Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018


GOLDEN SONGS


Ο χρυσός στην ιστορία της ανθρωπότητας είναι το σύμβολο της αφθαρσίας και της αιωνιότητας. Συνδέεται επομένως πάντα με τους θεούς, παραπέμποντας στην αιώνια νεότητα και την αθανασία. Το θρυλικό άγγιγμα του Μίδα που ότι έπιανε γινόταν χρυσός και το λούσιμο του στον Πακτωλό ποταμό στην αρχαία Λυκία, τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, το χρυσόμαλλο δέρας, ο βασιλιάς Κροίσος, είναι κάποιες από τις αναφορές, για την αξία του χρυσού στα αρχαία χρόνια, που μεταξύ άλλων προάγει και τον πολιτισμό. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ένα αφιέρωμα σε τραγούδια με την λέξη GOLD, GOLDEN, ΧΡΥΣΟΣ, από όλο το μουσικό φάσμα για να "ακούσουμε" αυτή την αξία του χρυσού για τον άνθρωπο.
Μπορείτε να ανεβάσετε αγαπημένα σας τραγούδια που να αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο χρυσό? Here you are!

του φίλου Γιάννη Μπιτσάκου
Περιγράφοντας τη θέα από το αρχοντικό του 16ου αιώνα,ο Sting λέει :
"Στην Αγγλία, το σπίτι μας περιβάλλεται από πεδία με κριθάρι και το καλοκαίρι είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τον άνεμο να κινείται πάνω από την λαμπυρίζουσα επιφάνεια,όπως τα κύματα σε έναν ωκεανό από χρυσό. Υπάρχει κάτι εγγενώς σέξι σε αυτό το θέαμα,κάτι αρχέγονο,σαν ο άνεμος να κάνει έρωτα στο κριθάρι.Οι εραστές έχουν κάνει υποσχέσεις εδώ, είμαι βέβαιος,οι δεσμοί τους ενισχύθηκαν από τον ανακουφιστικό κύκλο των εποχών".
You'll remember me when the west wind moves/Upon the fields of barley/You'll forget the sun in his jealous sky/As we walk in fields of gold...
Sting-Fields of Gold


του φίλου Μάνου Φατίση

Ένα αγαπημένο ψυχεδελικό group από τη Φλόριντα είναι οι Pearls Before Swine. Από το 1967 που εμφανίστηκαν στη δισκογραφία με ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς, το One Nation Underground μέχρι το 1971 και το τελευταίο και πιο ώριμο album τους "City of Gold" έχουν αφήσει το στίγμα τους στη ψυχεδελική σκηνή. Σε αυτόν τον τελευταίο τους δίσκο υπάρχει και το ομότιτλο τραγούδι.

Pearls Before Swine-City of Gold


του φίλου Δημήτρη Μπουντούρη

H ναυαρχίδα κατ' εμέ των τραγουδιών που αναφέρονται σε χρυσό. Neil Young και Harvest του '72, λυρικό, ήρεμο, γεμάτο από την φυσαρμόνικα του Neil. Το μόνο single του που πήγε νο 1 σε Καναδά από όπου προέρχεται ο τραγουδοποιός και φυσικά Αμερική.

Neil Young - Heart of Gold


του φίλου Γιάννη Μπιτσάκου

Από χρυσάφι η καταπληκτική φωνή της Dame Shirley Bassey,στο πιο γνωστό ίσως τραγούδι ταινίας του James Bond. Λέγεται ότι ανάμεσα στους κιθαρίστες που πήραν μέρος στις συνεδρίες για το κομμάτι,ήταν και ο Jimmy Page,ο οποίος αναγνώρισε τη συμμετοχή του,ενθυμούμενος πως η Bassey παραλίγο να καταρρεύσει μετά την τελευταία νότα. Το θέμα του τίτλου λίγο έλειψε να αφαιρεθεί από την ταινία,επειδή ο παραγωγός Harry Saltzman το μισούσε,λέγοντας "Αυτό είναι το χειρότερο @@@ τραγούδι που έχω ακούσει στη @@@ ζωή μου" ! Ευτυχώς,δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για να γραφτεί και να ηχογραφηθεί ένα νέο τραγούδι...

Shirley Bassey - Goldfinger


της φίλης Χαρούλας Νικολαίδου

Ο αρσενικός Nina Simone όπως μου αρέσει να λέω αυτόν το υπέροχο μουσικό, τον Terry Callier, που ένα μαγικό βροχερό βράδυ τον γνώρισα και από τότε μείναμε μαζί για πάντα. 
1968 και από τον πρώτο του δίσκο "The New Folk Sound of Terry Callier"

Terry Callier -Golden Apples of the Sun


της φίλης Χαρούλας Νικολαίδου

Δικό της τραγούδι το Hour Of Gold. 
Ρε παιδιά, την βρίσκω πανέμορφη την κοπέλα αυτή, έχω άδικο?

Emmylou Harris-Hour of Gold


του φίλου Μάνου Φατίση

Οι Spooky Tooth τραγουδάνε για δυο πολύτιμα αγαθά! Το τραγούδι Woman And Gold είναι από τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο The Mirror, που ηχογράφησαν λίγο πριν χωρίσουν το 1974. Σπουδαίοι μουσικοί, όπως ο Gary Wright, ο μπασίστας Greg Ridley και ο ντράμερ Mike Kellie, πλαισιωμένοι από τους Luther Grosvenor και Mike Harrison είχαν φτιάξει αυτό το psychedelic/progressive rock group, ένα από τα σημαντικότερα εκείνης της περιόδου.

Spooky Tooth-Woman And Gold


του φίλου Μάνου Φατίση

Το πρώτο τραγούδι που μου ήλθε στο μυαλό όταν είδα το θέμα, ήταν τo Golden Slumbers των Beatles. Επειδή, αφενός με τα σκαθάρια το έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές (και θα το ακούσουμε άλλες τόσες!), αφετέρου έχει γνωρίσει πολλές διασκευές - από Neil Diamond και K.D.Lang μέχρι Elbow και Steven Tyler - διάλεξα μια διασκευή από τον Phil Collins, με τον George Μartin στην παραγωγή και τον Phil να κάνει επίδειξη και σε αυτό που είναι καλύτερος και από τα φωνητικά.

Phil Collins-Golden Slumbers


του φίλου Μάνου Φατίση

Πώς δυο groups μπορούν να ξεκινήσουν από το ίδιο μέρος, την ίδια περίπου εποχή με τον ίδιο manager και να έχουν τόσο διαφορετική πορεία; Αυτό συνέβη με τους Koobas και τους Beaτles. 
Και οι Koobas ξεκίνησαν από το Liverpool (τo 1962 αυτοί), είχαν manager τον Brian Epstein, έπαιξαν κι αυτοί στο Star Club του Αμβούργου, ...αλλά μετά οι πορείες τους ήταν τόσο διαφορετικές. Μόλις το 1969 κατάφεραν οι Koobas βγάλουν ένα LP που περιέχει και το τραγούδι Gold Leaf Tree.

Koobas-Gold Leaf Tree


Ψυχεδελικό γκρουπ που φτιάχθηκε το 1970 από τον keyboard player Jerry Corbetta, ο οποίος αργότερα θα πήγαινε στους Four Seasons. Το τραγούδι βρίσκεται στο 1ο τους άλμπουμ Sugarloaf. Έβγαλαν 4 LP μέχρι το 1975.

Sugarloaf-Gold & The Blues


Epic biker ύμνος που περιέχεται στο "πολύ" άλμπουμ, του 1977, "Spectres". Το άλμπουμ που τους εκτόξευσε (με κομμάτια όπως το Godzilla, το R.U. Ready 2 Rock, το Death Valley Nights και το παραπάνω), αν και θεωρήθηκε πολύ soft απ΄τους παλιούς σκληροπυρηνικούς τους οπαδούς. Κι όμως...μέσα απ' την πολυμορφία του, αναδεικνύεται η συνθετική ευφυία των μελών της μπάντας, έχοντας συνθέσει όλοι. Το παραπάνω είναι των Roeser και Abbott. "Cool energy" !

Blue Oyster Cult-Golden Age Of Leather 


Πέρασαν σχεδόν 35 χρόνια. Κοντεύουν να 60αρήσουν και οι Spandau Ballet. Νο 2 το "Gold" το 1983 στην Αγγλία. Συνολικά 8 άλμπουμ τους στα top 10. Πραγματικό χρυσάφι.

Spandau Ballet-Gold


Από το L.P. "Backless" του 1978. Τραγούδι που έγραψε ο Clapton για την (τότε) γυναίκα του Pattie Boyd - ακόμη ένα για τη χάρη της ! Το 1980 το έκανε cover o ...δάσκαλός του J.J. Cale, για τον δικό του γάμο !

Eric Clapton-Golden Ring


Άλλο ένα κομμάτι (instrumental) που φανερώνει την αγάπη και την έμπνευση του Parsons από τον Edgar Allan Poe. Βρίσκεται στο πέμπτο άλμπουμ του γκρουπ "The Turn of a Friendly Card" (1980). 
Για τον ...συντάκτη, φυσικά, δεν αποτελεί απλώς..."άλλο ένα κομμάτι", αλλά πραγματικά ένα κομμάτι της ζωής του, όντας χαραγμένο βαθιά μέσα του και ξυπνώντας του μνήμες από τις εφηβικές του εμπειρίες με πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που το είχαν ως σήμα εκπομπών τους.

The Alan Parsons Project - The Gold Bug


Τραγούδι του Bowie που ηχογραφήθηκε τον Νοέμβρη του '71, με σκοπό να κυκλοφορήσει με το άλμπουμ "...Ziggy Stardust..." (1972). Αυτό όμως δεν έγινε ποτέ, αφού αντικαταστάθηκε από το - σίγουρο hit - "Starman". Έκτοτε κυκλοφόρησε μόνο ως Β-side στο "Changes" και στο "Space Oddity".
Το 1998 - ως τίτλος - αποτέλεσε έμπνευση για την ομώνυμη ταινία, χωρίς όμως ο Bowie να επιτρέπει να ακουστεί το κομμάτι του, αφού πίστευε ότι η ταινία γελοιοποιεί την περσόνα του !

David Bowie-Velvet Goldmine


Δεν υπήρξαν εμπορικοί οι Sound. Έγιναν όμως θρύλος. Εδώ από το 1984 και το EP Shock of Daylight. Προσωπικά η καλύτερη δουλειά τους.

The Sound - Golden Soldiers


Ίσως το καλύτερο άλμπουμ του Stevie Wonder.
1973, Motown, τι άλλο?

Stevie Wonder-Golden Lady


Βρίσκεται στο άλμπουμ "Obscured By Clouds" (1972), soundtrack της γαλλικής ταινίας "La Vallee", της ίδιας χρονιάς. Υπεύθυνοι... οι συνήθεις ύποπτοι Gilmour- Waters, όπου έγραψαν ένα υπέροχο ρυθμικό τραγούδι με φανταστικούς στίχους, οι οποίοι δεν παραπέμπουν - όπως θα ήταν αυτονόητο - σε ένα ξέφρενο κυνήγι θησαυρού. Αντίθετα μιλάνε για τη χαρά του ταξιδιού και της συμμετοχής στην περιπέτεια και μόνο !

Pink Floyd - The Gold It's in the....


Πίσω από τους Αυστραλούς Axiom βρίσκεται ο Glenn Shorrock, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής των Twilights, αλλά και των Little River Band, που ήταν δύο Αυστραλιανά γκρουπ με πολύ πλούσιο υλικό για ακρόαση. Οι Axiom έβγαλαν δύο άλμπουμ τώρα πια δυσεύρετα, εδώ από το 1ο τους άλμπουμ Fools Gold του 1970.

Axiom - Fool's Gold


Τραγούδι των - Βρετανών (!) - America από το άλμπουμ του 1975, "Hearts". Άσχετα από τους στίχους, ο τίτλος βασικά είναι εμπνευσμένος από τις μητέρες των τριών μελών της μπάντας (Beckley, Bunnell, Peek), που ήταν κατάξανθες !

America-Sister Golden Hair


Κι εδώ βρισκόμαστε μπροστά στο "φαινόμενο" Roy Harper...! Τον θρυλικό Βρετανό τραγουδοποιό της φολκ - κι όχι μόνο - μουσικής, με το απαράμιλλο fingerstyle παίξιμο, που ενέπνευσε τόσους και τόσους μεγάλους μουσικούς όπως Page, Anderson, Gilmour, Townshend...κ.α. Το παρακάτω τραγούδι είναι από το πρώτο του άλμπουμ, του 1966, "Sophisticated Beggar", παιγμένο βασικά, εξ ολοκλήρου, μόνο με την ακουστική του κιθάρα.
Tip: Δεύτερη κιθάρα στο κομμάτι παίζει ο Lon Goddard, ένας - αρχικά - μπάρμαν ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το εξώφυλλο του άλμπουμ με το χαρακτηριστικό σκίτσο !

Roy Harper -Goldfish


Απόχρωση του χρυσού, χρώμα μαλλιών ή χρώμα ματιών, αλλά και αγαπημένο τραγούδι της νιότης μας. Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για το νόημα των στίχων ο Hugh Cornwell μας λέει πως αφορά στην ηρωίνη αλλά και σε ένα κορίτσι ταυτόχρονα. Πως του πρόσφεραν πολλές ευχάριστες στιγμές. 

the Stranglers-Golden Brown


Από τα γκρουπ του 2ου μισού της δεκαετίας του '60, ψυχεδελικό με έντονη αποκλίνουσα πολιτικοκοινωνική δραστηριοποίηση καθώς επίσης και αντιπολεμική διαμαρτυρία. Η ιστορία τους στο χώρο πολύ πλούσια, όσο και των λοιπών θρυλικών γκρουπ του San Francisco, Jefferson Airplane, Big Brother & the Holding Company και Quicksilver Messenger Service. Εδώ από το άλμπουμ τους CJ Fish του 1970, στο πολύ γλυκό τραγούδι. Πρόκειται για τους "Country Joe" McDonald στα φωνητικά και τον Barry "the fish" Melton στην κιθάρα, οι οποίοι είχαν folk καταβολές.

Country Joe And The Fish-Silver And Gold


Από το 19ο και τελευταίο studio άλμπουμ των RUSH,"Clockwork Angels" του 2012. Λέγεται ότι έκαναν και την καλύτερη παράγωγή τους. Τα όργανα (προσέξτε το μπάσο της εισαγωγής - για τα drums δε το συζητάμε...) βρίσκονται στην πιο ώριμη στιγμή τους. Ακολούθησε και το αντίστοιχο - επιτυχημένο tour.

Rush-Seven Cities of Gold


Κομμάτι γραμμένο από την Stevie Nicks - το ένα από τα δύο αμιγώς δικά της (το άλλο είναι το "Dreams") - που περιέχεται στο (ο χρυσός εδώ χάνει πραγματικά την αξία του) αξεπέραστο άλμπουμ των Fleetwood Mac αλλά και της μουσικής γενικά, "Rumours". To ενδέκατο άλμπουμ τους, με έντεκα - ισάξια - τραγούδια, που άφησαν εποχή, το καθένα για τον δικό του λόγο. Το συγκεκριμένο, όπως το 'χει παραδεχτεί κι η ίδια η Nicks, παραπέμπει μεταφορικά στην κοκαϊνη (gold dust). Αριστούργημα !

Fleetwood Mac-Gold Dust Woman


Τα χρυσά σκουλαρίκια μας έλεγαν οι Gandalf.  Σύμφωνα με μια παλιά ιστορία που λένε οι τσιγγάνοι και λίγοι γνωρίζουν, όταν η αγαπημένη σου φοράει χρυσά σκουλαρίκια, ξέρεις ότι σου ανήκει. Αυτά για τους τσιγγάνους βέβαια. Εμείς ας μείνουμε στο τραγούδι.😊



Gandalf-Golden Earings


Και country έχουμε ! Για την ακρίβεια bluegrass. Και μάλιστα τον ιδρυτή και "πατέρα του bluegrass" Bill Monroe. Με τον Byron Berline έγραψαν το παρακάτω instumental, κάνοντάς το μεγάλη επιτυχία, το 1967.

Bill Monroe - Gold Rush


Κομμάτι των Thin Lizzy που περιέχεται στο σπουδαίο άλμπουμ, του 1976, "Johnny The Fox ". O Phil Lynott εμπνεύστηκε τους στίχους από τον Μεγάλο Λοιμό που έπληξε την Ιρλανδία κατά την περίοδο 1845 -'52. Εκατομμύρια άτομα πέθαναν κι άλλα τόσα μετανάστευσαν. Εδώ περιγράφεται η "δραπέτευση" των Ιρλανδών για την Αμερική ελπίζοντας σε μια νέα, καλύτερη ζωή.

Thin Lizzy-Fool's Gold


Το αφιέρωμά μας στον χρυσό έφτασε στο τέλος. Ευχαριστούμε για την συμμετοχή. 
Από το 1967 που τραγουδούσε στο κέντρο "τα χρυσά κλειδιά" στην Πλάκα με τον Μητσάκη, που εξαιτίας του τραγουδιού των Δερβενιώτη-Γρίβα πήρε το όνομα αυτό, πέρασαν 50 χρόνια. Από τότε το ακούω αυτό το τραγούδι, όντας γραμμένο στο DNA μου, μιας και υπήρξε ένα από τα αγαπημένα του πατέρα μου. Μαζί με το "Help" των Beatles και κάποια άλλα επιλεγμένα τραγούδια εκείνης της εποχής, συνεχίζουν να αποτελούν για εμένα τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα σε αυτό τον κόσμο. Τώρα θα μου πείτε τι δουλειά είχε ο Καλατζής με τα σκαθάρια. Ε... αυτό το ξέρει καλύτερα ένα παιδί.🙂


Γιάννης Καλατζής-τα Χρυσά Κλειδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης