Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018





GABOR SZABO


Ο Γκαμπόρ Ζάμπο (Gábor Szabó) ήταν ένας σπουδαίος βιρτουόζος της κιθάρας, ένας άνθρωπος με πάθος και ψυχή, που η γοητεία, η χάρη, η λεπτότητα, η κομψότητα, η έμπνευση, η φαντασία, περισσότερο όμως η μαγεία είναι η πιο κατάλληλη λέξη, που θα περιέγραφε καλύτερα τη μουσική που έπαιξε. Μια μουσική που έμοιαζε σαν δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο με όλα τα έξοδα πληρωμένα για εξωτικό προορισμό, για έναν άνθρωπο χωρίς χρήματα.

Gabor Szabo - Galatea's Guitar (1968)



Ένας από τους σπουδαιότερους Ούγγρους μουσικούς, κιθαρωδός που γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του '60. Ξεκίνησε να παίζει κιθάρα στα 14 χρόνια του βαθιά επηρεασμένος από την Jazz. Το 1956 σε ηλικία 20 χρόνων, δραπέτευσε με την οικογένειά του από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, μετακομίζοντας στην Αμερική, όπου μαθήτευσε στο Berklee School of Music. Πέραν των σπουδών αυτών ήταν αυτοδίδακτος. Ο Szabó έπαιζε με folk στοιχεία από την χώρα του, με επιρροές από την gypsy jazz, δηλαδή ένα είδος jazz που ξεκίνησε γύρω στο 1930 από τον Django κατά κόσμον Jean Reinhardt, και πειραματίστηκε στον μικροφωνισμό της rock, αποτέλεσμα της τότε κορύφωσης της rock μουσικής και ιδιαιτέρως από George Harrison, Eric Clapton και Jimi Hendrix (πατήστε στο σύνδεσμο και ακούστε για να κατανοήσετε) (https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_feedback). Ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα, ότι αν και προσπαθούσε να απαλλαγεί από τα στοιχεία που του προσέδιδε η καταγωγή του και να παίζει σαν Αμερικανός κιθαρίστας, γρήγορα αντιλήφθηκε ότι μόνο με αυτά θα μπορούσε εύκολα να επικοινωνήσει με το κοινό, μιας και αυτά ήταν που τον χαρακτήριζαν και τον έκαναν να ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα.

Gabor Szabo - Walking on Nails (1966)


To 1958 έπαιξε στο ετήσιο φεστιβάλ Jazz του Newport. Αργότερα μπήκε στο quintet του 
jazz ντράμερ Chicco Hamilton από το 1961 έως το 1965 παίζοντας Chamber jazz δηλαδή ένα γένος της jazz, το οποίο επηρεάστηκε εμφανώς από την Κέλτικη μουσική και την Ευρωπαϊκή folk και είναι γνωστή για τη χρήση μουσικών οργάνων ξένων προς την jazz, όπως oboe (οξύαυλος), μαντολίνο, κύμβαλο, και tabla (νταούλι).

Chico Hamilton feat. Gabor Szabo - A rose for booker (1962)


Το 1962-63, με αυτή την μπάντα βγήκαν 2 άλμπουμ αποτελούμενα αποκλειστικά από τις συνθέσεις του σαξοφωνίστα Charles Lloyd που έπαιζε και φλάουτο, παρουσιάζοντας την κιθάρα του Szabo στο κομμάτι "Man From Two Worlds".

Chico Hamilton-Charles Lloyd-Gabor Szabo-Man From Two Worlds (1963)


Gabor Szabo-Charles Lloyd-Stormy (1974)


Ξεκινώντας το 1966 ηχογραφεί άλμπουμ δικά του. Τέλη της δεκαετίας ιδρύει την σύντομη σε διάρκεια δισκογραφική Skye με τους Cal Tjader και Gary McFarland. Το 1969 ο Chico Hamilton τον συστήνει στην Lena Horne, με την οποία βγάζει ένα καταπληκτικό δίσκο, αποτέλεσμα της άρτιας ενορχήστρωσης του McFarland. Τότε η Horne και ο Gábor Szabó ήταν δυο τελείως διαφορετικοί καλλιτέχνες και σε ένα στούντιο άλμπουμ το να ταιριάξουν τόσο καλά φάνταζε απίθανο. 

Lena Horne & Gabor Szabo Something (1969)


Ήταν ο πρώτος που έπαιξε το θρυλικό "Breezin" (σε σύνθεση του Bobby Womack), όμως δεν έμελλε να γίνει τότε επιτυχία. Αυτό είχε αργότερα πληγώσει τον Gábor Szabó που έβλεπε το τραγούδι του να απογειώνεται από τον George Benson. Αυτό τον έκανε να αισθάνεται ότι ποτέ δεν υπήρξε μέρος της Αμερικανικής Jazz.

Gabor Szabo - Breezin' (1971)


Ο Gábor Szabó επηρέασε βαθύτατα το παίξιμο του Carlos Santana. Στην πραγματικότητα το "Gypsy Queen" του Szabó χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αυτούσιο, ως δεύτερο μέρος στο "Black Magic Woman" (σύνθεση του Peter Green) το 1970. Στο ορχηστρικό άλμπουμ τους Shape Shifter του 2012 οι Santana, περιέλαβαν ένα τραγούδι με τίτλο "Mr Szabo"ως φόρο τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη. Ο Carlos Santana έλεγε ότι θα έπρεπε να χτιστεί ένα μνημείο στον μεγάλο Gábor Szabó.

Gabor Szabo - Gypsy Queen (1966)


Ο Gábor Szabó πέθανε το 1982 στην Βουδαπέστη, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στη χώρα του. Έβγαλε 25 δικά του άλμπουμ, και συμμετείχε σε 15 ακόμα παίζοντας σε άλλα γκρουπ. Παρακάτω ακολουθεί ένα τριαντάλεπτο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Gábor Szabó, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Lawrence Bock.

Rising (1977)


Βασίλης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης