Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τρίτη 3 Απριλίου 2018


🎼🎵🎶Ballads of '70's🎸🎺🎻




Μπαλάντα. Από το ballares όπως λέγονταν τα μεσαιωνικά Γαλλικά χορευτικά τραγούδια, αλλά και από το μπαλέτο. Στην αρχή ξεκίνησε η μπαλάντα σαν αφηγηματικό τραγούδι, το ρεφρέν του οποίου οι χορευτές τραγουδούσαν στην διάρκεια του χορού. Αυτό συνεχίστηκε ακόμα και στις μέρες μας. Όταν σε κάποιο πάρτυ χορεύαμε μια μπαλάντα την σιγοτραγουδούσαμε. Μπαλάντες της δεκαετίας του '70, ειδικά. Ό,τι και πούμε...σταγόνα στον ωκεανό. Κάθε μπάντα της εποχής εκείνης δεν υπήρχε περίπτωση να έβγαζε κάποιο άλμπουμ, χωρίς να περιείχε - τουλάχιστον μία - μπαλάντα. Παρόλα αυτά θα προσπαθήσουμε να είμαστε - όσο γίνεται τουλάχιστον - αντικειμενικοί και πλουραλιστές. Θα παρουσιάσουμε μπαλάντες που μιλάνε για αγάπη, για απογοήτευση, για κοινωνικές ανισότητες, για κοινωνικά θέματα, για ελευθερία...Μπαλάντες που παίζονται κυρίως με ακουστική κιθάρα, με ορχηστρικό τρόπο, με κύριο όργανο το πιάνο ή κουαρτέτο εγχόρδων. 

του φίλου Κώστα Τσαμίχα
Uriah Heep - the Park


του φίλου Εμμανουήλ Σαμοίλη

Ένα αγαπημένο τραγούδι απο την δεκαετία του 1970 που δεν ξέρω σε ποιά κατηγορία να το εντάξω (έχω και χρόνια να το ακούσω) απλώς το θυμήθηκα τώρα με αφορμή το post της ομάδας είναι απο κάποιον Sharif Dean...Aγαπημένο στα προεφηβικά μου χρόνια...

Sharif Dean - Do You Love Me?



Αγαπημένο τραγούδι που στα πάρτυ κυνηγούσαμε την κοπελα που μας άρεσε για να χορέψουμε..Παθιάρικη φωνή απο μια μεγάλη μπάντα που live είναι όλα τα λεφτά...Nazareth..Aπό
το 1968 στο Dunfermline της Σκωτίας,τον Δεκέμβρη κλείνουν 50 χρόνια...Με αρκετές ανακατατάξεις μελών βέβαια αλλά αυτό καμία σημασία δεν έχει...Δυναμίτες...

Nazareth - Love Hurts


του φίλου Μάνου Φατίση

Το τραγούδι το έγραψε το έπαιξε και το τραγούδησε ο Peter Frampton τo 1975 και μπήκε αρχικά στο 4ο προσωπικό του album με τίτλο Frampton την ίδια χρονιά, ενώ την επόμενη, το 1976, υπήρχε στο live LP " Frampton Comes Alive!", οπότε το τραγούδι κυκλοφόρησε σε live version σε single και έγινε μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνοντας ψηλά και στο Billboard. Αυτό το live album το είχα αγοράσει σε κασέτα εμπορίου (λόγω στενότητας στο ψιλό). Ήταν από τις λίγες - μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού - αγορασμένες εμπορίου (για τον ίδιο λόγο), αφού τις κασέτες τότε τις έγραφα από το ραδιόφωνο (όπως όλοι!). Ευνόητο, ότι η κασέτα έλιωσε στο παίξιμο, αφού την άκουγα συνέχεια είτε μόνος, είτε (αυτό το τραγούδι) με παρέα για πονηρό σκοπό 😉...  Διαλέγω την εκτέλεση studio αυτή τη φορά.

Peter Frampton - Baby I Love Your Way


Δεν ξέρω πώς προέκυψε και το "Going To California" έγινε το αγαπημένο μου τραγούδι των Led Zeppelin, ξεπερνώντας εκείνα που μου άρεσαν μέχρι τότε, αυτά δηλαδή που υπήρχαν στους τρεις προηγούμενους δίσκους τους. Από τα λίγα τραγούδια των παλιών δεκαετιών - γενικά - που ακούω πάντα, κάθε φορά, με την ίδια ικανοποίηση! Είτε studio version είτε live, η τραγουδάρα είναι τραγουδάρα!!!


Led Zeppelin - Going To California


του φίλου Γιάννη Μπιτσάκου
Δεν ξέρω κατά πόσο ο Ian Anderson θα το χαρακτήριζε ως μπαλάντα,αλλά είναι ένα υπέροχο αργό τραγούδι όπως και να έχει. Ίσως και με την καλύτερη σύνθεση μελών των Tull. Από το εξαιρετικό "Benefit" του 1970,έναν δίσκο "ιδιαίτερα σκοτεινό και δυνατό,χωρίς το εύρος,την ποικιλία και τη λεπτομέρεια του προηγούμενου 'Stand Up',που είναι όμως ένα φυσικό μέρος της εξέλιξης του συγκροτήματος"...
Jethro Tull - Nothing To Say


του φίλου Κώστα Παπαιωάννου

μια μπαλάντα από το γκρουπ με τις πιο μελωδικές κιθάρες, τους Wishbone Ash, βγαλμένη από το άλμπουμ του 1974 There's the Rub.

Wishbone Ash - Persephone


Από τους διαχειριστές

Ένα από τα πρώτα ακουστικά κομμάτια της μπάντας. Κυκλοφόρησε το 1977 με το L.P. τους "Point of Know Return". Το οποίο - κυρίως - με αιτία το παραπάνω τραγούδι, πούλησε μονομιάς 5.000.000 αντίτυπα, κάνοντάς τους αμέσως διεθνείς αστέρες. Γραμμένο από τον, έναν απ΄τους δύο κιθαρίστες των Kansas, Kerry Livgren. Το πασίγνωστο κιθαριστικό riff το ξεκίνησε ως εξάσκηση στην κιθάρα του, στο σπίτι, πάνω στην τεχνική του, λεγόμενου, fingerpicking. Για καλή του - και καλή μας - τύχη, η μελωδία και το άρπισμα άρεσε πολύ στην γυναίκα του και με την παρότρυνσή της, αποφάσισε να το προτείνει να το ακούσουν και τα άλλα μέλη του γκρουπ - με τα γνωστα...αποτελέσματα. Στην ηχογράφηση παίζουν και οι δύο κιθάρες συγχρόνως, δίνοντας την αίσθηση μιας δωδεκάχορδης. Όσων αφορά τους στίχους, θα τους χαρακτηρίζαμε ...φιλοσοφικούς, αφού από την μια παραφράζουν την Βίβλο κι απ' την άλλη στηρίζονται σε ...ινδιάνικη ποίηση (!), απ' όπου και η φράση "for all we are is dust in the wind". 
Αν μη τι άλλο ...επίκαιρο !!!

Kansas - Dust In the Wind


Όπως δήλωσε, καιρό αργότερα, ο Ozzy και τα φιλαράκια του, πολύ λίγα πράγματα θυμόταν απ' την περίοδο των ηχογραφήσεων του "Master of Reality", στις αρχές του 1971. Μεθυσμένοι - στην πραγματικότητα - από τις επιτυχίες (μιλάμε για τα δύο πρώτα, μεγαλιώδη άλμπουμ) της προηγούμενης χρονιάς, αυτό που τους ένοιαζε τότε ήταν αφενώς να πειραματιστούν περισσότερο με τη μουσική που αγαπούσαν και αφετέρου να στρίβονται πιο γρήγορα τα ...joints ! Η φωνή του Ozzy αλλοιώνεται με delay κι ο Tony Iommy αναδεικνύει - κι άλλο - το ταλέντο του, παίζοντας φλάουτο και πιάνο (!), προσθέτοντας ...ιντερλούδια και κουρδίζοντας δύο τόνους χαμηλότερα την κιθάρα του. Η παρακάτω μπαλάντα του άλμπουμ μας δίνει μια αντιπροσωπευτική "εικόνα" όλων των παραπάνω στοιχείων.

Black Sabbath - Solitude


Άλλη μία - δακρύβρεχτη - μπαλάντα που άφησε εποχή κι αγαπήθηκε μέχρι...δακρύων από τον πολύ κόσμο. Η ειρωνεία είναι ότι ο μοναδικός, ίσως, που δεν αγάπησε αληθινά το κομμάτι είναι ο ...συνθέτης του (!), ο Ritchie Blackmore ! Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν πάιχτηκε ποτέ ζωντανά σε live, όσο καιρό ήταν στην μπάντα ο μεγάλος αυτός μουσικός. Ποτέ...εκτός μιας και μόνης εξαίρεσης: Όταν σε μια περιοδία, ο Blackmore ήταν άρρωστος και τον αντικατέστησε, εκτάκτως, στη σκηνή, ο Randy California των Spirit.  Ως γνωστό, το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε το 1971, μαζί με τα άλλα κομμάτια του "Machine Head", αλλά τελικά δεν μπήκε στο άλμπουμ. Κυκλοφόρησε μόνο ως single, στη Β' πλευρά του "Never Before", το 1972.

Deep Purple - When A Blind Man Cries


Οι αδελφοί Gurvitz ξεκίνησαν από ένα γκρουπ που λεγόταν the Gun. Αμέσως μετά έφτιαξαν με τον Tony Newman τους Three Man Army. Εδώ από το ντεμπούτο άλμπουμ τους το 1971 και το τελευταίο κομμάτι ενός από τους αγαπημένους μου δίσκους. Αργότερα μαζί με τον Ginger Baker (Cream) στα ντραμς θα έφτιαχναν τους Baker Gurvitz Army.

Three Man Army - Together


Υπήρξαν μερικά groups που είχαν - έφεση να το πω - μεγάλο ταλέντο στο να γράφουν αξεπέραστες μπαλάντες κι έμειναν - κατά μεγάλο λόγο - στην ιστορία, για αυτές. Ένα τέτοιο ήταν και οι UFO. Το παρακάτω τραγούδι (από ένα δίσκο πραγματικό "φαινόμενο",του 1974) είναι ενδεικτικό - όχι ότι δεν το υπεραγαπώ. Θα μπορούσα να βάλω κάλλιστα άλλες "φαρμακερές" και πασίγνωστες μπαλάντες τους, όπως: "Space Child", "Belladonna", "Martian Landscape", "Try Me", "High Flyer", "Professor Of Violence" και πολλά άλλα... Michael Schenker και Phil Mogg: οι "Άρχοντες της Μπαλάντας" !!!

UFO - Crystal Light


"Holiday", "In Your Park", "In Trance", "Always Somewhere", "We'll Burn the Sky", "Born to Touch Your Feelings",..etc,..etc...Οι Scorpions άνετα θα μπορούσαν να έχουν το ρεκόρ στις μπαλάντες της δεκαετίας του '70 και μάλιστα όντας πρωτοκλασάτες, δημοφιλείς και με "ειδικό βάρος" στον καθέναν από εμάς - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η παρακάτω είναι φυσικά ενδεικτική - πάντα όμως νοσταλγική κι αγαπημένη...!!!

Scorpions - Yellow Raven


Τραγούδι του Bob Dylan από το 1970, που διασκευάστηκε το 1973 από τον Mann και έμελλε να βάλει το δικό του λίθο στην rock μουσική παιδεία όλων των νέων της Ελλάδας του '70 και '80. 

Manfred Mann's Earth Band - Father of Day Father of Night


Το κλασικό λάθος που κάνουν πολλοί φίλοι. Το κομμάτι δεν είναι των Whitesnake, αλλά περιέχεται στο άλμπουμ "White Snake"! Tο πρώτο σόλο άλμπουμ του Coverdale, του 1977, μετά τους Deep Purple. Κι αφού την επόμενη χρονιά, το '78, βγάλει και το επόμενο (L.P.: "Northwinds",με την άλλη τεράστια μπαλάντα, το "Only My Soul"), τότε θα σχηματίσει τους Whitesnake. Και στα δύο άλμπουμς βρίσκεται κι ο δαιμόνιος Roger Glover, με διπλή ιδιότητα: ως μουσικός κι ως παραγωγός. Μεγάλος μάστορας στο είδος ο David, δε συμφωνείτε;

David Coverdale - Blindman


Το τελευταίο τραγούδι του 1ου LP του δαιμόνιου Alan Parsons, βασισμένο στη συλλογή του Edgar Allan Poe, Tales of Mystery and Imagination. Η φωνή μέσα στο τραγούδι ανήκει στον Terry Silvester των the Hollies.

Alan Parsons Project - To One In Paradise


Κάποιοι λένε - μαζί τους κι ο υπογράφων - ότι ένας σημαντικός λόγος που αποφάσισαν κάποτε να γίνουν "απλοί" άνθρωποι ήταν και το τραγούδι αυτό ! Και πραγματικά εδώ έχουμε το μεγαλείο της απλότητας. Τόσο σε μουσική όσο και σε στίχους. Και η μοναδική και μαγική αυτή ένωση μουσικής και στίχων κάνουν αυτή την μπαλάντα ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια στην ιστορία της ροκ μουσικής. 
Από το πρώτο - και καλύτερο ίσως - άλμπουμ της μπάντας, όπου περιέχεται και το .."Free Bird". Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Lynyrd Skynyrd - Simple Man


Ελάτε τώρα, πείτε την αλήθεια: Όταν σας λένε για άλμπουμ των Bad Company, σε αυτό δεν πάει ο νους σας; Στο πρώτο τους, του '74, το ομότιτλο ! Με το track list που όχι απλώς θυμίζει αλλά είναι πραγματικό best of. Με γρήγορα, ρυθμικά κομμάτια αλλά και με slow και μπαλάντες, όπως πχ. το ομώνυμο, το "Ready For Love" και το παρακάτω... Θα ξέρετε βέβαια ότι μιλάμε για το πρώτο άλμπουμ με label της Swan Song Records, αυτής των Led Zeppelin !

Bad Company - The Way I Choose


Κυκλοφόρησε, το 1977, μαζί με το τεράστιο άλμπουμ "Rumours". Σε σύνθεση και ερμηνεία της Cristine McVie, γραμμένο για τον μοναδικό πατέρα της μπάντας, εκείνη την εποχή, τον ντράμερ Mick Fleetwood. 
Το ευτράπελο της υπόθεσης είναι ότι το πρώτο διάστημα η μπάντα ονόμαζε το τραγούδι..."Addy", λόγω κάποιου λάθους στις ηχογραφήσεις, από τον παραγωγό του άλμπουμ Ken Caillat.

Fleetwood Mac - Oh Daddy


Στο αριστούργημα τραγουδάει ο Jerry Garcia, που με την παρέα από το San Francisco Bay Area, έμελλε να δημιουργήσει τους Grateful Dead, μια από τις πιο cult μπάντες όλων των εποχών, αριθμώντας εκατομμύρια πιστούς οπαδούς ανά τον κόσμο, τους Deadheads. Ένα μυθικό γκρουπ που φημίζεται για τις live εμφανίσεις του. Από το όγδοο LP, Blues for Allah, από το 1975.

Grateful Dead - Help On the Way


Αριστουργηματική και εμπνευσμένη σύνθεση των - μη Αμερικάνων - AMERICA, που περιέχεται στο πρώτο κι ομώνυμο άλμπουμ τους, του 1971. Αποτέλεσε και το πρώτο και πιο πετυχημένο τους single, δημοφιλές σε όλον τον κόσμο. Αν και αυτό τους αδικεί, γιατί η μπάντα τραγούδησε πολλά και πανέμορφα κομμάτια, κυρίως μπαλάντες, με θαυμάσιες ακουστικές κιθάρες. Κατά την πρώτη κυκλοφορία του, λόγω ομοιότητας, τόσο σε φωνή όσο και ήχο κιθάρας, πολλοί το μπέρδευαν - κι όχι άδικα - με κομμάτι του Neil Young.

America - A Horse With No Name


Οι Man ήταν ένα rock γκρουπ από την Ουαλία. Έκαναν την εμφάνισή τους το 1968. Ο Deke Leonard στην κιθάρα. Ο Terry Williams στα ντραμς, αργότερα (1983) πήγε στους Dire Straits. Από το 4ο LP τους Do You Like It Here Now, Are You Settling In? (1971) το ακόλουθο κομμάτι. Enjoy!

Man - Manillo


Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και δημοφιλή κομμάτια του καταπληκτικού αυτού δίδυμου- μετρ της slow ακουστικής αυτής μουσικής. Είναι μια folk rock μπαλάντα, εμπνευσμένη από τη Βίβλο ! Μετά βίας μπαίνει στο αφιέρωμα αυτό: κυκλοφόρησε μεν με το - πασίγνωστο - άλμπουμ του 1970, "Bridge Over Troubled Water", ήταν ηχογραφραφημένο δε, από το 1968 ! Τα επιπλέον σχόλια...περιττά !...

Simon & Garfunkel - The Boxer


Πασίγνωστη ρομαντική και σφόδρα ερωτική μπαλάντα, γραμμένη από τον..."Αργοχέρη" Eric Clapton, που περιέχεται στο άλμπουμ του "Slowhand", του 1977. Γράφτηκε για την γυναίκα της ζωής του - και καλά - Pattie Boyd και για την ακρίβεια, ακριβώς στις 7/9/1976, όταν ο Eric περίμενε την Pattie (να φτιαχτεί) για να πάνε μαζί με τα φιλαράκια τους Paul και Linda McCartney στο καθιερωμένο τους πάρτι για τον Buddy Holly ! Προφανώς η Pattie τον ρώτησε "Πώς σου φαίνομαι", "Πώς με βρίσκεις, είμαι όμορφη" (όπως λέει και το τραγούδι) και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Τι έμπνευση κι αυτή η γυναίκα, τελικά..!!! Και για τον George Harrison - πρώην άντρας της - και για τον Clapton (μην ξεχνάμε ότι και το "Layla" για αυτήν το έγραψε ) ! Τελικά όμως.. την ιστορία την ξέρετε...Οι μεγάλοι έρωτες τελειώνουν ! Ο Clapton τελικά έκανε το μεγάλο όνειρό του πραγματικότητα και το 1979 κατάφερε και την παντρεύτηκε ! Δέκα χρόνια αργότερα, αφού τον παράτησε η Pattie, πήραν διαζύγιο ! Απ΄τη ζωή βγαλμένα...!!!

Eric Clapton - Wonderful Tonight

To 1974 o Cozy Powell έφτιαξε τους Cozy Powell's Hammer. Μέσα στο line up ήταν και ο Bernie Marsden (το 1976 στους Babe Ruth και το 1978 στους Whitesnake). Το τραγούδι που ακολουθεί προέρχεται από αυτό το σχήμα (Cozy Powell's Hammer). Εδώ θα προτιμήσω την διασκευή του Bernie Marsden που το έβαλε στο 6ο LP των Babe Ruth, ένα δίσκο στον οποίο κανένας από το original line up του γκρουπ δεν υπάρχει. Είναι η παράξενη περίπτωση που ένας δίσκος βγαίνει με το όνομα του συγκροτήματος, χωρίς κανένα μέλος του συγκροτήματος να είναι πια παρόν. Γι'αυτό και όχι τόσο γνωστός 😎





Babe Ruth - Living A Lie

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης