Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018


LAURA NYRO 

Η Laura Nyro (Λώρα Νίρο) υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναικείες μορφές στο τραγούδι και στην συγγραφή τραγουδιών, κατά την δεκαετία του '60 και του '70. Οι στίχοι της ποιητικοί, η φωνή της βαθιά συναισθηματική, συνδύασε καλειδοσκοπικά με τρόπο που θα ζήλευε και αλχημιστής την gospel, τη soul, τη folk και την jazz.

Laura Nyro - Poverty Train




Η Laura Nigro όπως λεγόταν, γεννήθηκε το 1947 στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης και υπήρξε ένα τρανό παράδειγμα καλλιτέχνη, που ενώ απεχθανόταν την δημοσιότητα, εν τούτοις βρήκε τρόπο να οδεύσει στην επιτυχία. Μια συγγραφέας τραγουδιών που έβαλε τα τραγούδια της πριν από τον δημιουργό τους (εαυτό της). Υπήρξε επιρροή για μια σειρά καλλιτεχνών από τον Elton John στον Jackson Browne, και από την Joni Mitchell στην Carole King και Tori Amos. Η Λώρα έγινε γνωστή όταν διάσημα ονόματα της εποχής όπως η Barbra Streisand, Frank Sinatra, Three Dog Night και οι Blood, Sweat and Tears (στους οποίους λίγο έλειψε να γίνει lead singer), κάλυψαν τραγούδια της και έπιασε χωρίς κόπο την κορυφή των top ten στην Αμερική στα τέλη του '60 αρχές '70. Φανατικός της jazz ο πατέρας της, έπαιζε πιάνο και τρομπέτα και η Λώρα μικρό κοριτσάκι τότε, επηρεασμένη κάθισε στα keyboards και ξεκίνησε να παίζει. "Πάντα τραγουδούσα" έλεγε σε συνέντευξή της το 1970. "Και από πάντα έγραφα. Έγραφα μικρά ποιήματα και από την ηλικία των 8-9 χρόνων ξεκίνησα να γράφω μικρά τραγούδια". Έφηβη πούλησε το τραγούδι που έγραψε (17 χρονών!!!!) "And When I Die" στο folk γκρουπ Peter, Paul and Mary. Η Λώρα διάβαζε ποίηση και τραγούδαγε με φίλους στις γωνιές των δρόμων Doo-wop ένα γένος της μουσικής που αναπτύχθηκε σε Αφρο-αμερικανικές κοινότητες το 1940 και κέρδισε την αγάπη του κοινού στις δεκαετίες του '50 και αρχές '60, ενώ φοιτούσε στο High School of the Performing Arts ένα εναλλακτικό Γυμνάσιο στο οποίο φοίτησαν μεταξύ άλλων και οι Eartha Kitt, Liza Minnelli και Suzanne Vega. Μεγάλες της αγάπες ήταν οι κλασσικοί Debussy και Ravel, όμως η Λώρα είχε μια τεράστια αδυναμία στον John Coltrane, τον οποίο και θαύμαζε απεριόριστα, αλλά και στον Bob Dylan με την μουσική του οποίου μεγάλωσε.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

To 1966 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ Μore Than A New Discovery, το οποίο αρχικά αγνοήθηκε από το κοινό κατά την κυκλοφορία του. Ωστόσο τέλη του '69 οι Fifth Dimension πήραν το τραγούδι της "Wedding Bell Blues" και "Blowin' Away" και το μετέφεραν στην κορυφή των chart την ίδια περίοδο που οι Blood Sweat and Tears έφταναν στο νο2 με το τραγούδι της "When I Die". Τον επόμενο χρόνο η Barbra Streisand είπε το τραγούδι της "Stoney End" και έπιασε τα top ten και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Μore Than A New Discovery (1966)

Laura Nyro - When I Die



Laura Nyro - Stoney End


H Λώρα ήταν ντροπαλή σαν ερμηνεύτρια αποτέλεσμα είτε ενός οδυνηρού ταξιδιού στον κόσμο του LSD κατά την εφηβεία της, είτε σαν επακόλουθο μιας αρνητικής για πολλούς παράστασης που έκανε στο μέρος όπου η Janis Joplin, οι the Who και ο Jimi Hendrix κέρδισαν την φήμη τους, στο φεστιβάλ του Μonterey το 1967. Κι όμως ένας κυνηγός ταλέντων ο David Geffen, εντυπωσιάστηκε τόσο από την παρουσία της εκεί, που παράτησε την δουλειά του για να γίνει μάνατζερ της. Ο ίδιος αργότερα θα επόπτευε την καριέρα των Joni Mitchell, Crosby, Stills, Nash And Young, Jackson Browne και των The Eagles. Είχε πει λοιπόν ότι η Λώρα ήταν πραγματικά πολύ περίεργο πλάσμα, αλλά και ένας από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους που είχε γνωρίσει. Γρήγορα την σύστησε στον Πρόεδρο της Columbia, Clive Davis και σύντομα μπήκε σε ένα project μαζί με τους Bob Dylan, Santana, Spirit, Leonard Cohen και The Byrds. Το 2o άλμπουμ της Λώρα, το 1968 Eli and the 13th Confession, και προσωπικά επιτρέψτε μου, ένας από τους καλύτερους pop/rock δίσκους που έχω ακούσει ποτέ, έδειξε την αντισυμβατική της ανατροφή. Ο κόσμος το υποδέχτηκε καλά, ενώ το άλμπουμ έδωσε υλικό στους Fifth Dimension ("Stoned Soul Picnic" και "Sweet Blindness"), αλλά και στους Three Dog Night ("Eli's Coming").

Eli and the 13th Confession (1968)

Laura Nyro - Eli's Comin'



Laura Nyro - Stoned Soul Picnic


Το 1969 κυκλοφορεί το 3ο άλμπουμ της New York Tendaberry μία μίξη fusing jazz και rock με την εκπληκτική της φωνή και το πιάνο που η ίδια έπαιζε. Εκεί που η επιτυχία έμοιαζε αναπόφευκτη η Λώρα τσακώθηκε και με τους δύο τον Geffen και τον Davis, οι οποίοι και πούλησαν την έκδοση στην Columbia.

New York Tendaberry (1969)

Laura Nyro - Gibsom st


Το 1970 κυκλοφορεί το 4ο άλμπουμ της Christmas and the Beads of Sweat το λιγότερο γνωστό της άλμπουμ μιας και κανένα τραγούδι από αυτό δεν διασκευάστηκε από άλλον.

Laura Nyro - Christmas and the Beads of Sweat (1970)

Στο παρακάτω τραγούδι κιθάρα παίζει ο Duane Allman. Επίσης στην δεύτερη πλευρά του άλμπουμ συμμετέχει η Alice Coltrane με την άρπα της.

Laura Nyro - Beads of Sweat



Μετά από αυτό το άλμπουμ κυκλοφορεί το 5ο άλμπουμ της Gonna Take a Miracle, που περιέλαβε φοβερές διασκευές από τα "Dancing in the Streets" (των Martha and the Vandellas), "Da Doo Ron Ron" (The Crystals), και "You Really Got a Hold Of Me" (Smokey Robinson and the Miracles).

Gonna Take a Miracle (1971)


Laura Nyro - It's Gonna Take a Miracle


Μετά από αυτό η καριέρα της διακόπτεται νωρίς και η Λώρα ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τα μουσικά δρώμενα, αφού όλα ξεκίνησαν τόσο πρόωρα για αυτήν, που ποτέ δεν είχε σκεφτεί να γίνει διάσημη και όταν άρχισαν να συμβαίνουν όλα αυτά στην ζωή της, διαπίστωνε ότι απλά δεν μπορούσε να το χειριστεί. Παντρεύεται και κάνει παιδί. Δυό χρόνια αργότερα έχοντας χωρίσει κυκλοφορεί το άλμπουμ της που αντανακλά τον αποτυχημένο γάμο της με τον τίτλο Smile.

Laura Nyro - Smile (1976)


Laura Nyro - I Am the Blues


Τρία χρόνια αργότερα το 1978 με το άλμπουμ της Nested την βλέπουμε πάλι να ανεβαίνει με τραγούδια διαμάντια αποδεικνύοντας ότι δεν έχει χάσει καθόλου το χάρισμα που τόσο απλόχερα της δόθηκε στην επίγεια ζωή της.
Laura Nyro - Nested (1978)


Laura Nyro - Crazy Love



Το 1984, βγάζει το Mother's Spiritual

Laura Nyro - Mother's Spiritual (1984)

Laura Nyro - Mother's Spiritual



και το 1989, το Live At The Bottom Line, ένα κονσέρτο που περιελάμβανε μερικά από τα κλασσικά της κομμάτια αλλά και νέα με ένα οικολογικό μήνυμα ("The Wild World").

Laura Nyro - Live At the Bottom Line (1989)


Laura Nyro - The Wild World


Ακολούθησαν στα επόμενα 15 χρόνια τρεις νέοι δίσκοι της. Το 1993 με το άλμπουμ Walk The Dog And Light The Light, αρνήθηκε ακόμα μια φορά να προμοτάρει το άλμπουμ, όπως και να βγουν τραγούδια του σε βίντεο κλιπ. Το συγγραφικό της ταλέντο μετατοπίστηκε με τα χρόνια σε φεμινιστικά κινήματα αλλά και στην υποστήριξη της ειρήνης γενικότερα. Και αν η ιστορία της φαντάζει κατά κάποιο τρόπο μπερδεμένη, όλο αυτό το αντιστρόφως ανάλογο σχετικά με το ταλέντο και την επιτυχία, πιθανόν να λειτουργούσε παρηγορητικά αν θεωρούσε κανείς, ότι όλα αυτά τα απροσδόκητα που συνέβηκαν στην ταραγμένη ζωή της, δεν ήταν παρά η ηχώ του συγγραφικού της ταλέντου, που ήταν γεμάτο από ρυθμικές περιελίξεις, αλλά και φωνητική ποικιλία.
Όπως έλεγε ο Elton John "η ψυχή, το πάθος που έδινε αυτή η υπέροχη καλλιτέχνης ήταν κάτι που ποτέ πριν δεν είχα ακούσει ξανά".
"Όλα έδειχναν τόσο εξωτικά στα τραγούδια της" έλεγε η φίλη της Bette Midler στον λόγο της, κατά την είσοδο μετά θάνατον της Λώρα, στο Rock and Roll Hall of Fame το 2012. "Ήταν αυτή που θα μπορούσε να κάνει, μια βόλτα στο μανάβικο της γειτονιάς να μοιάζει σαν μια νύχτα στην όπερα".
Ενώ το συνηθισμένο είναι ένας σταρ να θέλει να φύγει από την νορμάλ ζωή και να αναπνεύσει πιο ραφιναρισμένο αέρα, η Λώρα επέλεξε να ανακαλεί τα νεανικά χρόνια της, τότε που τραγουδούσε στους δρόμους προσφέροντας χαρά στους περαστικούς. Και αυτό είναι η ποιότητα από το 1ο μέχρι το τελευταίο της άλμπουμ, που παρά την απόσταση της ερμηνεύτριας μπόρεσαν και στάθηκαν τόσο κοντά στους ακροατές τους. Η Λώρα "έφυγε" από καρκίνο το 1995 σε ηλικία 49 χρόνων, στην ίδια ηλικία που είχε πεθάνει και η μητέρα της από την ίδια αιτία. Αν και δεν είχε και ούτε ακόμα έχει την αναγνωρισιμότητα που θα έπρεπε να είχε, τα τραγούδια της συνεχίζουν να ζουν.


"I'm not scared of dyin' and I don't really care/ If it's peace you find in dyin' well 
then let the time be near/ And when I die and when I'm gone/There'll be one child born in this world to carry on."




Βασίλης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης