Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020




THE HOLY MACKEREL 





Soft Psych Unknowns





Ο τραγουδοποιός/τραγουδιστής Paul Williams με το πρώην μπασίστα των Jefferson Airplane, Bob Harvey, τον κιθαρίστα George Hiller, την παίκτρια του φλάουτο Cynthia Fitzpatrick, τον πρώην ντράμερ των Turtle Don Murray, και τον αδελφό του Ralph στην κιθάρα, σχημάτισαν αυτή την μπάντα και ηχογράφησαν ένα άλμπουμ με ψυχεδελική pop την άνοιξη του 1968. Αν και το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο και πήρε επαίνους από τον μουσικό τύπο της εποχής, δεν έτυχε της κατάλληλης προώθησης και δεν πήγε πουθενά εμπορικά με αποτέλεσμα η μπάντα να διαλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι ως γνωστόν αυτό το άλμπουμ να έχει γίνει περιζήτητο στους συλλεκτικούς κύκλους.

The Secret of Pleasure (1968)




Holy Mackerel (Reprise 6311) 11/68




Ένα από τα καλύτερα αποστάγματα της soft-rock που έχω ακούσει. Το γκρουπ έχει ένα γεμάτο, λαμπερό ήχο που ξεχωρίζει από την δουλειά της Cynthia Ann Fitzpatrick, μίας ταλαντούχας και ανέμελης παίκτριας του φλάουτου...
Τα φωνητικά χρησιμοποιούν μία πυκνή, βελούδινη αρμονία που ενισχύεται από τα έγχορδα και τα πνευστά. Το αποτέλεσμα είναι σαν να εισέρχεσαι σε ένα αρωματισμένο από λουλούδια δωμάτιο. Επιτυγχάνουν εύκολες, λουσάτες διακυμάνσεις απολύτως κατάλληλες στο πλούσιο, λυρικό στυλ που είναι το επίκεντρο της προσωπικότητας του γκρουπ.

Wildflowers (1968)




Τα τραγούδια είναι μία παρέλαση από ήρεμες εικόνες που αφορούν παράξενες γυναίκες, σιωπηλές θλίψεις και στοιχειωμένα όνειρα. Ίσως η υφή των τραγουδιών είναι πολύ παρόμοια σε όλο το άλμπουμ. Οι ατυχώς αποκαλούμενοι Holy Mackerel (έκφραση για να πει κάποιος ΄Παναγίτσα μου!΄΄) καυχιόνται το συνηθισμένο μερίδιο καλών παικτών, αλλά πιο σημαντικά χαρακτηρίζονται από την καλή γραφή και το lead singing του Paul Williams.

Scorpio Red (1968)




Αρκετά κομμάτια είναι ανάμεσα στα πιο καλοφτιαγμένα τραγούδια της εποχής εκείνης. Σε αυτά συγκαταλέγονται το "Scorpio Red", το "Wildflowers", το "Bitter Honey", το "1984" και το "The Golden Ghost of Love". Αν και δεν έχει ξεπεράσει τις επιρροές του- Donovan, Beatles και σε μικρότερο βαθμό Jefferson Airplane-ο Williams επιδεικνύει ότι στέκεται πολύ καλά σε αυτό τον δρόμο. Αυτό το LP είναι ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο ενός γκρουπ που θα έπρεπε να του έχει δοθεί κάθε υποστήριξη.

1984 (1968)




Εδώ έχουμε μία περίπτωση ψυχεδέλειας από ένα γκρουπ που δεν είχε την τύχη να γίνει γνωστό. Οι Holy Mackerel, η μπάντα του Paul Williams είναι ένα τέλειο sunshine pop γκρουπ, που χρησιμοποίησε τις τεχνικές εκείνου του καιρού στην παραγωγή για να κάνουν τα καλύτερα τραγούδια τους κάτι το σπέσιαλ. Αυτό το άλμπουμ περιέχει 4 αληθινά τεράστια κομμάτια: τα ντροπαλά, αξιαγάπητα "Scorpio Red", "Wildflowers", με σιτάρ και εναλλαγές τόνου στα φωνητικά, τον ύμνο "10000 Men" και το διαστημικό, μαγευτικό "1984".

10000 Men (1968)




Είναι ασυνεπές, όλα τα τραγούδια είναι βαλμένα σαν σουίτες. Αλλά τα μισά τουλάχιστον είναι πολύ πολύ καλά και αρκετά για να κάνουν αυτό το άλμπουμ ένα must have των φαν της soft psych. Ο Williams δεν έχει κάνει μόνο αυτό το πολύ ωραίο άλμπουμ. Είναι και ο άνθρωπος πίσω από μία cult ταινία (rock όπερα) του 1974, (Phantom of the Paradise), του Brian De Palma, που αν και σαν ταινία τότε έλαβε αρνητικές κριτικές, σαν όπερα επικράτησε για ακαδημαϊκό βραβείο και για χρυσή σφαίρα.

The Somewhere in Arizona at 4:30 a.m. Restaurant Song (1968)




Μία μίξη από σοφιστικέ στοιχεία τραγουδοποιού / τραγουδιστή και folk-rock, αυτό το άλμπουμ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Ταξιδιάρικα ψυχεδελικά θέματα με σιτάρ, tabla και επεξεργασμένα φωνητικά (το εξαιρετικό "Wildflowers") και popsike με στίχους από τον Reverend Spooner ("Prinderella") έως country-rock ("The Somewhere in Arizona at 4.30am Restaurant Song").

The Golden Ghost of Love (1968)




Tο μεγαλύτερο μέρος του άλμπουμ είναι pop-rock των τελών της δεκαετίας του '60, αν και πολύ καλά φτιαγμένη και με άριστη απόδοση, με τα πιο ψυχεδελικά τραγούδια να υπερέχουν οριστικά. Περίπου την ίδια εποχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπήρχε ακόμα ένα γκρουπ με το ίδιο όνομα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης