Need Your Love So Bad
10 Recordings (10 Versions)
Aκούγοντας αυτό το τραγούδι - ακόμη ίσως και μόνο τον τίτλο του – αντηχεί, σχεδόν σε όλους, ένα όνομα: Peter Green. Από αυτόν το μάθαμε, από αυτόν έγινε τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι είναι. Μόνο που είναι η μισή αλήθεια. Το τραγούδι όμως φυσικά και δεν είναι δικό του. Όσοι έχουν το single του ΄68, αλλά και κάποιους άλλους δίσκους τους, θα γνωρίζουν ότι το συγκεκριμένο κομμάτι ανήκει στον Little Willie John. Κι όμως ! Ούτε αυτό είναι αλήθεια. Και μάλιστα, ούτε καν η μισή !!!
Fleetwood Mac - Need Your Love So Bad (1968 – BBC Sessions)
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Λοιπόν… Ο Little Willie John έχει πράγματι σχέση με το τραγούδι. Απλώς είναι αυτός που το ηχογράφησε και το ερμήνευσε πρώτος. Το κομμάτι τότε έκανε αρκετή αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως “Μια συμπαγής και έντονη έκκληση για αγάπη, [...] αρκετά διαφορετική από το συνηθισμένο ύφος της R&B μπαλάντας”. Αυτό έγινε το μακρινό 1955. Όμως ποιος είναι αυτός ο Little Willie John, θα ρωτήσουν μερικοί. Γεγονός είναι ότι δεν είναι κάποιο πασίγνωστο όνομα - στην εποχή μας τουλάχιστον. Έχει γράψει όμως τη δική του ιστορία στη μουσική. Την δεκαετία του ΄50 ήταν μια πολύ γνωστή φωνή του R&B, έχοντας ερμηνεύσει πολλές επιτυχίες από το 1955, αρχίζοντας με το εν λόγω κομμάτι, μέχρι το 1960. Μερικές από αυτές: "All Around the World” (1955), "Talk to Me, Talk to Me" (1958), "Leave My Kitten Alone" (1960), "Sleep" (1960), αλλά και το "Fever" (1956). Ναι, το πασίγνωστο "Fever" που έγινε τεράστια επιτυχία με την διασκευές της Peggy Lee το 1958 και του Elvis Presley το 1960. Προηγουμένως όμως έγινε ήδη “χρυσό” με τον ίδιο τον John, έχοντας πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Για όλα αυτά – και πολλά άλλα – εισήχθη το 1996, δυστυχώς μετά θάνατον, στο Rock and Roll Hall of Fame. Μένει όμως μια …λεπτομέρεια: Το "Need Your Love So Bad" το ερμήνευσε πρώτος. Δεν είπα ότι …είναι και δικό του ! Άντε πάλι με τις μισές αλήθειες !
Little Willie John - Need Your Love So Bad (1955)
Ο Peter Green, σχηματίζοντας τους Fleetwood Mac το 1967, έχοντας έτοιμες ιδέες, άρχισε να δουλεύει πυρετωδώς, για το ντεμπούτο, ομώνυμο άλμπουμ τους, του 1968. Μερικούς μήνες μετά, έχοντας αρχίσει να εξευρευνά κι άλλους δρόμους, πέρα από αυστηρά blues φόρμες, κυκλοφορεί αρχικά το single "Black Magic Woman”. Το επόμενο, τον Ιούλιο του ΄68, θα είναι το single "Need Your Love So Bad". Η δισκογραφική εταιρεία είναι η Blue Horison και ως B-side, στις περισσότερες χώρες, υπάρχει το "Stop Messin' Round”, τραγούδι των Peter Green/C.G.Adams ( σσ. ψευδώνυμο του μάνατζερ τους, Clifford Davis). Σε μερικές χώρες όμως - όπως στη Δ. Γερμανία - ως B-side βρίσκουμε τη διασκευή στο κομμάτι του Howlin' Wolf, “No Place to Go”. Όπως και να έχει όμως, πάνω στο 7ιντσο δισκάκι υπάρχει ένα λάθος: Αναγράφεται στα credit ως συνθέτης του τραγουδιού ο Little Willie John. Όπως κι αργότερα στη συλλογή τραγουδιών των Mac, στο L.P. The Pious Bird of Good Omen (1969) – όπου μάλιστα περιέχονται τρεις εναλλακτικές ηχογραφήσεις του κομματιού - πάλι ο John εμφανίζεται ως ο δημιουργός του. Η παρεξήγηση φτάνει στα άκρα όταν ακόμη κι η ΒΜΙ, ο οργανισμός για τα πνευματικά δικαιώματα, “χρεώνει” το κομμάτι και στα δύο αδέρφια ! Κι όμως. Ακόμη και πάνω στο αρχικό δισκάκι, από την δισκογραφική KING, φαινόταν ολοκάθαρα - ήταν σύμφωνος προφανώς κι ο ίδιος ο Little Willie - το όνομα “Mertis John Jr.”.
Άσχετα όμως από αυτό, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η διασκευή αυτή περνάει στην αιωνιότητα και ο Green, με την αισθαντική του φωνή και την κιθαριστική του αρτιότητα, παραδίδει μαθήματα !
Fleetwood Mac-Need Your Love So Bad (single 1968)
Όμως οι παρεξηγήσεις συνεχίζονται. Σχεδόν όλοι νομίζουν ότι οι Fleetwood Mac έκαναν πρώτοι διασκευή στο τραγούδι του Mertis John Jr. Λάθος ! Προηγήθηκαν κι άλλες διασκευές, όπως των Dakota Staton (1960), Irma Thomas (1964), ακόμη και του Solomon Burke (Απρίλιο του 1968). Επίσης πολλοί έχουν την εντύπωση ότι ο B.B. King διασκεύασε το ίδιο τραγούδι μετά από την επιτυχία που έκαναν οι Mac. Πάλι παρεξήγηση: Υπάρχει μια διάχυτη ασάφεια στις πληροφορίες για το πότε ακριβώς κυκλοφόρησε το άλμπουμ Lucille, όπου εμπεριέχει την διασκευή. Συνήθως αναφέρεται ένα “ξερό” 1968 και τίποτε άλλο. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι ο δίσκος κυκλοφόρησε επίσημα στις 1/1/1968, έξι μήνες δηλαδή πριν την κυκλοφορία του single των Fleetwood Mac. Αλλά είναι γεγονός ότι ακόμη και οι ηχογραφήσεις που έκανε ο Β.Β. Κing έγιναν τον Δεκέμβρη του 1967. Μιλάμε ακόμη για τους πρώτους μήνες ζωής των Mac - αδύνατον να είχαν καν σκεφτεί την συγκεκριμένη διασκευή.
B.B. King - Need Your Love So Bad (1968)
Εδώ ο King δίνει μία δική του εκδοχή στο τραγούδι. Ακούμε έναν συνδυασμό φωνητικών, που θυμίζουν Sam Cooke, με μια "ιδέα” από ένα “φλύαρο” country πιάνο. Κι όμως, ακόμη κι εδώ, τα μαρτύρια του Mertis John Jr. δεν τελειώνουν: Στα credit αναφέρεται, ως δημιουργός ο Walter Spriggs!
To 2005, με αφορφή τα - 80χρονα – γενέθλια του μεγάλου μπλουζίστα, κυκλοφορεί το πανηγυρικό άλμπουμ B.B. King & Friends: 80 με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών - φίλων του, που ήθελαν να τον τιμήσουν. Εκεί λοιπόν ο King το διασκευάζει ξανά, δείχνοντας κι αυτός με την σειρά του τον σεβασμό και την μεγάλη του εκτίμηση προς το συγκεκριμένο τραγούδι. Τον συνοδεύει η Sheryl Crow. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά αναγράφεται σωστά το όνομα του δημιουργού!
B.B. King & Sheryl Crow - Need Your Love So Bad (2005)
Όπως ήταν φυσικό επακολούθησαν κι άλλες πολλές διασκευές. Από σπουδαίους καλλιτέχνες και μπάντες. Ακολουθούν μερικά ενδεικτικά covers:
O James Brown, ήδη από το 1968, έκανε κι αυτός μια διασκευή του τραγουδιού. Ακριβώς όπως αναμένεται, με μια περισσότερο soul αισθητική. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του I Can't Stand Myself When You Touch Me του 1968. Δεν θα πρέπει να σας κάνει εντύπωση πλέον ότι, από τη μια, η διασκευή προηγήθηκε των Fleetwood Mac και από την άλλη πιστώνεται ως δημιουργός του κομματιού - και πάλι - ο Little Willie John.
James Brown - Need Your Love So Bad(1968)
Tην επόμενη χρονιά, το 1969, έχουμε την διασκευή από τους Mother Earth. Εδώ, στο δεύτερο άλμπουμ της μπάντας, το Make A Joyful Noise, όπου στις κιθάρες, αντί του Mike Bloomfield στο L.P. Living with the Animals (1968), αναλαμβάνει εδώ ο Boz Scaggs. Φυσικά, τη διαφορά την κάνουν τα γυναικεία φωνητικά με την Tracy Nelson να κάνει το τραγούδι σχεδόν εξαιρετικά εύθραυστο.
Mother Earth - Need Your Love So Bad (1969)
Δέκα χρόνια αργότερα, το 1979, έχουμε τη διασκευή από τους Allman Brothers, μέσα από το άλμπουμ τους Enlightened Rogues. Η μπάντα, έχοντας στην ουσία διαλυθεί, μετά τα εξαντλητικά shows αλλά κυρίως χάρη στη μεγάλη αποτυχία του προηγούμενού τους άλμπουμ Win, Lose or Draw, του 1975, αποφασίζει να τρίξει τα δόντια της και να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν έχει ξοφλήσει. Κάνει λοιπόν αυτό το άλμπουμ το ΄79, με ολόφρεσκες και “δυνατές” ιδέες, έχοντας μόνο δύο διασκευές. Η μία είναι αυτή. Ο Gregg Allman στα keyboards καθώς και ο Dickey Betts στην κιθάρα είναι απλώς καταπληκτικοί. Αυτό που διαφοροποιεί αυτό το cover είναι το σόλο, με την φυσαρμόνικα του Jim Essery να κελαηδάει.
Allman Brothers - Need Your Love So Bad (1979)
Αν ο Peter Green είχε – μόνο έναν - καλλιτέχνη ως φανατικό φίλο, αυτός θα ήταν σίγουρα ο Gary Moore. Ο τελευταίος λοιπόν, στο άλμπουμ του Blues For Greeny του 1995, αποτίει φόρο τιμής στο ίνδαλμά του, παίζοντας κι ερμηνεύοντας αποκλειστικά δικά του τραγούδια. Το "Need Your Love So Bad" δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει. Το άκουσμά του, ειδικά στην αρχή, είναι ολόιδιο (ίσως ένα κλικ πιο αργό). Ίσως αυτό να οφείλεται αφενώς στο γεγονός ότι τα keyboards είναι ακριβώς τα ίδια, αφετέρου - και κυρίως - στο ότι ο Gary παίζει με την ίδια κιθάρα - εκείνη που έπαιζε το κομμάτι κι ο ίδιος ο Green! Είναι πλέον γνωστό ότι ο ηγέτης των Mac, στην αρχή δάνεισε και κατόπιν πούλησε στον Moore την θρυλική του Les Paul Standard του ΄59, όταν (ο πρώτος) έφυγε από την μπάντα! Στο σόλο, πάντως, ο Moore τα δίνει όλα! Ανατριχιαστικό!
Gary Moore - Need Your Love So Bad(1995)
Tο Across from Midnight ήταν το 16ο άλμπουμ του Joe Cocker. Εννοείται ότι κυριαρχούν οι διασκευές. Έτσι διασκευάζει, με τον δικό του πάντα, ξεχωριστό τρόπο και το επίμαχο κομμάτι. Πέρα από την ιδιαίτερη φωνή του, σε αυτή την εκτέλεση προσέχει αμέσως κανείς την κυριαρχία του πιάνου. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο Chris Stainton:
Joe Cocker - Need Your Love So Bad (1997)
Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει κι ο Buddy Guy. Ο δαιμόνιος bluesman, που πάντα ήξερε ποια κομμάτια αξίζουν για διασκευή, δεν αφήνει το τραγούδι μας απαρατήρητο. Το ερμηνεύει στο άλμπουμ-συλλογή Buddy's Baddest: The Best of Buddy Guy, του 1999. Ίσως κάποιος πει ότι είναι μία διασκευή που συμπεριλαμβάνει μουσικά όλες τις προηγούμενες. Φυσικά πάντα με την τρεμουλιαστή και ζεστή φωνή του Guy.
Buddy Guy - Need Your Love So Bad(1999)
Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν κι άλλες, πολλές εκτελέσεις / ηχογραφήσεις / διασκευές του κομματιού. Όμως δεν θα επιδοθούμε εδώ σε μια ατέρμονη λίστα με διάφορα covers. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Απλώς αναδεικνύουμε την επιρροή του τραγουδιού αυτού, στη διάρκεια του χρόνου, σε κάθε γενιά και σε διάφορους καλλιτέχνες. Και φυσικά την επιρροή και το αντίκτυπό του στον κόσμο, τους απλούς ακροατές του. Εδώ και δεκαετίες το "Need Your Love So Bad" αποτελούσε το σημείο αναφοράς του ερωτευμένου ανθρώπου. Με αυτό εξέφραζε τον έρωτά του, με αυτό έκλαιγε, αυτό πάντα ψιθύριζε. Αυτό σκεφτόταν με τα μάτια κλειστά, τα λόγια αυτά έλεγε στο ταίρι του, με τη μουσική αυτή κοιμόταν και ξυπνούσε.
Ελάτε λοιπόν κι εσείς… Διαλέξτε τη δική σας διασκευή που σας κάνει την περισσότερη εντύπωση, πάρτε μπροστά τους υπέροχους στίχους του, νιώστε τον ρομαντισμό και ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί το υπέρτατο αυτό lovesong!!!
Need someone's hand to lead me through the night
I need someone's arms to hold and squeeze me tight
Now, when the night begins, I'm at an end
Because I need your love so bad
I need some lips to feel next to mine
I need someone to stand up and tell me when I'm lyin'
And when the lights are low, and it's time to go
That's when I need your love so bad
So why don't you give it up, and bring it home to me
Or write it on a piece of paper, baby, so it can be read to me
Tell me that you love me, and stop drivin' me mad
Ooh, because I, I need your love so bad
Need your soft voice, that talked to me at night
I don't want you to worry, baby
I know we can make everything alright
Listen to my plea, baby, bring it to me
Because I need your love so bad
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου