Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019





HELP YOURSELF




...listening to their great music




Οι Help Yourself, στο σύντομο μάλλον, αλλά αξιόλογο πέρασμά τους από τον κόσμο της rock μουσικής σκηνής, μας άφησαν μία συλλογή από πέντε συνολικά δίσκους, που περιέχουν μία ποικιλία από folk, blues και ψυχεδελικά θέματα. Αν και εμπορικά δεν στάθηκε δυνατόν να συναντήσουν την επιτυχία, η δισκογραφία τους αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού τόσο στον κύκλο των συλλεκτών, όσο και των φαν της ψυχεδελικής και progressive σκηνής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Grace (1973) (Από το δίσκο 5, 2002)


Στις αρχές του 1971 υπέγραψαν ένα συμβόλαιο με την Liberty/UA Records και το πρώτο τους ομώνυμο άλμπουμ κυκλοφόρησε την 16 Απριλίου. Το γκρουπ σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο του 1970 με έδρα το East End στο Λονδίνο. Η μουσική τους είναι κυρίως rock με έμφαση στα φωνητικά και σε μία δυνατή μελωδική και αρμονική γραμμή. Το άλμπουμ μας δείχνει πολύ όμορφα την αντίθεση ανάμεσα στην αλληλεπίδραση της μπάντας από δύο κιθάρες που καλύπτονται από μία μπασογραμμή και κρουστά και στα ήπια θέματα με φωνητικά συνοδευόμενα με κιθάρα και πιάνο.
Οι Help Yourself συνεχώς μαγεύουν τον ακροατή με κάθε κομμάτι, είτε είναι rock θέμα ή μία ήπια μπαλάντα. Έχουν δε έναν αξιοσημείωτο ήχο σαν γκρουπ, τον οποίο επιτυγχάνουν χωρίς την χρήση ηλεκτρονικών μέσων. Οι Help Yourself έρχονται από την Down Home Music μαζί με τους Brinsley Scharz, με τους οποίους σχημάτισαν ένα γκρουπ γνωστό ως Down Home Rhythm Kings και σχεδίαζαν στο μέλλον να ηχογραφήσουν, έχοντας ήδη τελειώσει με το πρώτο άλμπουμ του
Ernie Graham (ενός ομόσταυλου καλλιτέχνη) ως backing band. Σχηματίστηκαν δε, μέσα από μία σειρά από τυχαίες συναντήσεις.
Ο David Charles και ο Malcolm Morley είχαν στην πραγματικότητα γνωρίσει ο ένας τον άλλο, από την παιδική ηλικία τους, ζώντας και οι δύο στο Walthamstow, στο Ανατολικό Λονδίνο και παίζοντας μαζί στα τέλη του '60 σε μία μπάντα τους Sam Apple Pie. Ο Malcolm συνάντησε τον Richard Treece και οι τρείς τους πέτυχαν τον Ken Whaley αρχές του 1970.

Street Songs (1971)


   - O Richard Treece ήταν 21 χρόνων και ήταν από το Lincolnshire. Άρχισε να παίζει κιθάρα στο σχολείο και αργότερα έπαιξε με μερικά τοπικά γκρουπ ενώ παρακολουθούσε το Art School.
O Richard είχε έρθει στο Λονδίνο τρία χρόνια πριν και συνάντησε τον Μalcolm Morley και τον John Eichler (τότε μάνατζερ του γκρουπ) σε ένα εργοστάσιο καλλυντικών. Ήταν τέλη 1969, που οι πρώτες ιδέες για τους Help Yourself άρχισαν να συλλαμβάνονται.
   - Ο David Charles, επίσης 21 ετών, ήρθε από το Walthamstow και άρχισε να παίζει ντραμς στην ηλικία των 11 χρόνων με τους Boys Brigade, ενώ προχώρησε σε ημι-επαγγελματικά τοπικά γκρουπ. Τον Σεπτέμβριο του 1967 ο David σχημάτισε τους Sam Apple Pie, μία τοπική μπάντα που έχτισε ένα μεγάλο κοινό και ηχογράφησε ένα άλμπουμ για την Decca. Ο David έμεινε με το γκρουπ μέχρι τα τέλη του '69, όταν ένωσε τις δυνάμεις του με τον Malcolm στα πρώτα στάδια των Help Yourself.
   - 24 χρονών, από το Walthamstow, ο Malcolm Morley ξεκίνησε παίζοντας πιάνο, αργότερα δε προχώρησε στην κιθάρα. Εξαιτίας αυτού του κύριου ενδιαφέροντος οι μέρες του στο σχολείο ήταν συνεχόμενες απουσίες. Ο Malcolm έπαιξε για δύο μήνες με τους Sam Apple Pie στο ξεκίνημά τους και μετά πέρασε τα επόμενα δύο χρόνια του αναπτύσσοντας το ταλέντο του στη σύνθεση. Τελικά συνάντησε τον Richard Treece και άρχισαν να διαμορφώνονται οι πρώτες ιδέες για ένα γκρουπ.
Με αυτό το πιθανό γκρουπ στο μυαλό, ο Malcolm έγραψε όλο το υλικό για το πρώτο άλμπουμ των Help Yourself.
   - Ο Ken Whaley, 24 χρονών γεννήθηκε στην Βιέννη. Η μητέρα του ήταν Αυστριακή και ο Ken ήρθε στην Αγγλία όταν ήταν ακόμα πολύ μικρός και ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, παρουσιάζοντας με ένα ντουέτο, όντας σε ηλικία 16 χρονών. Το γύρισε στο μπάσο όταν έγινε δεκαεφτά και έπαιξε με ημι-επαγγελματικά γκρουπ, ενώ δούλευε σαν ρεπόρτερ για μία εφημερίδα. Μετακόμισε στο Λονδίνο αρχές του '70 όπου και συναντήθηκε ο δρόμος του με αυτόν των υπολοίπων μελών των Help Yourself.

Paper Leaves (1971)


Οι Help Yourself είχαν την ιδιομορφία ότι ήταν ένα Αγγλικό rock γκρουπ με Αμερικάνικο ήχο. Ο χαρακτηρισμός που τους δίνεται είναι pub rock band. Αν και προέρχονταν από το Λονδίνο, ο ήχος τους έφερνε στο μυαλό τους χίπις στο Laurel Canyon. Οι επιρροές από τον Neil Young είναι φανερές, μέχρι και κομμάτι με τον ίδιο τίτλο έχουν ("Old Man"), παρόμοιο σε τόνο, και συναίσθημα με το πολύ γνωστό κομμάτι από το Harvest, με την διαφορά ότι το "Old Man" των Helps προηγήθηκε του αντίστοιχου από τον Young κατά 1-2 μήνες, όπως επίσης και ότι υπάρχουν μερικά κιθαριστικά μέρη από τον Richard Treece που το κάνουν πιό acid.

Old Man (1971)


Επιρροές επίσης υπήρξαν από τους Buffalo Springfield, Jefferson Airplane, Bob Dylan για να απαριθμήσω μερικές. To Rolling Stone γράφει τότε ότι ο Malcolm Morley ακούγεται πιό πολύ σαν Neil Young από τον ίδιο τον Neil Young. Επίσης όμως ο ήχος τους θυμίζει αλλού τους Grateful Dead και αλλού τους Quicksilver Messenger Service. Όταν ήθελαν οι Helps μπορούσαν να ροκάρουν και αυτό αποδεικνύεται όπως θα διαπιστώσουμε σε τραγούδια τους. Ο πρώτος τους ομώνυμος δίσκος ηχογραφήθηκε στα Olympic Studios, που ήταν σχεδόν όσο διάσημο ήταν και το Abbey Road και την παραγωγή έκανε ο Dave Robinson. Ήταν νέοι, υπήρχε θετική ενέργεια στον κόσμο ακόμα, νόμιζαν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Τα τραγούδια έγραψε ο Malcolm Morley βοηθούμενος περιστασιακά από τον Dave Charles. Ένα άλμπουμ περισσότερο από πολλά υποσχόμενο.
Η μουσική τους πολύ ειλικρινής και με την μουσικότητα που τους διέκρινε γίνεται πράγματι λαμπρή.

To Katherine They Fell (1971)


Μετά το ντεμπούτο άλμπουμ τους, ο Ken Whaley φεύγει και αντικαθίσταται από τον Paul Burton. Σε αυτό τον δίσκο συνιστώμενα κομμάτια είναι το σκοτεινό "To Katherine They Fell", το αλά Neil Young "Old Man", το πολύ όμορφο "Paper Leaves", η εξαιρετική μπαλάντα με πιάνο  "Debora", καθώς και το καθηλωτικό "Street Songs".

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορούν το 2ο LP τους Strange Affaire. Εδώ είναι λοιπόν ξανά η παραμελημένη (αλλά σε μεγάλο βαθμό καταξιωμένη) αυτή μπάντα, όταν εκεί στις αρχές του '70 ήταν μία από τις υπέροχες εκείνες μπάντες, οι οποίες είχαν υπογράψει στον αδιαφιλονίκητα πιό καινοτόμο άνθρωπο στον χώρο την δεκαετία του '70, τον Andrew Lauder και στην Liberty/United Artists.

Deanna Call & Scotty (1972)


Μία μίξη από Grateful Dead και Zeppelin; Ή κάπως έτσι θα λέγαμε με τραγούδι να ξεχωρίζει το φοβερό ορχηστρικό "The All Electric Fur Trapper". Ακούστε το αυτό το κομμάτι μεγέθους εννιάμισι λεπτών. Είναι ορχηστρικό και υπάρχει από παλιά η άποψη ότι βρίσκεται μουσικά σε ύψη σχεδόν ίδια με το "Great Gig in the Sky".

The All Electric Fur Trapper (1972)


Το 3ο και υπέροχο άλμπουμ τους είναι το Beware of the Shadow. Ο George Peckham είναι στην παραγωγή του δίσκου αυτού. Άλλοτε η φανερή ποιότητα της μουσικής που έπαιζαν οι Help Yourself θα έκανε αίσθηση και θα αναγνωριζόταν, αλλά εκείνη την εποχή στην Liberty βρίσκονταν κάποια γκρουπ πολύ ιδιαίτερα, είτε γιατί είχαν παρελθόν (Man, Gypsy, The Groundhogs), είτε γιατί ήταν διαφορετικοί (παράξενοι όπως οι Hawkwind και πειραματικοί όπως οι Coschise) ή είχαν λάβει τεράστια διαφήμιση όπως οι The Brinsleys. Στην πραγματικότητα οι Brinsley Schwarz και οι Man παρουσιάζονται έντονα στην άγνωστη ιστορία των Help Yourself (μεταξύ τους άλλαζαν παίκτες).



Ο δίσκος ανοίγει με το "Alabama Lady". Ένα πολύ όμορφο μεταβαλλόμενο riff και wah-wah από τον Treece. Από εκεί και πέρα νομίζεις ότι είσαι στο Σαν Φρανσίσκο και ακούς Quicksilver ή/και Grateful Dead. Ή Buffalo Springfield, αλλά οπωσδήποτε Neil Young. Είναι εμφανές ότι οι Helps παίρνουν την Αμερικανόφιλη γραμμή που τράβηξαν και οι ομόσταυλοί τους Man και Brinsley Schwarz.
Αίσθηση κάνει το 2ο τρακ του δίσκου το "Reaffirmation". Θα έλεγα είναι το αριστούργημά τους. Ένα θαύμα για εμένα προσωπικά, απλά ένα από τα πιό συναρπαστικά, απολαυστικά, ακαταμάχητα περάσματα από δύο κιθάρες, μπάσο και ντραμς, που έχω ακούσει και ξανακούσει. Σημειώστε το, λέγεται Reaffirmation!

Reaffirmation (1972)


Το "She's My Girl" είναι ακριβώς ένα ποπ τρακ. Θυμίζει πολύ το "Here Comes the Sun" του George Harrison στην εισαγωγή και είναι ένα διαμαντάκι.

She's My Girl (1972)

Το κομμάτι που κυριαρχεί στην 2η πλευρά του άλμπουμ είναι δίχως άλλο το "American Mother". Γραμμένο από τον Morley και τον Sean Tyler, το θέμα περιγράφει μάλλον άσεμνες εικόνες αν κρίνουμε από τους στίχους: "Grab that pony, teach him with your thighs. Burn the reservation with your sighs".

American Mother (1972)


Τέλος το άλμπουμ κλείνει με το "Passing Through" ένα Ιρλανδικό μοιρολόι, με τις στοιχειωτικές του αρμονίες "There goes my life, just passing through..."

Passing Through (1972)


Το 4ο άλμπουμ τους έχει πάρει τον προφανέστατο τίτλο του από την επιστροφή του Ken Whaley, The Return Of Ken Whaley. Πολύ σύντομα μετά από αυτό το άλμπουμ οι Helps θα διαλύονταν σαν γκρουπ, με τα μέλη τους να συνεχίζουν σε άλλα γκρουπ.

Who Killed Paradise (1973)


Αυτό είναι ένα διπλό LP, το οποίο θεωρείται ότι αποτελεί ένα συμπλήρωμα της όλης τους δισκογραφίας, που απευθύνεται μόνο στους φαν των Helps, αν και προσωπικά το βρίσκω πολύ όμορφο εξίσου.

Candy Kane (1973)


Το πέμπτο άλμπουμ των Help Yourself, με τον απλό τίτλο 5, αποτελεί μία συγκέντρωση παλαιών ηχογραφήσεων που δεν στάθηκε δυνατόν να ολοκληρωθούν στην εποχή που βγήκαν το 1973.
Οι Helps λοιπόν μαζεύτηκαν για μία τελευταία φορά για να ολοκληρώσουν αυτή την δουλειά. Το ημερολόγιο έγραφε 2002. Μέσα σε αυτό βρίσκονται τρομερά πράγματα. Το υπέροχο "Grace" είναι εμπνευσμένο από την κόρη του μάνατζερ τους, John Eichler. Επίσης το σπαραξικάρδιο "Willow" ένα τέλειο 4λεπτο ποπ τραγούδι, που μαζί με το "She's My Girl" αποτελούν τα καλύτερα ποπ κομμάτια που έπαιξαν. Εδώ είναι και το κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ό "Duneburgers" με τον λυρικό συμβολισμό, που πηγαίνει την μπάντα σε νέα ύψη στην ψυχεδελική εξερεύνηση. Επίσης κομμάτια που ποτέ πριν δεν είχαν κυκλοφορήσει είναι το "Μartha", το επικό γουέστερν τρακ "Cowboy Song" και άλλα αξιόλογα κομμάτια δυστυχώς αγνοημένα από τον πολύ κόσμο, άρα χωρίς να υπάρχουν στο διαδίκτυο.

5 (2002)


Ακούγοντας τους Help Yourself σήμερα είναι σαν να κάθεσαι στη σοφίτα του σπιτιού, ξεφυλλίζοντας ένα παλαιό άλμπουμ φωτογραφιών γεμάτο με μισοξεχασμένες αναμνήσεις που κάποτε σήμαιναν όλο τον κόσμο για σένα και αν και ίσως όλοι έχουμε αλλάξει λίγο στην πορεία του χρόνου, ακόμα τα καταφέρνουμε, αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και αυτό είναι η υπόθεση, ακούγοντας τα τραγούδια των Help Yourself ξανά.


ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Reaffirmation: An Anthology 1971-1973 ‎(2xCD, Comp) (Esoteric Recordings ECLEC 22459, 2014)


Το να προμηθευτεί κανείς τις επανεκδόσεις των βυνιλίων-καθώς οι αυθεντικές κόπιες είναι πανάκριβες-μάλλον αποδεικνύεται ανούσιο, αφού ο ίδιος ήχος αιχμαλωτίζεται στο πολύτιμο και πρόσφατο διπλό CD, μία ανθολογία των Helps. Χορταστικό και απολαυστικό.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης