Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019


MORKA



There Was a Time...




Αφορμή για να αναφερθώ στο πολύ άγνωστο και εξαιρετικά άξιο αυτό γκρουπ στάθηκε ο αδελφός μου, Γιώργος, όταν σε διαδικτυακή κουβέντα που είχαμε μου έδωσε μία φωτογραφία του δίσκου και με ρώτησε "αυτούς τους θυμάσαι;".


There Was A Time... (1997)




Ο χρόνος σταμάτησε μέσα μου για μερικά δευτερόλεπτα. Η αλήθεια ήταν πως σίγουρα θυμόμουν το εξώφυλλο. Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν να μην θυμάμαι αυτό το σχήμα. Ο δίσκος είχε αγοραστεί εκείνη την εποχή που κυκλοφόρησε. Απλά ήταν θαμμένος. Και τα πολύ όμορφα τραγούδια που περιέχει δυστυχώς ξεχασμένα, μιάς και πιά δεν υπάρχει κάποιος που να παίζει ή κάτι που να θυμίζει το ιδιαίτερο αυτό psych-folk Ελληνικό και όχι μόνο γκρουπ.

I See 




Το 1971 ο Θεόδωρος Κόκας (Dorian Kokas), που πέθανε το 2009, σχηματίζει με τον συμφοιτητή του John Jungemann, στο ACS στο Χαλάνδρι ένα γκρουπ που είχε το όνομα Stone Deep. Tο πλεονέκτημα που είχαν σε μία περίοδο καταπιεσμένη από το δικτατορικό καθεστώς, ήταν ότι το Αμερικανικό σχολείο δεν υπόκειτο σε περιορισμούς. Τα αγόρια άφηναν μακριά τα μαλλιά τους και τα κορίτσια φόραγαν ελεύθερα μίνι φούστες.

Winter's Here




Ο Κόκας είχε έρθει στην Ελλάδα, στους παππούδες του, από την Αμερική ώστε να γλυτώσει από την στρατολόγησή του στο Βιετνάμ. Και για καλή του τύχη ο Νίξον που αντικατέστησε τον Τζόνσον ως πρόεδρος έδωσε χάρη στους λιποτάκτες. Σε μία συναυλία τους, ένας τύπος τους βρίσκει και τους προσφέρει χρήματα για να κάνουν ένα δίσκο με τα τραγούδια τους που ξεχώριζαν "Judy" και "Winter's Here". Το "Judy" είχε γραφτεί για την Judy Mayers μία συμμαθήτρια και αγαπημένη του John, ο οποίος ήταν και ο βασικός τραγουδοποιός της μπάντας.

Judy




Το 1971 το γκρουπ των μαθητών του ACS, Stone Deep διαλύεται με την αποφοίτηση πλέον των τελειόφοιτων. Ο Dorian Kokas με τον Mike Moraitis φτιάχνουν ένα ντουέτο που παίρνει το όνομά του από τα αρχικά των ονομάτων τους, τους MORKA. Και ηχογραφούν δύο τρακς: Το "I See" και το "She Shouts". Αυτά τα παίρνει η Polydor και μαζί με τα δύο τραγούδια των Stone Deep τα εκδίδει ως τραγούδια των MORKA. To ντουέτο σύντομα συμπληρώνεται και γίνεται εξαμελές γκρουπ και όταν το 1972 έχει αποχωρήσει ο Mike Moraitis το lineup αποτελείται από τον Αντώνη Μπράβο στο μπάσο, τον Paul Papadea στην κιθάρα και φωνητικά, τον George Tampakopoulos στα φωνητικά, τον Μιχάλη Ορφανίδη στα ντραμς και την Pamela Leake στα φωνητικά. Οι MORKA εμφανίζονται σε σχολεία, κλαμπ της εποχής και κάνουν live.

She Shouts




Η εταιρεία συμπεριλαμβάνει το γκρουπ μαζί με τους Socrates και τους Poll στο δίσκο Pop Cocktail, και ο Στέλιος Ελληνιάδης στην Μουσική Γενιά (1972) κατακεραυνώνει αυτή την κίνηση, γράφοντας ότι πρόκειται για "τον χειρότερο δίσκο του μήνα" ή "κάντε τον δώρο στους εχθρούς σας", όμως παράλληλα πλέκει εγκώμιο για τους MORKA. Την ίδια περίοδο ηχογραφούν άλλα δύο τραγούδια, τα "And So She Flies" και "Γιατί". Το πρώτο μπορείτε να δείτε σε ένα σπάνιο live για τις ανάγκες της ταινίας με την Μαρία Αλιφεροπούλου (όπως λεγόταν τότε η Μαρία Αλιφέρη) και αν και η ταινία είναι παντελώς αδιάφορη, το τραγούδι είναι πραγματικά ένα αριστούργημα και ένα από τα πρώτα και από τα καλύτερα ψυχεδελικά folk θέματα για την Ελληνική μουσική σκηνή γενικά.

And So She Flies




Το δεύτερο ήταν ένα τραγούδι αποτέλεσμα πίεσης από την εταιρεία να γραφτεί ένα τραγούδι με Ελληνικό στίχο, όμως έχει κι αυτό την χάρη του.

Γιατί




Το 1973 στα χρόνια της δικτατορίας οι MORKA ηχογραφούν τα υπόλοιπα τραγούδια που υπάρχουν στο δίσκο. Η εταιρεία όμως αρνείται να συνεργαστεί, καθώς επιθυμεί Ελληνικό στίχο. Έτσι με όλες τις πόρτες κλειστές λόγω του καθεστώτος, τα τραγούδια αυτά μένουν στο ράφι, μέχρι το 1997 (το έτος που κυκλοφόρησε ο δίσκος).

Fair Lady of 1860




Το γκρουπ διαλύεται το 1973 με τον τραυματισμό του Μιχάλη Ορφανίδη από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης κάτω από αυτοκίνητο, όταν ο άτυχος περνούσε δίπλα του. Το 1974 με το όνομα Phos η παρέα εμφανίστηκε για κάποιες παραστάσεις με τραγούδια που ποτέ δεν ηχογραφήθηκαν και δεν υπάρχουν πιά.

Ann




Η επόμενη εμφάνιση των MORKA είναι το 1986, με πέντε τραγούδια γραμμένα ένα χρόνο πριν, και τιτλοφορούνται ως Try Again. Επανέκδοση του δίσκου των MORKA, There Was A Time... έγινε από την http://www.anazitisirecords.com/ το 2006.
Σε ευχαριστώ Γιώργο για την πολύτιμη αυτή αναλαμπή που μας χάρισες.



ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης