Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Christian Rock

why should the devil have all the good music? 


Η Χριστιανική ροκ (Christian Rock) είναι η κατηγορία αυτή της μουσικής σκηνής που ονομάζεται Contemporary Christian Music (CCM), η οποία γράφτηκε για να εκφράσει την προσωπική πίστη ή την πίστη μιάς κοινότητας σχετικά με την Χριστιανική ζωή και αφοσίωση. Μετά το 1960 και μέχρι σήμερα στον Δυτικό Χριστιανικό κόσμο και δη στην Αμερική δημιουργήθηκαν πολλά και ποικίλα γένη αυτής της μουσικής σκηνής, συχνά διακρινόμενα από την τεχνική, το στυλ, το περιεχόμενο, το θέμα αλλά και τον γεωγραφικό χώρο. Στο αρχικό της στάδιο την δεκαετία του 1950 επηρεάστηκε από την gospel αλλά και την country. Ας ξετυλίξουμε το νήμα από την αρχή όμως:
Ήταν το 1957 όταν ο Elvis Presley έβγαζε το gospel άλμπουμ του Peace in the Valley. Ο κόσμος ήταν διχασμένος. Υπήρχε πάντα στη σκέψη ο ορισμός που είχε δώσει το 1952 ο Archibald Davison, ένας διδάκτορας του Χάρβαρντ, για τον ήχο που έπρεπε να έχει η εκκλησιαστική μουσική εντελώς αντίθετο από τον ήχο της ροκ μουσικής, η οποία ξέφευγε από τις Χριστιανικές νόρμες με τα παθιασμένα φωνητικά, τα δυνατά riff των κιθάρων και τους υπνωτικούς ψυχεδελικούς ρυθμούς.
Το He Touched Me ήταν το 3ο gospel άλμπουμ του Elvis, το οποίο και πούλησε πάνω από 1 εκ. αντίτυπα μόνο στην Αμερική και στάθηκε η αφορμή για να κερδίσει ο Elvis το 2ο από τα τρία Grammy του. Το 1960 η ροκ αναπτύχθηκε και κέρδισε ολοένα και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Το 1966 οι Beatles βρέθηκαν σε μεγάλες φασαρίες, αν και ήταν το πιο δημοφιλές γκρουπ που πάτησε στη γη, όταν ο John Lennon αστειευόμενος εξέφρασε την γνώμη ότι οι Beatles είχαν γίνει πιο δημοφιλείς από τον Χριστό. Οι στίχοι που χρησιμοποιούνταν από τα περισσότερα ροκ γκρουπς, σχετικά με τα ναρκωτικά ή την σεξουαλικότητα απομάκρυναν τον Χριστιανικό κόσμο από την ροκ  και οι Rolling Stones βγάζοντας το Sympathy For the Devil, διεύρυναν ακόμα περισσότερο το χάσμα. Από το 1966 υπήρχαν αρκετά γκρουπ που έπαιξαν αυτή την κατηγορία της CCM, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμα κατηγοριοποίηση εκείνη την εποχή. 
Ας ξεκινήσουμε από τους Byrds και ένα τραγούδι γραμμένο από τον Pete Seeger το 1959. Οι στίχοι του είναι παρμένοι από τον Εκκλησιαστή. Τέλη του 1965 οι Byrds το κάνουν νο 1 στην Αμερική, και συγχρόνως το νο1 pop/rock τραγούδι με τους αρχαιότερους αυθεντικούς στίχους.

the Byrds-Turn!Turn!Turn!(1965)



Ανάμεσα σε αυτά τα γκρουπ ήταν οι Joystrings οι οποίοι το 1964 μοιράζονταν με τους Beatles το top 50 της Αγγλίας,

The Joystrings - Keep Me in Your Love (1966)


αλλά και οι Crusaders, ένα garage/rock γκρουπ με ένα από τα πρώτα gospel/rock άλμπουμ.

Crusaders-Praise We The Lord (1966)






Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε στο τέλος του βίντεο που ακολουθεί από τους πρωτοπόρους του είδους Mind Garage, πως έγραψαν το τραγούδι τους, πως καλύφθηκε από την τηλεόραση της εποχής, μεταδιδόμενο σε εκκατομύρια πιστούς και πως χρησιμοποιείτο από την Εκκλησία, από την Νέα Υόρκη ως την Ουάσινγκτον.

Mind Garage-Electric Liturgy (1967)








Τον αποκαλούσαν "Πατέρα της Χριστιανικής ροκ" και το 1969 έβγαλε το πρώτο του Jesus rock άλμπουμ Upon This Rock. 

Larry Norman - Why Should The Devil Have All The Good Music? (1972)


Άλλος ένας πρωτοπόρος της Χριστιανικής ροκ είναι και ο Randy Stonehill

Randy Stonehill - Song for Sarah (1976)





Από αυτούς και κατά την διάρκεια των χρόνων μέχρι το 1980, πολλοί καλλιτέχνες έπαιξαν την συγκεκριμένη κατηγορία της Christian Rock. Παρακάτω ακολουθεί ακουστικό υλικό. Ετοιμαστείτε άλλοτε για δυνατές ροκ συγκινήσεις και άλλοτε για πιο soft (folk) ήχο, καθώς δύσκολα πηγαίνει το μυαλό ενός μη μηυμένου σε αυτά τα ακούσματα, ότι υπήρχε περίπτωση να ακούσει ροκ ήχο με θρησκευτικό στίχο.

O Θεός έδωσε στον Μωυσή τον Δεκάλογο (Δέκα Εντολές). Οι progressive rock Salamander μας δίνουν την δική τους rock εκδοχή από το 1971 από το concept υπέροχο άλμπουμ τους.

Salamander - Prelude (1971)






Ο gospel Oden Fong με το πρώτο του άλμπουμ Come for the Children δίνει διδαχές με μια ποικιλία μουσικών στυλ.

Oden Fong -  White Eagle (1979)


Μεταφερόμαστε στο υψίπεδο που βρίσκεται στα όρη της Ιουδαίας, εκεί που είναι χτισμένη η Ιερουσαλήμ. Όλα αυτά υπό τα δυναμικά σόλο των Gentle Faith.

Gentle Faith-Jerusalem (1976)





Δυναμικό και με τον Evan Williams να παίζει fuzz guitar διαχωριζόμενη στα κανάλια. Ένας πολύ σπάνιος δίσκος αντικείμενο ζήτησης από τους συλλέκτες.

Harvest Flight - One in The Spirit (1971)







Παίρνοντας το όνομά τους από τον Ιησού του Ναυή, βγάζουν το μοναδικό και πολύ δυναμικό άλμπουμ τους το 1973, God Spoke...And Said "Lead My People"

Joshua - The Word (1973)







Οι ψυχεδελικοί Seth το 1974 έβγαλαν τον ομώνυμο δίσκο τους με όλα τα κομμάτια να αναφέρονται στον Χριστό. 
Seth-Help the Man (1974)






Ζήτα και θα σου δοθεί μας λένε οι Shekina Glory από το 1976.

Shekina Glory-Ask(1976)





Χαρακτηρίστηκαν από την μουσικότητα που τους διέκρινε και έκαναν την είσοδό τους στο χώρο αυτό το 1977, αν και είχαν καθιερωθεί από τις αρχές του 1970 όπου και ξεκίνησαν, με πιο jazz, R&B και funky ήχο.

Sweet Comfort Band-Get Ready (1977)





Από 12 μέλη απαρτιζόταν το παρακάτω συγκρότημα και μαζί με τους It's A Beautiful Day ήταν από τα πρώτα συγκροτήματα που χρησιμοποίησαν βιολί και τσέλο. Κιθαρίστας τους ήταν ο Glenn Schwartz πρώην κιθαρίστας των James Gang που όταν έφυγε αντικαταστάθηκε από τον Joe Walsh.

All Saved Freak Band - There Is Still Hope In Jesus - My Poor Generation (1973)





Με folk ήχο οι The Alethians μας περιγράφουν την ώρα της Σταύρωσης, από το 1973.

the Alethians-Three Crosses (1973)




Αποτυπωμένο μόνο σε ένα 45άρι δίσκο το πολύ δυναμικό σε φωνητικά και κιθάρα τραγούδι που περιγράφει τον Ιησού.
Stonewood Cross- Magic Man (1975)





Από τον ομώνυμο δίσκο τους το 1972 οι Ron Salisbury and JC Power Outlet μας λένε με μια πολύ δυναμική σύνθεση ότι έρχεται μετά από πολύ καιρό η ενοποίηση του σώματος του Χριστού με την νέα εκκλησία.

Ron Salisbury and JC Power Outlet-Long Time Comin' (1972)





Folk/rock ήχος για τους Caedmon από το 1978 να μας τραγουδάνε την παραβολή των 10 μωρών παρθένων.

Caedmon-Ten Maidens Fair (1978)





Για την πίστη μας τραγουδάνε οι folk/rock Grace το 1979. Στο εξώφυλλο του πολύ όμορφου άλμπουμ τους απεικονίζεται ο Σπορέας.

Grace-Faith (1979)






Στον επίσης εξαιρετικό δίσκο τους η βραβευμένη με Grammy, Pam Mark Hall μας ταξιδεύει.

Pam Mark Hall-Love Not The World (1975)






Εδώ οι υιοί της βροντής (Βοανεργές), (Ιάκωβος και Ιωάννης), το 1972 μας τραγουδάνε με αισιοδοξία και αλληγορικά ότι η μέρα διαδέχεται την νύχτα.

Sons of Thunder-Day follows Night (1972)





Από την Γερμανία οι Oikoumene από το 1976 με folk/rock ήχο.

Oikoumene - Fredoom and Unity Add Up (1976)






Blues/rock το επόμενο γκρουπ το 1990 και χωρίς μπάσο και ντραμς τραγουδάνε gospel τραγούδια από τους James D. Vaughan, Blind Willie Johnson και Rev. Gary Davis.

Glenn Kaiser & Darrell Mansfield: Shaky ground (1990)






Ο κατάλογος με τα γκρουπ που έπαιξαν αυτό το είδος της Contemporary Christian Music είναι πολύ μακρύς και τα τραγούδια που δεν εισήλθαν στο άρθρο πολυάριθμα και υπέροχα. Σε αυτό το κανάλι του youtube μπορείτε να βρείτε πολλά αξιόλογα τραγούδια από την Χριστιανική Ροκ (Christian Rock): https://www.youtube.com/channel/UCMTTgaMreO8-2NuBc1VvyRQ




ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης