Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019


MADDEN AND HARRIS



Aussie Folk



Ένα folk ντουέτο από το Sydney(Αυστραλία) που έχουν μία ιδιαιτερότητα μοναδική, να αποτελούνται από τον δάσκαλο (Peter Harris) και τον μαθητή του (Dave Madden). O Harris με κλασσική μουσική εκπαίδευση, πολυοργανίστας, ενώ ο Madden μαθητής του στην κιθάρα. Ξεκίνησαν να παίζουν το 1972, κυκλοφορώντας ένα single το '74 (Remember Me/A Simple Song), αγνή σαν Κέλτικη folk βουτηγμένη στο mellotron, πριν κυκλοφορήσουν το μοναδικό άλμπουμ τους
το 1975 Fools Paradise. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την ιδιωτική τους δισκογραφική Jasmine Records και μόνο σε μερικές εκατοντάδες κόπιες, κάνοντας το ορίτζιναλ LP να στοιχίζει πολύ ακριβά τώρα πιά.

Remember Me (1974)


Το τραγούδι που ανοίγει τον δίσκο το "Wishes" είναι ένα στοιχειωτικό κομμάτι δραματικής folk σαν αυτή που έπαιζε ο Bert Jansch, με τσέλο, άρπα και συνοδεία κιθάρας, με το τσέλο να στέλνει βέλη στην ραχοκοκκαλιά καθώς το κομμάτι ξεδιπλώνεται και το μέλλοτρον να ακούγεται από μακριά, ενώ οι φωνές του ντουέτου εναλλάσσονται και το τραγούδι σβήνει σχεδόν, πριν αναβιώσει με ένα εντυπωσιακό τρόπο και τελικά τελειώσει.

Wishes (1975)


Ακολουθεί ένα συντομευμένο "Fools Paradise Pt", αλλά είναι μικρό για να το πούμε περίληψη του κλεισίματος του δίσκου, τόσο μουσικά όσο και ηχητικά (τελειώνει με ένα ενοχλητικό fade out). Το τρίτο κομμάτι "Wind At Eve" είναι ένα υπέροχο αλήθεια ambient folk κομμάτι, που πλημμυρίζεται στο μέλλοτρον, με το ντουέτο για ακόμη μία φορά να εναλλάσσεται στις μελαγχολικές αρμονίες.

Wind At Eve (1975)


Στο επόμενο "Margaret O'grady" το πιανάκι μοιάζει λίγο παράταιρο, αλλά το τραγούδι αυτό αποτέλεσε το θέμα για το promotion στον δίσκο.

Margaret O'grady (1975)


Το πιό συμβατικό "I Heard a Man Say" είναι περισσότερο στο πνεύμα των Fairport Convention με ένα απαλό φλάουτο να το τυλίγει.

I Heard a Man Say (1975)


Με ξεσηκωτικό πνεύμα το "O'weary Brain", που ενώ τελειώνει με τον ήχο εκκλησιαστικού οργάνου, δίνει την εισαγωγή στο "Cool September", το οποίο κρατάει το όργανο να κυλάει αργά καθ'όλη την διάρκειά του.

Cool September (1975)


Το εξέχον ομώνυμο αριστούργημα σε τέσσερις πράξεις γεμίζει την δεύτερη πλευρά του δίσκου. Πρώτη πράξη "A Children of Ice" αρχίζει με παιδική χορωδία πάνω από αρπέτζιο (αρπισμός) της κιθάρας, δίνοντας γοητευτική πλήν όμως απλοική ατμόσφαιρα, πριν τα βάρβαρα για αυτό το σχήμα ντραμς σε ταρακουνήσουν από το λήθαργο, παρέχοντας μία ιδανική αλλαγή καθώς το "Will You Be There" σερβίρεται χωρίς προειδοποίηση. Η χορωδία συνεχίζει, τώρα συνοδευόμενη από τον ένα τροβαδούρο μας. Ένα πιάνο, ένα μπάσο μία ηλεκτρική κιθάρα μπαίνει που αργότερα ξεσπά σε ένα fuzz σόλο, η χορωδία έχει εξαφανιστεί πιά αντικαθιστώμενη από όργανο για ένα δεύτερο πέρασμα της συχνότητας του κομματιού. Μερικοί παράφωνοι αρπισμοί ανοίγουν το "E.I.E.I.O.", (παρακαλώ μη ρωτάτε τι σημαίνει), που είναι ένα μικρό και ιδιόρρυθμο κομμάτι. Η δεύτερη πλευρά κλείνει απειλητικά με το "End Game", στην αρχή με τεράστια μπασογραμμή συνοδευόμενο από το στροβίλισμα του μέλλοτρον, τελειώνοντας απότομα από ένα βαρύτονο σαξόφωνο και ακουστική κιθάρα και με τα φωνητικά των τροβαδούρων μας.

Fools Paradise (1975)


Ένα από τα πιό θεαματικά συλλεκτικά άλμπουμ, αυτό το μοναδικό άλμπουμ των Madden & Harris, είναι ένα από τα κρυμμένα διαμάντια που δεν χρειάζονται κατεργασία. Όσοι δεν μπήκαν σε πειρασμό να ακούσουν ακόμα, ας σκεφτούν μερικά ονόματα όπως Bert Jansch, Caravan, Fairport, Spirogyra, έτσι για να καταλάβουν για τι μιλάμε εδώ. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε επανέκδοση στις αρχές του '90, αλλά και πιό πρόσφατα το 2014, γεγονός που ξάφνιασε ευχάριστα τους δύο δημιουργούς να ξέρουν πώς υπάρχει κόσμος που ακόμα ενδιαφέρεται για αυτά που έγραψαν και παρουσίασαν πριν τόσα χρόνια.
Όσοι έχετε ακούσει την μουσική των Tir Na Nog, από το άρθρο Tir Na Nog (πατήστε εδώ) ή σας αρέσουν οι Magna Carta ακούστε δίχως δεύτερη σκέψη.


Fools Paradise


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης