Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τρίτη 24 Απριλίου 2018




🐜🐛🦋🐝🐞SEX, BUGS & ROCK 'N' ROLL🦗🕷️🦂🐌🕸️


Το επόμενο αφιέρωμά μας δεν αφορά στους οικολόγους της British Ecological Society, αλλά τα εξώφυλλα των δίσκων όλων των ειδών της μουσικής που περιλαμβάνουν...έντομα. 

της Χαρούλας Νικολαίδου

Ανεπανάληπτη δεκαετία του 90.. Massive Attack σε μυαλά και ψυχή, 1998...

 Massive Attack - Teardrop (1998)


του Εμμανουήλ Σαμοίλη

Eντομα ειπαμε..Και μαλιστα σιδερενια...Απο τους IRON BUTTERFLY το πρώτο συγκρότημα hard rock,συγκροτημα θρυλος για την μουσικη μας...Επιλεγω IRON BUTTERFLY..Απο την πρωτη τους δουλεια το 1968..HEAVY...

Iron Butterfly - Iron Butterfly Theme (1968)




του Κώστα Παπαιωάννου

Έντομα να φάνε κι οι κότες... Ο φίλος μας Syd Barrett φρόντισε γι'αυτό, μια που το εξώφυλλο του προσωπικού του δίσκου "Barrett" στα 1970, φιλοξενεί όχι ένα, αλλά 13 !!!!!

Syd Barrett - Barrett (1970)


"The Biggest Thing Since Colossus..." ένα μπλουζ άλμπουμ του 1969 από τον Οtis Span μαζί με τους τότε Fleedwood Mac !!!

Otis Spann [with Fleetwood Mac] ‎– The Biggest Thing Since Colossus... (1969)


του Μάνου Φατίση

OK, δεν μπορώ να αποφύγω να πάω στον δίσκο ενός από τους πιο σπουδαίους ιταλούς τροβαδούρους, του Francesco Gussini. O δίσκος αυτός κυκλοφόρησε το 1993 κι έχει τίτλο Parnassius Guccinii. Και ο τίτλος αυτός έχει την ιστορία του. Το 1992 ένας ιταλός εντομολόγος ανακάλυψε ένα καινούριο είδος πεταλούδας κι επειδή ήταν θαυμαστής του Guccini, της έδωσε το όνομα Parnassius Mnemosyne Guccinii. Η πεταλούδα αυτή κοσμεί το εξώφυλλο του δίσκου που έβγαλε ο καλλιτέχνης τον επόμενο χρόνο. Το τραγούδι Non Bisognerebbe (=δεν θα χρειαζόταν) είναι από τον δίσκο αυτόν.

Francesco Guccini - Non bisognerebbe (1993)


των διαχειριστών

Ήταν το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας, το 1975, όπου στο εξώφυλλο εμφανίζεται η φιγούρα ενός είδος γρύλλου (κάτι ανάμεσα σε γρύλλο και ακρίδα), "katydid" στα αμερικάνικα. Η μεγαλύτερη επιτυχία του, που βγήκε και σε single, ήταν το "Black Friday".

Steely Dan - Black Friday (1975)


Ο Robert Calvert ήταν βιρτουόζος παίκτης στο σαξόφωνο. Ιδρυτικό μέλος των Catapilla, οι οποίοι κινήθηκαν στο χώρο του progressive experimental jazz rock και free jazz και έβγαλαν δυο άλμπουμ το 1971 και 1972. Περισσότερο όσοι τους γνωρίζουν, θα τους θυμούνται για το δεύτερο άλμπουμ το Changes, αυτό με την κάμπια. Από εκεί το ατμοσφαιρικό instrumental "It Could Only Happen to Me" και όχι "If" όπως λέει στο βίντεο-κλιπ. Ένα καταπληκτικό σαξόφωνο που σε στοιχειώνει από την πρώτη φορά που θα το ακούσεις, σε εισάγει σε ειδυλλιακά τοπία που σίγουρα έχουν μπει όσοι έχουν ακούσει το "Atom Heart Mother" αλλά και το "Echoes" των Pink Floyd, τουλάχιστον για τα πρώτα 2.50 λεπτά, πριν μπει ο Graham Wilson με την κιθάρα και ξαναγράψει την ιστορία του progressive rock. Οι Catapilla διαλύθηκαν μετά το δεύτερο άλμπουμ τους, αλλά η επιρροή τους φαίνεται σε νεώτερα γκρουπ μέσα στο πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στα σημερινά. 

Catapilla - It Could Only Happen To Me (1972)


Οι Barclay James Harvest, οι πιο λυρικοί ίσως εκπόσωποι του art rock στα ΄70s, στάθηκαν πολύ τυχεροί στα πρώτα τους βήματα. Ήταν απ΄ τις πρώτες μπάντες που υπέγραψαν στην τότε νεοϊδρυθείσα HARVEST, την ιστορική θυγατρική της κραταιάς EMI, που με τη σειρά της πήρε το όνομά της από το τελευταίο συνθετικό της μπάντας: "Harvest". Μετά το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ τους, το ξανάκαναν ("Once Again", 1971) με τα ίδια "συστατικά" αλλά με μεγαλύτερη άνεση κι εμπειρία. Το παρακάτω τραγούδι, το είχε γράψει γράψει ο John Lees (φωνητικά, κιθάρα) από το 1968 κι είναι από τα πιο γνωστά του άλμπουμ. Στο εξώφυλλο εικονίζεται μία ..."εικαστική" πεταλούδα, έντομο πολύ κοινότυπο στα επόμενα εξώφυλλα δίσκων της μπάντας.

Barclay James Harvest - Mocking Bird (1978)


Ο αγαπημένος(El Daoud) Ptah (Αιγύπτιος θεός της δημιουργίας, γονιμότητας και τεχνών) Turiya: ανώτερο πνευματικό επίπεδο, στον Βουδισμό η απελευθέρωση από την αιώνια αναγέννηση.
Ramakrishna: πραγματική Ινδική θρησκευτική μορφή του 19ου αιώνα. O Αιγυπτιακός σκαραβαίος στο άλμπουμ της αυτό.
Alice Coltrane - Piano
Ron Carter - Bass
Ben Riley - Drums


Alice Coltrane - Turiya and Ramakrishna [Ptah the El Daoud] (1970)


Οι Karnivool είναι ένα αυστραλέζικο progressive metal συγκρότημα. Έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο το 2005, με το άλμπουμ "THEMATA", που έχει μια μύγα στο εξώφυλλο. Τα κομμάτια είναι αρκετά ενδιαφέροντα - άλλα "επιθετικά" κι άλλα πιο ήρεμα και μελωδικά. Ένα τέτοιο "slow" κομμάτι είναι και το παρακάτω.

Karnivool - Sewn and Silent (2005)


Ένα τέλειο από κάθε άποψη rock γκρουπ, που σχηματίστηκαν ως the Underbeats τo 1962, άγνωστο στο Ελληνικό κοινό ωστόσο, που έβγαλαν τέσσερα άλμπουμ το ένα καλύτερο από το άλλο, από το 1970 έως το 1973. Ο ντράμερ τους έπαιξε με τον Sly (Sly and the Family Stone), καθώς και εκτενώς με τον Robin Trower (Procol Harum). Από το τρίτο τους άλμπουμ με την πεταλούδα το αγαπημένο κομμάτι που ακολουθεί. Enjoy 😎



Gypsy - Keep Your Faith (1972)

Και κάτι από την Αργεντινή : Οι Guasones, με τον frontman τους, τον τραγουδιστή και μπασίστα Facundo Soto. Από το 2005.

Guasones - Paranoia 26 (2005)


Αυτό το Γερμανικό γκρουπ ξεκίνησε ως Joy and the Hit Kids, με ηγέτιδα την ταλαντούχα Joy Fleming, κατά κόσμο Erna Strube και κάνανε τέσσερα single το '67 και το '68. Άλλαξαν το όνομά τους το 1969 και έβγαλαν ακόμα μερικά single μέχρι το 1970. Το δεύτερο άλμπουμ τους Schmetterlinge δηλαδή πεταλούδες του 1971 κινείται στο χώρο του progressive rock.

Joy Unlimited - Rudiment (1971)


Οι Strawbs ήταν ένα παλιό αγγλικό γκρουπ, από το 1964, με βασικό μέλος τον Dave Cousins. Αν και στην αρχή παίζανε κυρίως bluegrass, αργότερα "το γυρίσανε" και σε άλλα στιλ, όπως folk, progressive κ.α. Στο δεύτερο άλμπουμ τους, του 1970, με τίτλο "Dragonfly" (λιβελούλα), σηματοδοτείται η συνεργασία τους με τον Rick Wakeman, η οποία θα επαναληφθεί και στο επόμενο άλμπουμ, της ίδιας χρονιάς. Στην παραγωγή - αλλά και στα πνευστά - ο Tony Visconti. Ένα απ' τα πιο γνωστά κομμάτια του δίσκου είναι το παρακάτω, όπου εξιστορούνται τα κατορθώματα ενός βαρκάρη που μάχεται εναντίον τεράτων, με το σπαθί που του έδωσε η "κυρά της Λίμνης".

Strawbs - The Vision of the Lady In the Lake (1970)


Δύο πολύ όμορφες πεταλούδες κοσμούν το εξώφυλλο του εξαιρετικού άλμπουμ του γκρουπ με το μαγικό όνομα. Έγινε το 1967 και αν και τα περισσότερα τραγούδια είναι διασκευές, κυριαρχεί η ψυχεδέλεια και οι μπαρόκ μελωδίες, κάτι που μόνο o Mike Brown και οι Left Banke έκαναν με την ίδια επιτυχία στο παρελθόν. Συλλεκτικό το πρωτότυπο άλμπουμ (1969). Enjoy 😎


Gandalf - Can You Travel In the Dark Alone (1968)


Οι Soft Boys ήταν ένα ...παλιομοδίτικο γκρουπάκι των '70s που έπαιζε ψυχεδελικό folk και rock. Ιδρύθηκε το 1976, με αρχικό όνομα "Dennis and the Experts", με ηγέτη τον Robyn Hitchcook. Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ήταν το εικονιζόμενο "A Can of Bees", το 1979, με τις μελισσούλες, όπου περιείχε και ένα cover του "Cold Turkey" των Plastic Ono Band (John Lennon). To 1984, το άλμπουμ επανεκδόθηκε αλλά με διαφορετικά τραγούδια στη Β' πλευρά.

Soft Boys - Do the Chisel (1979)


Οι Νεοζηλανδοί Concord Dawn είναι ένα γκρουπ από το 1999. Η μουσική που παίζουν είναι η λεγόμενη "drum and bass", δηλαδή ένα παρακλάδι της ηλεκτρονικής μουσικής, επηρεασμένη από την αγγλική rave σκηνή των '90s. Το άλμπουμ τους "The Enemy Within",με το ...απόκοσμο έντομο στο εξώφυλλο, είναι από το 2010.
Concord Dawn - Easy Life (2010)


Στο δεύτερο LP τους με ένα πανέμορφο εξώφυλλο και μια πεταλούδα στο κάτω μέρος. Το τραγούδι γραμμένο από τον Neil Young (1967).🙂
Stephen Stills — vocals, guitars, keyboards
Neil Young — vocals, guitars
Richie Furay — vocals, rhythm guitar
Bruce Palmer — bass guitar
Dewey Martin — vocals, drums


Buffalo Springfield -  Expecting To Fly (1967)


Οι Josef K. είναι ένα σκωτσέζικο post-punk συγκρότημα από το 1979. Το όνομά τους το πήραν από τον κύριο χαρακτήρα της Δίκης του Φρ. Κάφκα ! Κυκλοφόρησαν μόνο ένα στούντιο άλμπουμ, το 1981. Αν και διαλύθηκαν το 1982, ξανασυνδέθηκαν πάλι και από το 1987 μέχρι σήμερα κυκλοφορούν μόνο singles, συλλογές και live. Ένα τέτοιο είναι και το "Entomology", που κυκλοφόρησε μεν το 2006 αλλά περιέχει υλικό απ' την περίοδο ΄80 - '81 !

Josef K. - Chance Meeting (2006)

Το LP που ακολουθεί θα μπορούσε να φιλοξενείται σε σταυρόλεξο με τίτλο "βρες πόσες πεταλούδες είναι κρυμμένες"🙂. Αλλά πρόκειται για το τέταρτο LP των FBB από το 1975, δυο χρόνια μετά το θάνατο του Gram Parsons.

Flying Burrito Brothers - Wind And Rain (1975)


Δε θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμά μας για εξώφυλλα δίσκων με έντομα, το πολύ γνωστό "Fly on the Wall", των AC/DC, από το 1985. Εδώ, σε ένα επίσης πασίγνωστο κομμάτι...

AC/DC - Shake Your Foundation (1985)


Κάπου εδώ το αφιέρωμα μας στα έντομα κλείνει με φανερή διαφορά προτίμησης των εξωφύλλων στις πεταλούδες.Last but not least οι Mayfly από την Ολλανδία με ένα εξώφυλλο συλλογή πεταλούδων και ένα υπέροχο progressive-folk ήχο από το 1973. Ευχαριστούμε πολύ όσους συμμετείχατε στο αφιέρωμά μας. 


Mayfly - From Now On (1973)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης