Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020





 

9.30 FLY






Progressive / Folk Rock Unknowns







Το γκρουπ με το παράξενο όνομα, που σχηματίστηκε το 1971, αποτελούνταν από πολύ νέα παιδιά, τα οποία είχαν όπως οι περισσότεροι νέοι, όνειρα και ελπίδα για επιτυχία. Είχαν την ευκαιρία να κάνουν τον ένα και μοναδικό τους δίσκο στην επίσης νέα δισκογραφική Ember. Η δουλειά τους μοιάζει να αντηχεί το κίνημα των χίπις, όμως αρκετά χρόνια αργότερα. Αυτό βέβαια στάθηκε η αιτία που το άλμπουμ τους δεν κέρδισε όσα άξιζε τον καιρό που κυκλοφόρησε.


Unhinged (1972)





9.30 Fly (Ember NR 5062) 6/72

Αυτή η βραχύβια μπάντα από το Cheltenham τείνει να διχάσει την άποψη των κριτικών: κάποιοι συλλέκτες θεωρούν αυτό το ένα και μοναδικό τους LP ένα αριστούργημα, τη στιγμή που άλλοι το θεωρούν ως ένα υπερκοστολογημένο σκουπίδι. 


Προσωπικά τείνω προς την πρώτη κατηγορία. 


Ενώ δεν είναι all-time classic, γεφυρώνει αποτελεσματικά τρία γένη: την progressive rock, την folk-rock και το γένος των τραγουδοποιών / τραγουδιστών.


Και αντίθετα με την άποψη των περισσοτέρων που ασκούν κακή κριτική μου αρέσει το στυλ που παίζουν.




Brooklyn Thoughts (1972)






Έχουμε εδώ ένα δυνατό υποψήφιο για τον τίτλο της πιο πολυδιαφημισμένης, υπερτιμημένης και περίεργης σπανιότητας της εποχής. Ο lead singer Michael Wainwright, που έγραψε και τα εφτά (όλα κι όλα) κομμάτια δεν είναι κι ο πιο δεινός τραγουδιστής. Η μπάντα μοιάζει να μην μπορεί να αποφασίσει αν είναι rock, folk-rock ή μία ψυχεδελική βερσιόν των Pentangle


Life and Times (1972)






Τα κομμάτια αποδίδονται με γούστο και εμπιστοσύνη σε αυτό που κάνουν. Η κιθάρα του Lyn Oakey αντηχεί συχνά σαν αυτήν του Richard Thompson. Οι συνθέσεις είναι δεμένες, η τραγουδίστρια Barbara Wainwright μου θυμίζει έντονα την Annie Haslam των Renaissance και το ρυθμικό μέρος υποστηρίζει πολύ καλά το όλο πρότζεκτ.


Time of War (1972)






Ξεκινώντας από το "Life and Times", ακούμε μία χαρακτηριστική folk χροιά στα φωνητικά, όμως η κιθάρα και κάποια riff του οργάνου, μας επαναφέρουν στην progressive ατμόσφαιρα. Στο επόμενο κομμάτι "Summer Days", 


Summer Days (1972)






η αίσθηση αυτή της folk εξελίσσεται σε πιο ψυχεδελική σύνθεση με λίγο ονειρικό όργανο, που θέτει την βάση για τις progressive δομές που θα ακολουθήσουν. Το άλμπουμ στη συνέχεια γίνεται πιο σκοτεινό, πιο βαθύ και έντονο. 


Mr. 509 (1972)






Το line up του γκρουπ ήταν οι:

Michael Wainwright – Lead Vocals

Barbara Wainwright – Vocals, Electric Piano

Lyn Oakey – Guitar

Gary Charman – Bass

Mike Clark – Drums

Το δυσδιάκριτο αυτό γκρουπ αμέσως μετά από αυτό το άλμπουμ εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Χρόνια αργότερα (2016), η Esoteric Recordings έκανε επανέκδοση του άλμπουμ σε CD, με δύο επιπλέον τραγούδια, καθώς και εσωτερικές σημειώσεις, στις οποίες μπορεί κανείς να διαβάσει για την ιστορία του γκρουπ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης