω τι να κάνω. Επειδή για τους σταθμούς των FM δεν είμαστε ότι ακριβώς ζητάνε΄. Έτσι, αυτό που έκανε ήταν τελικά να βάλει δύο σταθμούς των ΑΜ να παίζουν όλη την μία πλευρά του άλμπουμ, οπότε υπήρξε τέτοια ανταπόκριση, που τα FM ξαφνικά άρχιζαν να παρακαλάνε ΄Το θέλουμε΄. Είχαμε το ασυνήθιστο για την εποχή, να μας παίζουν FM και ΑΜ, πράγμα τελείως απίθανο. Ο Hendrix την ίδια εποχή έπαιζε σε όλους τους σταθμούς με τα νέγρικα. Το makeup μου δεν άφηνε κάποιον να συμπεράνει αν ήμουν λευκός ή νέγρος και ακουγόμουν σαν νέγρος. Έτσι ο Hendrix είπε σε όλους, ΄παίξτε και αυτόν το μαλάκα΄. Έτσι πήραμε και αέρα από τους νέγρικους σταθμούς, εκτός τα FM και τα ΑΜ πράγμα που ήταν αδύνατον να γίνει".
The Lord Doesn't Want You (1988)
"Ο Drachen ήταν πολύ δημιουργικός", λέει ο Brown. "Πολλά από αυτά που έμοιαζαν να προέρχονται από τον Vincent στην πραγματικότητα ήταν του Drachen, επειδή ο ρυθμός (μιμείται ένα πολύ δυνατό riff του οργάνου του Crane)...Λοιπόν ο Vincent αντέγραφε τον Drachen. Ο Vincent νόμιζε ότι ο Drachen είχε πολύ καλές ιδέες, αλλά ο χρόνος...Ο Vincent τα βρήκε αβάσταχτα. Τελικά έφτασε σε σημείο που ο Vincent είπε, ΄κοίτα δεν μπορώ να το κάνω πια αυτό. Ή αυτός ή εγώ. Αν ήμασταν μία κανονική μπάντα, ο ντράμερ θα κρατούσε ένα χαμηλό groove και εγώ θα έκανα πάνω σε αυτό τα σόλο μου. Εδώ ξοδεύω όλο τον χρόνο μου να κρατάω χαμηλά το groove ενώ αυτός κάνει το σόλο του πάνω μου΄. Αργότερα ο Drachen έπαιξε με τους Love και τον Graham Bond. To 1970 είπε, ΄κατατρόπωσα την δυσκολία μου΄(σαν ντράμερ). Έβαλε ένα τραγούδι του Graham Bond και στα μισά του τραγουδιού, επιβράδυνε και μετά επιτάχυνε. Άρα πράγματι υπήρχε πρόβλημα". Ο Theaker αντικαταστάθηκε από τον Carl Palmer, που θα έπαιζε live με τον Brown για περίπου ένα χρόνο, προτού να πιάσει το στάτους του star ως μέρος των Emerson, Lake & Palmer. (Παρά όσα αντίθετα έχουν γραφτεί, ο Brown λέει ότι ο Palmer ποτέ δεν έπαιξε στο στούντιο με τους The Crazy World of Arthur Brown).
Ένα μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η στασιμότητα της μπάντας στη σκηνή. Σε αυτό το σημείο ο Brown είχε κουραστεί από τα τραγούδια του άλμπουμ και την σκηνική του παρουσία και ήταν έτοιμος να αποκαλύψει μία εντελώς διαφορετική σκηνική παρουσία και ένα διαφορετικό ρεπερτόριο. Το πρόβλημα ήταν ότι τα τραγούδια που ο κόσμος έρχονταν να δει και να ακούσει ήταν αυτά του άλμπουμ, που ακόμα ήταν νέα και συναρπαστικά για τους ακροατές στα τέλη του 1968 και αρχές του 1969. Ο Brown αντιλαμβάνεται ότι η επιτυχία του "Fire" ιδιαιτέρως, τον είχε βάλει σε ένα ζουρλομανδύα μέσα σε μία εικόνα από την οποία ήταν πολύ δύσκολο να δραπετεύσει. "Ενώ ήμασταν σε περιοδεία, έβγαλαν το τρακ ("Fire") από το άλμπουμ και είπαν: ΄Ωραία, αυτό είναι το single. Θέλουμε μία heavy, hard εικόνα΄. Κατά κάποιο τρόπο αυτό έγινε κάπως περιοριστικό. Επειδή δεν ήταν αυτό ό,τι έκανε η μπάντα. Ήταν πολύ περισσότερα. Υπήρχε η φωτεινή πλευρά, η κωμική πλευρά και η πολιτική πλευρά. Κάναμε την παράσταση αρκετό καιρό. Φτάσαμε σε κορυφαίο επίπεδο μαζί με τον Geno Washington (τραγουδιστής της soul και δημοφιλής στα live στην Αγγλία) σε δύναμη στην σκηνική παρουσία προτού βγάλουμε κάποιο δίσκο. Αλλά μετά, έχοντας κάνει αυτό, δεν μπορούσαμε να πάμε κάπου αλλού. Δεν είχαμε ένα χιτ, χρειαζόμασταν μία νέα σκηνική παρουσία, έτσι την δημιουργήσαμε. Μετά το "Fire" έγινε χιτ, έτσι αυτό που ήθελαν να δουν δεν ήταν κάτι νέο. Έτσι αφήσαμε στην άκρη το νέο".
Beyond the Sea (1988)
Το 1969, όταν η μπάντα θα μπορούσε να είχε κατοχυρώσει στάτους star με ένα δεύτερο άλμπουμ, απλά κατέρρευσε. Ο Brown λέει, "τσιτώθηκα, επειδή αντιμετώπιζα όλη αυτή τη μαλακία στην Αμερική και επίσης είχα μπει στον κόσμο των ναρκωτικών". Ένα single το "Space Plucks", που πήγε την παραξενιά της μπάντας σε ακόμα πιο ανεξιχνίαστα εδάφη, προετοιμάστηκε αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε (μπορεί να ακουστεί σαν demo στο bootleg Track Record και ηχογραφήθηκε επίσης για το Galactic Zoo Dossier, το άλμπουμ του 1971 που θα έκανε ο Brown με τους Kingdom Come).
Space Plucks (1971)
Ο Brown στο μεταξύ, έκανε μία στροφή 180 μοιρών από την εμπορική επιτυχία που έμοιαζε να είναι έτοιμη γι'αυτόν. Απέρριψε μία προσφορά για τα 2/3 από ένα εκατομμύριο δολάρια για να ηχογραφήσει για την CBS. "Τελευταία στιγμή, αποφάσισα ότι επειδή ο Kit και ο Chris με είχαν φτάσει ως εδώ, δεν θα εγκατέλειπα επειδή δεν ήμουν ικανοποιημένος. Έτσι το άφησα και έμεινα με την ηχογράφηση (για τον Lambert και τον Stamp) για λίγο. Αλλά μετά ο Kit μπήκε πολύ βαθιά στον κόσμο της ηρωίνης, έτσι τους άφησα όλους προς τα τέλη του 1969. Είχαμε κάποια νέα θέματα που δουλεύαμε. Αλλά όταν απέρριψα την προσφορά της CBS, επιστρέψαμε στα παλιά. Συνηθίζαμε να κάνουμε γύρω στα δύο νέα τραγούδια. Εκείνη την περίοδο, δεν αισθάνθηκα ποτέ πως ότι κάναμε αναπαριστούσε στ'αλήθεια ότι αλήθεια αισθανόμουν, έτσι δεν ήθελα να το κάνω. Ήμουν πολύ κουρασμένος. Δεν έχεις απλώς την ενέργεια...βαρεμάρα" καταλήγει.
Αυτό δεν ήταν έκπληξη σε ένα μέλος του κοινού του κλαμπ UFO, τον Peter Brown (καμία σχέση με τον Pete Brown που έγραψε στίχους για τον Jack Bruce), ο οποίος περιέγραψε τον Arthur Brown στο Days in the Life: Voices from the English Underground, 1961-1971: "Ο καλύτερος χορευτής που έχω δει ποτέ...αν δεις οποιονδήποτε χαρακτήρα στον κόσμο της διασκέδασης που αφιερώνει όλο το είναι του για να κάνει την καθημερινή του εμφάνιση, να είναι ίδια με την πρώτη του εμφάνιση, τότε ξέρεις ότι αυτός δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ. Λοιπόν ο Arthur ήταν έτσι ακριβώς. Ήταν προφανές ότι πήγαινε να ΄καεί΄, επειδή κάθε του εμφάνιση ήταν μία απόλυτη εμφάνιση, ο άνθρωπος αλήθεια καιγόταν κάθε βραδιά".
Ο Brown συνεχίζει: "Η επόμενη μπάντα μου, Puddletown Express, απλά βγήκε και αυτοσχεδίασε και φυσικά το κοινό έμεινε έντρομο. Ήθελαν να ακούσουν κανονικά τραγούδια. Δεν παίζαμε τίποτα από τα παλιά. Προσπαθούσαμε να πείσουμε την Polydor να μας αφήσει να βγάζουμε ένα άλμπουμ την εβδομάδα, επειδή ήμασταν μία μπάντα που αυτοσχεδίαζε. Απλά θέλαμε να είμαστε μία μπάντα με χαμηλές πωλήσεις, μόνο για φαν. Φυσικά μας πέρασαν για τρελούς". Κάπου τότε ο Brown ξεκίνησε να δουλεύει σε μία ματαιωμένη "Brain Opera", συνεργαζόμενος με τον Viv Stanshall των The Bonzo Dog Band (μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες εδώ).
Love Is the Spirit (1972)
All Over the Country (1988)
Planets of the Universe (1988)
Sunrise (1971)
Come Alive (1973)
Όσο για άλλους συνοδοιπόρους, "Ο Peter (Gabriel) λέει ότι επηρεάστηκε. Ο Bruce Dickinson των Iron Maiden και η μπάντα των Deep Purple, που έγιναν η προέκταση του ήχου των Crazy World. Τα φωνητικά που έκανε ο Robert Plant έγιναν το 1969, τα δικά μου το 1967. Με θεατρικές μπάντες τώρα, ο Zappa μας είχε δει στο Marquee, όπου εκεί πήρε την ιδέα οι Mothers να εμφανίζονται φορώντας τα γιαγιαδίστικα φορέματα. Οι Kiss πήραν την εικόνα τους από δικό μου υλικό. Ο Kim Fowley τους βοήθαγε εκείνη την εποχή και είπε, θέλετε μία εικόνα; Πάρτε του Arthur Brown. Είναι κολακευτικό". Οι περισσότεροι φαν της mainstream rock άκουσαν τελευταία τον Brown όταν έπαιξε έναν ιερέα στην ταινία του Ken Russel, Tommy-την rock όπερα των The Who, που ο Kit Lambert λέει ο Brown, "χρησιμοποίησε τα χρήματα που έβγαλε από το άλμπουμ των Crazy World για να κάνει". Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Brown είχε εξαφανιστεί, αλλά στην πραγματικότητα διατηρήθηκε πολύ ενεργός στην μουσική και σε άλλες τέχνες για τα περασμένα είκοσι πέντε χρόνια. Έκανε αρκετά άλμπουμ στα τέλη του '70 με τον ηλεκτρονικό Klaus Schulze (κάποτε στους Tangerine Dream). Μία ευκαιρία να ηχογραφήσει το δικό του άλμπουμ για την εταιρεία του Schulz ήρθε σαν αποτέλεσμα μίας βραχύβιας επανένωσης με τον Vincent Crane. "Επειδή ήταν στην εταιρεία του Klaus, επρόκειτο να γίνει ένα ηλεκτρονικό άλμπουμ", λέει με διασκεδαστική διάθεση ο Brown. "Και ο Vincent δεν είχε παίξει ποτέ συνθεσάιζερ. Έτσι κανόνισα γι'αυτόν να πάει να μάθει συνθεσάιζερ σε σχολή. Ο Vincent πέρασε δύο εβδομάδες κουραστικής εκπαίδευσης, βγήκε και δεν επρόκειτο να παίξει καθόλου συνθεσάιζερ. Έτσι πήγαμε σε ένα ηλεκτρονικό τραγούδι στο άλμπουμ". Σταματάει και διορθώνεται. "Δύο. Δύο τραγούδια. Παίζει τα δύο τραγούδια με συνθεσάιζερ. Αυτό ήταν όλα ότι έκανε. Τα υπόλοιπα του άλμπουμ ήταν πιάνο και λίγο όργανο. Έτσι χάσαμε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει ένα πολύ καλό άλμπουμ".
Superficial Roadblocks (1973)
O Brown δεν λαβώθηκε από την υποχώρηση του από το στάτους του star σε αυτό του cult star. Η αλήθεια του γεγονότος είναι ότι η μουσική ποτέ δεν ήταν η μοναδική εστίαση των πνευματικών και αρτιστικών αναζητήσεων του. Το 1977 πήγε στο Μπουρούντι και έγινε σύμβουλος στους μουσικούς και στους ντράμερ, όπως επίσης δίδαξε μουσική ιστορία σε ένα τοπικό σχολείο. Πέρασε τα 80ς στο Όστιν του Τέξας, διευθύνοντας μία εταιρεία ελαιοχρωματισμού σπιτιών μαζί με τον πρώην ντράμερ των Mothers of Invention, Carl Black, φτιάχνοντας οικογένεια. Επίσης συνέχισε να είναι ένα είδος Αναγεννησιακού της εναλλακτικής κουλτούρας. Έκανε μουσικός διευθυντής και παρουσιαστής σε ένα τοπικό εστιατόριο, δουλεύοντας σε θεματικά events που συνδύαζαν διεθνή φαγητά, χορό και μουσική. Επινόησε μεθόδους θεραπευτικού ήχου χρησιμοποιώντας γκονγκ, μαράκες, χορωδίες και τα δικά του τραγούδια με αυτοσχεδιασμό. "Συνδυάζονταν μοντέρνες ψυχολογικές μέθοδοι μαζί με παλαιές σαμανιστικές" λέει. "Υπήρξε ένα άρθρο στο People. Το είπαν ΄από τον god of hellfire στην ψυχανάλυση με τραγούδια΄".
Simple Man (1971)
SF Sorrow (Live at Abbey Road, 1998)
"Είμαι πολύ προσεκτικός με κάθε τι που κάνω στη σκηνή, επειδή είναι ένα μαγικό γεγονός κι όχι δουλειά. Ένα μαγικό γεγονός που φέρνει πράγματα από κόσμους άγνωστους. Για μένα η μουσική ήταν πάντα ένα πνευματικό θέμα. Είναι πάντα σαν την αλχημεία. Ό,τι ήταν αρχικά μία πνευματική αναζήτηση (με την μουσική)-στο τέλος αποφάσισα πως η βάση αυτής της αναζήτησης ήταν λάθος. Η πραγματική μου επιθυμία ήταν να αναζητήσω το πρόβλημα. Τώρα, έχω φτάσει σε ένα μέρος πιθανώς πίσω εκεί που ξεκίνησα, που είναι η οικειότητα και η γνησιότητα του να τραγουδάω, όπως και της μουσικής. Κατά κάποιο τρόπο τόσο προσωπικό όπως το να κάνεις έρωτα. Ίσως ακόμα περισσότερο κι από αυτό".
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ
The Crazy World of Arthur Brown (1968, Retroactive)
Το άλφα και το ωμέγα των The Crazy World of Arthur Brown, περισσότερο γνωστό επειδή περιείχε το "Fire", αλλά επίσης ένα συγκλονιστικό άλμπουμ σαν σύνολο. Υπάρχει περισσότερη ποικιλία εδώ από ότι λέγεται, από την τεταμένη σύγχυση του "Nightmare" και του "Fire" και το ρυθμικό διάλειμμα του "Rest Cure" και του "Child of My Kingdom", στις διασκευές των R&B "I Put a Spell on You" και "I've Got Money" και στο απλά θεότρελο "Spontaneous Apple Creation". Η επανέκδοση σε CD έχει το single-πριν το άλμπουμ-"Devil's Grip" / "Give Him a Flower" και την όχι σε LP Β΄πλευρά "What's Happening", όπως επίσης πέντε μονοφωνικές βερσιόν τραγουδιών του άλμπουμ. Αυτές οι μονοφωνικές βερσιόν δεν είναι περιττές, καθώς περιλαμβάνουν μερικές ευρηματικές ενορχηστρώσεις και κομμάτια που ο Brown μιλάει, τα οποία δεν επέζησαν στη στερεοφωνική βερσιόν, αν και τα μουσικά κομμάτια είναι πιο αδύναμα στην μονοφωνική.
Strange Lands (1988, Reckless)
Το χαμένο άλμπουμ του Brown κατά κάποιο τρόπο, ακυκλοφόρητο μέχρι τα τέλη των 80ς. Αυτό είναι σαν να ακούς τους ορίτζιναλ Crazy World of Arthur Brown χωρίς την ποιότητα-το ευφυές όργανο του Vincent Crane, τα αιχμαλωτιστικά R&B κλασικά riff, την δεμένη τραγουδοποιία, την εύγευστη ενορχήστρωση-που έκανε το πρώτο άλμπουμ να ακουστεί από εκατομμύρια ακροατές. Ο άγριος αυτοσχεδιασμός παραμένει αξιοθαύμαστος, αν και όχι πάντα προσβάσιμος και το "Planets of the Universe" ακούγεται σαν τους παλιούς Crazy World of Arthur Brown, με το ήπιο μεταφυσικό και αιθέριο όργανο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ