Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

 


COWBOY



Country Folk




Οι εξαιρετικοί τραγουδοποιοί Tommy Talton και Scott Boyer ίδρυσαν στο Jacksonville της Φλόριντα το 1969 μία Southern rock μπάντα, που αποτελεί ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά του γένους αυτού. Αυτή την μπάντα την ονόμασαν Cowboy. Οι Cowboy, οι οποίοι τελικά θα υπέγραφαν με την θρυλική Capricorn Records, πριν αποκτήσει φήμη στην ιστορία της Southern rock. Μαζί τους, ανάμεσα σε άλλα σχήματα που είχαν υπογράψει στην Capricorn, ήταν οι The Allman Brothers Band, The Marshall Tucker Band, Elvin Bishop και Wet Willie.

Cowboy featuring Duane Allman - Please Be With Me (1971)


Σημαντικό ρόλο στην ιστορία της μπάντας μας έπαιξε ο Duane Allman, ο οποίος ακούγοντας αντιλήφθηκε την μουσικότητα που διέθεταν αυτοί οι δύο τύποι, αλλά και το ταλέντο τους ως τραγουδοποιοί. Ο Duane με τον Scott Boyer ήταν παλιοί γνώριμοι. Πριν την τελική του δουλειά με τους The Allman Brothers Band, ο Duane Allman έκανε τα τελευταία στούντιο sessions για το άλμπουμ των Cowboy 5’ll Getcha Ten στα Muscle Shoals Sound Studios, όπου συνόδευσε την μπάντα με το Dobro του. Δύο φορές παίχτηκε το κομμάτι "Please Be With Me". Μία στο άλμπουμ των Cowboy 5'll Getcha Ten και μία αργότερα στο Duane Allman Anthology. Το κομμάτι, το οποίο είχε κάνει μεγάλο πάταγο, διασκευάστηκε από τον Eric Clapton το 1974 στο άλμπουμ 461 Ocean Boulevard. Παραδόξως ο Scott Boyer μας πληροφορεί ότι το κομμάτι είναι ένα από τα πιό γρήγορα που έγραψε και κατέληξε να γίνει το πιό γνωστό και φημισμένο. Στην ερώτηση του Duane αν είχε γράψει κάτι καινούριο, μετά από μία βραδυά που είχε περάσει γράφοντας, η απάντησή του ήταν το "Please Be With Me", τραγούδι που τελικά ο Duane αγάπησε. Το “Please Be with Me: A Song for My Father, Duane Allman” είναι επίσης ο τίτλος του βιβλίου της Galadrielle Allman, κόρης του Duane για τον πατέρα της. Μαζί με το "Livin’ in the Country” αποτελούν τα απόλυτα κομμάτια των φαν των Cowboy. Το τραγούδι αυτό είναι ένα από τα πιό όμορφα και ανέγγιχτα από τον χρόνο κλασικά κομμάτια της Southern rock. Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ένα άγνωστο σε πολλούς σχήμα που λεγόταν the 31st of February, στο οποίο είχαν παίξει μαζί (από εκεί γνωρίστηκαν μεταξύ τους) ο Duane Allman και ο αδελφός του Gregg μαζί με τον Scott Boyer και τον μελλοντικό ντράμερ των Allman Brothers Band, Butch Trucks. Με αυτό το σχήμα έπαιξαν folk-rock πριν δημιουργηθούν τα γνωστά μας σχήματα στα οποία μετείχε ο καθένας τους.

Long Ride (1974)


Οι περισσότεροι Έλληνες στους οποίους αρέσει η Southern rock μουσική σκηνή, έχουν μεγαλώσει με ακούσματα από Allman Brothers, Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Little Feat, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '60 blues-rock μπάντες προερχόμενες από άλλες πολιτείες, όπως οι Canned Heat, οι Credence Clearwater Revival και οι the Band βρέθηκαν υπό την επιρροή της Southern μουσικής σκηνής. Αυτές ήταν μεγάλες μπάντες αναμφισβήτητα, πολλές από τις οποίες, αν όχι όλες στον ίδιο βαθμό, πήραν τον σεβασμό και την καταξίωση που άξιζαν. Καθώς θα ακούτε λοιπόν τους Cowboy το πιθανότερο είναι να τους εντάξετε ανάμεσα σε αυτούς τους καταξιωμένους μουσικούς. Στην πραγματικότητα ο ήχος δεν είναι τόσο rock, αλλά περισσότερο country και folk. Χαλαρωτική ακουστική κιθάρα και αρμονίες είναι το σήμα κατατεθέν των Tommy Talton και Scott Boyer, των δύο ιδρυτών της μπάντας. Στα αυτιά μου ακούγονται κάπου ανάμεσα σε Poco, Marshall Tucker Band και Flying Burrito Brothers. Πολλά καλογραμμένα, μελωδικά τραγούδια, διακριτικά στον τόνο τους, όμως με δυνατή εκτέλεση. Αυτή η μπάντα βλέπετε δεν χρειάζεται μία στρατιά από κιθάρες για να εντυπωσιάσει. Απλά το κάνει με τον τόνο των τραγουδιών.

the Wonder (1971)


Στο άλμπουμ 5'll Getcha Ten παίζουν μουσικοί όπως ο Duane Allman και ο Chuck Leavell (keyboard στους Allman Brothers Band). Αλλά και χωρίς αυτούς τους δύο διάσημους καλλιτέχνες, οι Cowboy διαθέτουν δικό τους ταλέντο. Όμορφη country folk αν μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω τον όρο. Η πλειοψηφία των τόνων βασίζεται στις ακουστικές κιθάρες με μερικά κρουστά για να κρατούν τα θέματα συνδεδεμένα, μαζί με λίγο βιολί και περιστασιακά λίγα σόλο από ηλεκτρική κιθάρα. Αν σας αρέσει να ακούτε the Byrds, Flying Burrito Brothers, Chris Hillman κλπ, πιθανόν από τους δίσκους που ακολουθούν να βρείτε ένα δίσκο που θα θέλατε να αποκτήσετε.

Reach For the Sky (1971)


Έχοντας κυκλοφορήσει στις αρχές του 1971, αυτό είναι το πρώτο άλμπουμ των Cowboy. Μία ενδιαφέρουσα ηχογράφηση, αλλά δύσκολο να χαρακτηριστεί συνεκτικό άλμπουμ. Φαντάζει σαν συλλογή. Τίποτα το λάθος σχετικά με τα τραγούδια, αλλά σαν άλμπουμ λίγο ασύνδετο. Το "Opening" είναι η υποδοχή. Θέτει τον τέλειο τόνο και μας λέει να κάνουμε λιγάκι υπομονή. Ο επόμενος τόνος δίνεται με το "Living in the Country", που μιλάει για το συναίσθημα του γκρουπ να είναι εκτός της σκηνής του Λος Άντζελες. Μοιάζει να έχουν βρεί την θέση τους στην country. Στο μεταξύ πίσω στο ραντς, το "Everything Here", επισημαίνει την διαμάχη ανάμεσα στον country ήχο και στον hard rock ήχο. Ακούγεται δε πιό σοβαρό απ'ότι οι στίχοι προμηνύουν. Η μπάντα βρίσκει ισορροπία με ένα country rock τόνο που λέγεται "It's Time". Αυτό είναι σοβαρά ένα πολύ ωραίο κομμάτι που έχει μία rock αιχμή, ενώ παραμένει αληθινό στην ημι-country αισθητική του άλμπουμ. Αν σας θυμίσει Eagles μάλλον ακούτε σωστά (είναι προγενέστεροι βέβαια από τους the Eagles).

It's Time (1971)


Το "Amelia's Earache" μου θυμίζει Neil Young. Το "Stick Together" είναι ένα τραγούδι ενότητας. Η ενότητα είναι κάτι που η μπάντα συχνά βρίσκει, παρά τις διαφορετικές επιρροές, προσωπικότητες και τις διαμάχες που εμφανίζονται ανάμεσα σε αυτούς τους τόσο ταλαντούχους τραγουδοποιούς. Τα "Pretty Friend" και "Josephine, Beyond Compare" είναι δύο ερωτικές μπαλάντες, ενώ το "Rip and Snort" έχει πιό country-rock γεύση. Το "Song of Love and Peace" είναι ένα ήρεμο τραγούδι για την ...αγάπη και την ειρήνη. Το "Honey Ain't Nowhere" είναι ένα τραγουδάκι με γρήγορο τέμπο, ενώ το "Use Your Situation" φαίνεται να βρίσκει μία ισορροπία στην μπάντα.


5'll Getcha Ten (1971)




To 2o LP 5'll Getcha Ten λίγο μετά το πρώτο κι αυτό, ανοίγει με την μουσική σύνθεση για την μητρότητα "She Carries a Child" και τα θεμέλια για τον δίσκο χτίζονται. Ωραία φτιαγμένες αρμονίες απλώνονται και κυριαρχούν καθώς το συναισθηματικό θέμα συστήνει τον δίσκο, κάτι ανάλογο με αυτό που έκαναν οι the Band στο ντεμπούτο τους το 1968 με το "Tears of Rage". Το "Hey There Babe" θυμίζει Poco. Το με φθίνουσα εισαγωγή ομώνυμο κομμάτι "5’ll Getcha Ten" εκθέτει με ένα ανάλαφρο, ευγενικό, κυματιστό ρυθμό την μελωδικότητα να στρέφεται αργά προς την country.

5'll Getcha Ten (1971)


Ακολουθεί το "The Wonder", το μοναδικό κομμάτι που δεν συνέθεσε το γκρουπ. Το θέμα είναι ειρηνιστικός ύμνος, ερμηνευμένος με λεπτότητα από την μπάντα και υπογραμμισμένος από τις κιθαριστικές γραμμές του Pete Kowalke. Ακούει κανείς και σκέφτεται, 'τι ωραία ακούγεται σαν τον Neil Young, αλλά με καλύτερες αρμονίες. Είναι σαν τον Neil Young με τις αρμονίες των Allman Brothers". Άραγε σκέφτονταν με αυτόν τον τρόπο πριν 50 χρόνια; Η πρώτη πλευρά περιλαμβάνει επίσης το "Shoestrings", στο οποίο εξέχοντα ρόλο έχει το πιάνο του Chuck Leavell, χωρίς ωστόσο να προλαβαίνει να ξεδιπλωθεί το ταλέντο του, καθώς και το πολύ cool "Lookin for You", με την διακριτική κιθάρα του Duane στη σωστή δόση σε αυτή την απαστράπτουσα σύνθεση.

Looking For You (1971)


Η δεύτερη πλευρά του άλμπουμ ανοίγει με το "Seven Four Tune", που ο τίτλος περιγράφει καλά το θέμα. Το "Right on Friend" του Scott Boyer κρατάει φωτεινή την διάθεση και πιθανώς περιέχει την πιό ανιχνεύσιμη επιρροή από τους Alllman. Τι σκέψεις θα έκανε κάποιος ακούγοντας το "All My Friends" ή το "Innocence Song"; Έρχεται στο μυαλό η εικόνα καλοκαιρινού δειλινού, μέσα στα λειβάδια με τις καλέντουλες στον Αμερικανικό Νότο, θυμίζοντας Bread γεφυρώνοντας την απόσταση μέχρι το Λος Άντζελες και τους the Eagles. Το "All My Friends" διασκεύασε για το LP του Laid Back, ο Gregg Allman, όμως είναι κοινό μυστικό ότι το ορίτζιναλ, είναι πιό ολοκληρωμένο μουσικά.

What I Want Is You (1971)


Μετά από το προτελευταίο κομμάτι και πιό γνωστό της μπάντας "Please Be With Me", το LP κλείνει με το "What I Want Is You", τραγούδι που δεν θα ακουγόταν παράξενο αν κάποιος το έβαζε σφήνα μέσα σε ένα δίσκο των Crosby Stills and Nash.


Boyer & Talton (1974)




Έχοντας κυκλοφορήσει τους πρώτους δύο δίσκους τους στην Capricorn, το 1974 ηχογραφούν ξανά εκεί το τρίτο τους LP με τίτλο τα ονόματά τους. Ο δίσκος είναι το απώγειο των ταλαντούχων τραγουδοποιών. Με τους περισσότερους από τους μουσικούς του σχήματος έκαναν την backing band στον Gregg Allman στον δίσκο του Laid Back (1973). Στην πραγματικότητα έκαναν περιοδεία μαζί. Ο δίσκος αυτός ήταν ο αγαπημένος των δύο τραγουδοποιών, αλλά και του κοινού τους.

Everyone Has a Chance to Feel (1974)


Highlights τα "Everyone Has a Chance to Feel", "Long Ride", "Patch & Pain Killer", αλλά δεν μπορείς να περιμένεις κάτι ΄κακό΄ σε αυτό το άλμπουμ. Μουσικότητα, μελωδική μουσική, καθαρές ευαίσθητες ερμηνείες.

Cowboy (1977)


Ήταν 1977 όταν κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος. Τα τραγούδια πολύ καλά και σε αυτόν, όμως η παλιά αίσθηση του χαλαρωτικού ακούσματος, μάλλον έχει περάσει.

Everybody Knows Your Name (1977)


Το "Everyone Knows Your Name" και το "Pat's Song" ξεχωρίζουν, αν και όλα τα θέματα έχουν κάτι να πούν και το λένε αρκετά πειστικά.


10'll Getcha Twenty (2018)


Ο τελευταίος δίσκος τους 10'll Getcha Twenty, κυκλοφόρησε πέρυσι, το 2018, την ίδια χρονιά που πέθανε κι ο Scott Boyer. Δυστυχώς μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύεται αυτό το άρθρο δεν υπάρχει κάποιο από τα τραγούδια του στο διαδίκτυο. Αντί αυτού ας ακούσουμε κάτι από το ΄μισό΄ του άλμπουμ 5'll Getcha Ten.

All My Friends (1971)


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης