🎹🎸😎ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΠΑΣΗΣ ΥΠΟΨΙΑΣ 😎🎸🎹
Οι διασκευές (covers) προήλθαν από την ανάγκη για την αναγέννηση των τραγουδιών στις νεώτερες γενιές ακροατών, μετά από την δημοφιλία που είχαν πάρει οι πρωτότυπες (original) εκτελέσεις. Βέβαια πριν την έναρξη της εποχής του rock 'n' roll στα '50ς, πολλά τραγούδια ερμηνεύτηκαν από τους τραγουδιστές της εποχής, όπου ο καθένας έδωσε την δική του εκδοχή. Ακόμα περιστασιακά μια διασκευή μπορεί να έχει γίνει πιο δημοφιλής από την πρωτότυπη εκτέλεση. Στο αφιέρωμα που ξεκινάει σήμερα δεν θα αναλωθούμε σε διασκευές που τις γνωρίζουν πολλοί, αλλά θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πιο... ¨αναπάντεχες¨ διασκευές, που προκαλούν έκπληξη...
του Δημήτρη Μπουντούρη
Ξεκινάω για τον φίλο μου τον Billy, με την διασκευή των Charms πάνω στο Unchained melody των Righteous Brothers που σχηματίστηκαν το 1962 στο L. A. και δημιούργησαν ένα φανταστικό ντουέτο.
Αδέρφια δεν υπήρξαν ποτέ. Enjoy.
Αδέρφια δεν υπήρξαν ποτέ. Enjoy.
Κώστας Καρύδας & Charms - Uchained
Instro τραγούδι παιγμένο το '62 από τους Άγγλους Tornados οι οποίοι το εκτόξευσαν στο νο 1 σε Αγγλία και Αμερική. Άγνωστο ακόμα πώς συμβιβάζεται Αγγλία και surf music. To '69 το 'πιασαν οι ψυχεδελικοί Velvett Fogg, επίσης Άγγλοι, το πείραξαν ελαφρώς και το κυκλοφόρησαν σε single. To τραγούδι υπάρχει και σε κάποιες επανεκδόσεις του μοναδικού ομώνυμου lp που έβγαλε το group. Παιδιά της underground σκηνής του Birmingham, έπαιζαν κυρίως σε στρατιωτικές βάσεις και club, συνδυάζοντας ένα ψυχεδελικό light show με go-go dancers. Επιτυχία ελάχιστη αν και το lp τους συγκαταλέγεται στα διαμάντια της Αγγλικής ψυχεδελικής σκηνής. Από το group πέρασε ο Tony Iommi που στη συνέχεια έγινε γνωστός με τους Black Sabbath. Καλημέρες.
Velvett Fogg - Telstar '69
Άντε να στην κάνω και αυτή τη χάρη μιας και είμαι σε happy week. Whisky in the Jar. Το μάθαμε από τους Thin Lizzy και τον ιδρυτή τους με το άφρο μαλλί, Phil Lynnot. Στην ουσία πρόκειται για παραδοσιακό ιρλανδικό τραγούδι, το οποίο μιλάει για έναν κλέφτη ταξιδιωτών, ο οποίος προδίδεται από τη γυναίκα του ή την ερωμένη του. Οι ρίζες του τραγουδιού προέρχονται από το παραδοσιακό τραγούδι "The Highwayman and the Captain", το οποίο τραγουδιόταν ιδιαίτερα στα περίχωρα του Εδιμβούργου.
Από τη δεκαετία του 1950 κι έκτοτε, έχει υποστεί πολυάριθμες διασκευές με καλύτερες αυτές των Peter Paul & Mary, Dubliners και πολύ αργότερα Metallica. Enjoy it.
Από τη δεκαετία του 1950 κι έκτοτε, έχει υποστεί πολυάριθμες διασκευές με καλύτερες αυτές των Peter Paul & Mary, Dubliners και πολύ αργότερα Metallica. Enjoy it.
Thin Lizzy - Whiskey In the Jar
του Μάνου Φατίση
Το τραγούδι αυτό, που έγινε παγκόσμια επιτυχία όταν το ερμήνευσε η Roberta Flack - ενώ γνώρισε και πολλές ακόμα διασκευές - το έγραψε ο βρετανός τραγουδοποιός Ewan MacColl για την Peggy Seeger το 1957. Εκείνη τη χρονιά, αυτοί οι δύο είχαν ξεκινήσει μια σχέση που κατέληξε σε γάμο. Η Peggy είχε ζητήσει από τον Ewan να της γράψει ένα τραγούδι για να το πει σ'ενα θεατρικό έργο που έπαιζε. Εκείνος της έγραψε το "The First Time Ever I Saw Your Face" και της το έμαθε τηλεφωνικά. Αυτή λοιπόν είναι η πρώτη εκτέλεση αυτού του τραγουδιού.
Peggy Seeger - The First Time Ever I Saw Your Face
To "It's All Over Now" που υπήρξε το πρώτο τραγούδι των Rolling Stones που έφτασε στο Νο1 (τον Ιούλιο του 1964) το είχαν γράψει ο Bobby και η Shirley Womack και με αυτό κατάφερε το group του Bobby Womack «The Valentinos» να μπει στα τέλη Ιουνίου του 1964 στο Top100 του Billboard, …στις χαμηλές θέσεις πάντως και δυο μόνο βδομάδες. Εκείνες τις μέρες έκαναν περιοδεία στην Αμερική οι Rolling Stones κι ένας Νεοϋορκέζος DJ τους έβαλε να ακούσουν το τραγούδι των αδελφών Womack, των Valentinos δηλαδή. Λίγες μέρες μετά, οι Stones το ηχογράφησαν στα Chess Studios στο Chicago, …κι αυτό ήταν!
The Valentinos - It's All Over Now
To “Mony Mony” οι περισσότεροι το ξέρουν από την εκτέλεση του Billy Idol, που είχε γίνει παγκόσμια επιτυχία το 1981. Το τραγούδι όμως είχε γίνει παγκόσμια επιτυχία και 13 χρόνια νωρίτερα, το 1968, από τον δημιουργό του Tommy James και τους Shondells (ήταν σύνθεση των Tommy James, Bo Gentry, Ritchie Cordell, και Bobby Bloom). Εκτός από το 1981, ο Billy Idol το ξαναέκανε παγκόσμια επιτυχία και το 1987 με μια live version, όταν ανέβηκε στο #1 του Billboard εκτοπίζοντας την Tiffany και το "I Think We're Alone Now", άλλη μια διασκευή επιτυχίας των Tommy James & the Shondells. Και για τους περίεργους: το ΜΟΝΥ μπήκε στο μυαλό τού Tommy James μια από τις πολλές φορές που έβλεπε απέναντι από το διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη τη φωτεινή ταμπέλα του κτιρίου Mutual of New York.
Tommy James & the Shondells
Κι άλλη περίπτωση από τραγούδι του Neil Diamond, που οι νεότεροι το έμαθαν από άλλους. Άλλοι το έμαθαν από τον Johnny Cash, άλλοι από τον Chris Isaac και άλλοι από τους HIM.
Όμως υπάρχει στο ίδιο άλμπουμ, του 1967, το "Just For You"!
Neil Diamond - Solitary Man
του Κώστα Παπαιωάννου
" I love rock'n'roll" 1982 και η αμερικάνα Joan Jett και το συγκρότημα της οι Blackhearts με το εμβληματικό αυτό τραγούδι της ροκ μουσικής,αφού έμειναν για 7 εβδομάδες στο νο1 του Billbord, έγινα παγκοσμίως γνωστοί. Είναι ένα τραγούδι που το ξέρουν ακόμη και αυτοί που δεν ακούν ροκ μουσικήί, αλλά ελάχιστοι απ'αυτούς ξέρουν ότι η σύνθεση και πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ανήκει στους ARROWS ( 1974-1977) που κυκλοφόρησε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία το 1975.
The Arrows - I Love Rock 'n' Roll
"You Can Leave Your Hat On" - 1986 και οι κινηματογραφικές αίθουσες αναστέναζαν από το αισθησιακό λίκνισμα των γοφών της Kim Bassinger υπό τους ήχους του τραγουδιού αυτού και την υπέροχη φωνή του Joe Cocker. Ήταν το τραγούδι που ξαναέβαλε στο προσκήνιο αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη μετά από αρκετά χρόνια "ξηρασίας". Kι όμως αυτό το τραγούδι, που το έχουμε ταυτίσει με τη φωνή του Cocker, ανήκει σ'ενα άλλο μεγάλο, τον RANDY NEWMAN και πρωτοκυκλοφόρησε το 1972 στο υπέροχο LP του "Sail away' με κιθαρίστα τον Ry Cooder !!!
Joe Cocker - You Can Leave Your Hat On
"Out of time" ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε μέσα στην ίδια χρονιά σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις. Η μία από τον Chris Farlowe (Atomic Rooster, Colosseum ) και πήγε στο νο1 του βρετανικού chart και η άλλη από τη φωνή του Mick Jagger στο άλμπουμ των Rolling Stones "Aftermath" . Παιδιά μη μαλώνετε !!!! Η τεχνο- λογία έδωσε τη λύση κι έτσι μπορούμε ν'ακούσουμε τις δύο διαφορετικές εκτελέσεις σε μία !!!!!
Rolling Stones & Chris Farlowe - Out Of Time
του Γιάννη Μπιτσάκου
"I Fought The Law" Πολλοί το άκουσαν και το έμαθαν από τους The Clash (εγώ σίγουρα). Το πρωτοκυκλοφόρησαν στο EP 'The Cost of Living' το 1979, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στην αμερικανική έκδοση του ντεμπούτου, ομώνυμου δίσκου τους. Γραμμένο από τον Sonny Curtis, ηχογραφήθηκε το 1959 όταν έγινε μέλος των Crickets αντικαθιστώντας τον μακαρίτη Buddy Holly στην κιθάρα. Κυκλοφόρησε το 1960 από τους Crickets, χωρίς να λάβει καθόλου ραδιοφωνική μετάδοση. Οι Paul Stefen and The Royal Lancers το τραγούδησαν το 1962, έχοντας μόνο μια σχετική τοπική επιτυχία, ενώ η πρώτη..."δυνατή" και πιο γνωστή διασκευή ήρθε από τους Bobby Fuller Four το 1966.The Crickets - I Fought the Law
The Crickets - I Fought the Law
"As Tears Go By" Γνωστό σίγουρα από τους Rolling Stones...αλλά δεν ήταν η πρώτη εκτέλεση. Το "As Tears Go By" ήταν βέβαια μία από τις πρώτες πρωτότυπες συνθέσεις των Jagger και Richards, καθώς μέχρι εκείνη την εποχή οι Rolling Stones έπαιζαν κυρίως blues standards. Η ιστορία για το τραγούδι λέει ότι ο μάνατζερ των Stones, Andrew Loog Oldham, κλείδωσε τον Jagger και τον Richards σε μια κουζίνα για να τους αναγκάσει να γράψουν ένα τραγούδι μαζί, υποδηλώνοντας ακόμη και το τραγούδι που ήθελε: "Θέλω ένα τραγούδι με τοίχους από τούβλα γύρω του, ψηλά παράθυρα και καθόλου σεξ". Το αποτέλεσμα αρχικά ονομάστηκε "As Time Goes By", ο τίτλος του τραγουδιού που ο Dooley Wilson λέει στην ταινία Casablanca. Ήταν ο Oldham που αντικατέστησε το "Time" με "Tears". Στη συνέχεια, ο Oldham έδωσε την μπαλάντα (μια μορφή για την οποία οι Stones δεν ήταν ακόμα γνωστοί) στην Faithfull, τότε 17 χρονών, για να την ηχογραφήσει ως B-side. Η επιτυχία της ηχογράφησης οδήγησε τη δισκογραφική εταιρεία Decca να αλλάξει το τραγούδι σε A-side, όπου έγινε ένα πολύ δημοφιλές single. Οι Rolling Stones ηχογράφησαν τη δική τους εκδοχή αργότερα, κυκλοφορώντας το κομμάτι στα τέλη του 1965 στο άλμπουμ 'December's Children (And Everybody's)' και μετά ως single στη Βόρεια Αμερική.
Marianne Faithfull - As Tears Go By
του Βασίλη Παπακωνσταντίνου
Tο παράξενο τραγούδι των εκκεντρικών avant-garde Residents από τον δίσκο τους Stars & Hank Forever, είναι μία διασκευή του τραγουδιού που γράφτηκε από τον Hank Williams και τον Fred Rose το 1953. Έχει δανειστεί δε τη μπασογραμμή του Billie Jean (Michael Jackson). Αυτό έγινε από τους δαιμόνιους Residents γιατί την 2η γυναίκα του Hank Williams και μεγάλο έρωτά του, την έλεγαν... Billie Jean. Ο Hank Williams υπήρξε πηγή έμπνευσης για πάμπολους μουσικούς μεταξύ των οποίων οι Elvis, Dylan και Stones. Kowaliga είναι μία κοινότητα στην Αλαμπάμα στην λίμνη Martin, που πήρε το όνομά της από τον θρυλικό ινδιάνο του τραγουδιού, για τον οποίο αργότερα στήθηκε ένα ξύλινο μνημείο-ομοίωμα. Το τραγούδι μιλά για αυτόν τον ξύλινο Ινδιάνο τον Kaw-Liga που ερωτεύεται μία Ινδιάνα υπηρέτρια στο κατάστημα με τις αντίκες, η οποία περιμένει να της το πει, αλλά αυτός είτε λόγω ντροπαλότητας είτε λόγω περηφάνιας δεν της το λέει ποτέ (και πως άραγε αφού μιλάμε για ξύλινα ομοιώματα). Μέχρι που κάποιος παίρνει την Ινδιάνα και ο Kaw-Liga μένει μόνος να σκέφτεται ότι θα προτιμούσε αντί της μοναξιάς, να είναι ακόμα ένα γέρικο έλατο στην λίμνη Martin.
Hank Williams - Kaw Liga
του Θανάση Μέρμηγκα
Όλοι γνωρίζουμε ότι το τραγούδι το λέει η Roberta Flack. Είναι όμως αυτή που το είπε πρώτη; Η απάντηση είναι φυσικά όχι ! Και να πώς έχουν τα πράγματα: Το κομμάτι ανήκει μουσικά στον Charles Fox και στχουργικά στον Norman Gimbel. H Lori Lieberman, το 1971, έγραψε ένα σχετικό (με τους στίχους) "ποίημα", μέσα σε ένα μπαρ, πάνω σε μια χαρτοπετσέτα μάλιστα, για έναν τύπο που της "έκαψε την καρδιά" με ένα του τραγούδι. Αργότερα έδωσε το ποίημά της στον Gimbel, oποίος το μετέτρεψε στους γνωστούς μας στίχους και με τη σειρά του το πάσαρε στον Fox, που το μελοποίησε. Τέλη του '71 το τραγούδι ηχογραφήθηκε με ερμηνεύτρια φυσικά την Lieberman, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Δύο χρόνια μετά, το 1973, το έκανε διασκευή η Roberta Flack και το κομμάτι έφτασε ως το Νο 6 των UK Singles Chart. Ακολούθησαν "άπειρα" covers με σημαντικότερο, τα τελευταία χρόνια, αυτό των Fugees, σε στιλ R&B, το 1996.
Lori Lieberman - Killing Me Softly With This Song
Σίγουρα όλοι γνωρίσαμε αυτή τη μεγάλη επιτυχία, από την αμερικανίδα Kim Carnes, to 1981. Όπως φαντάζεστε όμως, το κομμάτι ήταν ...αλλουνού κι άλλη το είπε πρώτη. Το κομμάτι γράφτηκε από τις Donna Weiss και Jackie DeShannon και ηχογραφήθηκε από τη δεύτερη το 1974. Μπήκε στο άλμπουμ της "New Arrangement" της επόμενης χρονιάς. Έμεινε για χρόνια στην αφάνεια μέχρι το 1981, όπου το έκανε cover η Carnes. Στην ηχογράφηση έβαλαν το απαραίτητο beat και πιο synth ήχο κι έτσι εκτοξεύτηκε στο Νο 1 για πολλές εβδομάδες, κάνοντάς το ένα από τα μεγαλύτερα hit της χρονιάς. Η ίδια η Bette Davis, που τότε ήταν ήδη 73 ετών, έστειλε μία επιστολή στις Weiss, DeShannon αλλά και στην Carnes και τις ευχαρίστησε θερμά !
Jackie De Shannon - Bette Davis Eyes
Το 1998 η Madonna κάνει μεγάλη παγκόσμια επιτυχία με το έβδομό της στούντιο άλμπουμ "Ray of Light". Το ομότιτλο κομμάτι και η το μεγάλο hit όμως δεν ακούστηκε - ακριβώς έτσι - πρώτη φορά στον κόσμο της δισκογραφίας. Το τραγούδι ανήκει και πρωτοτραγουδήθηκε, δεκαετίες πριν, από τους "Curtiss Maldoon", το 1971 ! Το ντουέτο αποτελούνταν από τους Dave Curtiss και Clive Maldoon και το ηχογράφησαν για την εταιρεία Purple (ναι, των γνωστών...) στο πρώτο τους και ομώνυμο άλμπουμ τους. Ο τίτλος του για την ακρίβεια ήταν "Sepheryn (Ray of Light)" και ήταν μάλλον σε folk στιλ. Προφανώς, όπως καταλαβαίνετε, δεν έκανε κάποια επιτυχία κι έμεινε στην αφάνεια. Το 1998 οι Clive και Dave μαζί με την Madonna και με παραγωγό τον William Orbit "πειράζουν" αρκετά το κομμάτι, μουσικά (με techno, trance και Eurodance επιρροές) αλλά και στιχουργικά, με το γνωστό μας αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι τίθεται θέμα αν το τραγούδι αποτελεί πραγματικό cover ή απλώς είναι βασισμένο πάνω στο κομμάτι του ΄71. Μουσικά σίγουρα δε μας το θυμίζει, αλλά... εσείς αποφασίζετε !
Curtiss Maldoon - Sepheryn
Το 1983 η Cyndi Lauper κάνει μία εντυπωσιακή είσοδο στη διεθνή pop σκηνή, με πρώτο της single, το πασίγνωστο πια τραγούδι: "Girls Just Want to Have Fun". Πουλάει τρελά σε όλον τον κόσμο. Το ίδιο και το πρώτο της L.P.:"She's So Unusual", της ίδιας χρονιάς, όπου το εν λόγω κομμάτι αποτελούσε το Νο1 hit. Πολλοί λίγοι - σχεδόν κανείς - γνώριζαν τότε ότι το τραγούδι ανήκε σε έναν άλλο Αμερικάνο τραγουδιστή και συνθέτη, τον Robert Hazard και μάλιστα από το 1979. Τότε λοιπόν ο Hazard, αφού έγραψε το κομμάτι, το ηχογράφησε αλλά δεν το κυκλοφόρησε σε κάποιο άλμπουμ ούτε καν σε single. Παρέμεινε με τη μορφή demo ! 'Ωσπου το ανακάλυψαν οι παραγωγοί της Lauper και το έκαναν ένα από τα πιο πετυχημένα cover !
Robert Hazard - Girls Just Want to Have Fun
Άλλη μια κλασική περίπτωση για το αφιέρωμά μας: Η Laura Branigan διασκευάζει, το 1982, το ιταλικό τραγούδι "Gloria" των Umberto Tozzi (αυτός με το τραγούδι "Ti Amo") και Giancarlo Bigazzi, του 1979. Ως τότε το κομμάτι είχε κάνει επιτυχία μόνο σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Οι μάνατζερ και παραγωγοί του Tozzi και της Branigan, oι Greg Mathieson και Jack White, "πειράζοντάς" το κατάλληλα και βάζοντας φυσικά αγγλικό στίχο, το κάνουν ένα τεράστιο και παγκόσμιο χορευτικό hit, έχοντας παραμονή 36 εβδομάδων στα Charts. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι σίγουρα το μάθαμε από τη Laura.
Umberto Tozzi - Gloria
Το κομμάτι γράφτηκε από τον Jerry Ragovoy και ηχογραφήθηκε αρχικά από τον Kai Winding (γνωστός jazz τρομπονίστας της εποχής) και την ορχήστρα του το 1963. Στην ηχογράφηση μάλιστα συμμετέχει η Dionne Warwick και κυκλοφορεί με την ταμπέλα της Verve Records. Ο Jimmy Norman πρόσθεσε κάποιους στίχους παραπάνω και στις αρχές του '64 ξαναερμηνεύτηκε από την Irma Thomas. Tην ίδια χρονιά το τραγούδι γίνεται cover και από τους Rolling Stones και μάλιστα με δύο ηχογραφήσεις: Η πρώτη, τον Σεπτέμβρη του '64, προοριζόμενη για το άλμπουμ τους "12 X 5". H δεύτερη, που είναι και η πιο γνωστή, έγινε στο Σικάγο, για το άλμπουμ τους "The Rolling Stones No 2". Από εκεί το πρωτακούσαμε όλοι !
Kai Winding - Time Is On My Side
"Respect" Η Aretha Franklin κερδίζει τον απόλυτο σεβασμό και την επιτυχία το 1967, τραγουδώντας το κομμάτι-ορόσημο στο φεμινιστικό κίνημα. Με στίχους που - πλέον - μιλάνε για μια γυναίκα που απαιτεί επιτακτικά από τον άνδρα, τον σεβασμό που της αξίζει. Με αυτό το κομμάτι - και με το "Think" της επόμενης χρονιάς - γίνεται πασίγνωστη και καταξιωμένη στο μουσικό στερέωμα και ειδικά στο χώρο της R&B. Κι όμως... το τραγούδι το πρωτοτραγούδησε ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Otis Redding, το 1965. Η διαφορά φυσικά τόσο στη μουσική όσο και στους στίχους είναι εμφανής. Το έγραψε για κάποιον ... Speedo Sims αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι καλύτερα να το ερμήνευε ο ίδιος. Η version του Redding είναι "προσανατολισμένη" προς την πλευρά του άνδρα, όπου αυτός ζητά απελπισμένος από τη γυναίκα τον σεβασμό, απ΄τη στιγμή που εκείνος φέρνει το χρήμα στο σπίτι. Κυκλοφόρησε με το άλμπουμ του, "Otis Blue" (1965).
Otis Redding - Respect
Θα μου πείτε το τραγούδι αυτό είναι σίγουρα του Presley. Κι όμως...Γράφτηκε από τους Johnny Christopher, Mark James και Wayne Carson. Η πρώτη του όμως ηχογράφηση έγινε αρχές του 1972, αρχικά με την Gwen McCrae και κατόπιν με την Brenda Lee. To κομμάτι έφτασε στον Elvis, τον Μάρτη του '72, όταν ένας σωματοφύλακάς του, πήρε ένα αντίγραφό του από το στούντιο. Έπεσε στα χέρια του την κατάλληλη στιγμή: δεν είχαν περάσει ούτε λίγες εβδομάδες από τον χωρισμό του με την Priscilla κι αμέσως το ηχογράφησε ως Β' πλευρά στο single του "Separate Ways". Από εκεί και μετά έγιναν περίπου 300 ακόμη covers, με σημαντικότερα του Willie Nelson του ΄82 και των Pet Shop Boys του 1987.
Gwen McCrae - You Were Always On My Mind
Το τραγούδησε η Janis Joplin κι όλοι μας από αυτήν το μάθαμε. Δεν ήταν όμως η πρώτη που το έκανε. Για την ακρίβεια, από τη στιγμή που το έγραψαν οι Kris Kristofferson και Fred Foster, πολλοί το ηχογράφησαν. Πρώτος, ο Roger Miller, τον Μάη του '69 και κυκλοφόρησε ως single τον Ιούλιο. Αργότερα και στο άλμπουμ του, το 1970. Την ίδια χρονιά το ηχογράφησαν κι άλλοι, μεταξύ των οποίων κι ο Kenny Rogers. Όμως ο Kris και η Janis έγιναν ζευγάρι. Της το τραγουδούσε, της το αφιέρωνε αλλά μέχρι εκεί. Ούτε ο ίδιος δεν ήξερε ότι η Joplin ηχογράφησε το κομμάτι για το νέο της άλμπουμ "Pearl". Το τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά κι ως single, τον Γενάρη του ΄71. Δυστυχώς όμως ...μετά θάνατον !
Roger Miller - Me and Bobby McGee
Κάποιοι ήδη γνωρίζουν ότι το "Torn" δεν το τραγούδησε πρώτη η Natalie Imbruglia αλλά ανήκει στο - εναλλακτικό αμερικάνικο - συγκρότημα Ednaswap. Αυτή όμως είναι η μισή αλήθεια... Το 1993 οι Ednaswap ναι μεν έγραψαν το κομμάτι αλλά δεν το ηχογράφησαν πρώτοι. Αυτό έγινε την ίδια χρονιά από την Δανέζα τραγουδίστρια Lis Sorensen - στα δανέζικα φυσικά - και μάλιστα με τον τίτλο "Braendt" (Burned). To 1995 το ηχογράφησαν οι Ednaswap, στο πρώτο κι ομώνυμό τους άλμπουμ. Πρόλαβε και το ηχογράφησε και η Trine Rein το '96 κι έτσι έφτασε το 1997 ώσπου να το κάνει παγκόσμια επιτυχία η (Αυστραλέζα) Natalie, με αυτό ως το πρώτο της - άκρως επιτυχημένο - single.
Lis Sørensen - Brændt
Πολλοί, που ανήκουν σε νεώτερες γενειές, άκουσαν και γνώρισαν πρώτη φορά το τραγούδι από την Sheryl Crow, το 2003. Κάποιοι παλαιότεροι ίσως να το θυμούνται από τον Rod Stewart που το έκανε μεγάλη επιτυχία, το 1977. Οι πολύ ψαγμένοι τότε θα πούνε ότι ξέρουν καλά πως το τραγούδι το έγραψε ο Cat Stevens, το μακρινό 1967 και μάλιστα το τραγούδησε κιόλας. Αυτό είναι αλήθεια... Υπάρχει όμως ένα "αλλά" : Ο Stevens ναι μεν ηχογράφησε το κομμάτι, τον Δεκέμβριο του '67, για το άλμπουμ "New Masters". Έλα όμως που η πρώτη του ηχογράφηση του κομματιού δεν είναι ...ούτε αυτή ! Την έκανε η τραγουδίστρια της soul P.P. Arnold, ήδη από τον Μάη του 1967 !!!
P.P. Arnold - The First Cut Is the Deepest
Οι περισσότεροι πρωτάκουσαν το τραγούδι από τους Black Crowes, όταν κυκλοφόρησαν το πρώτο τους στούντιο άλμπουμ "Shake Your Money Maker", το 1990. Το κομμάτι έκανε - και ως single - τρομερή επιτυχία και ακουγόταν ανελλιπώς σε όλα τα μπαράκια της εποχής. Το τραγούδι όμως το ηχογράφησε πρώτος, ερμηνεύοντάς το, ο μεγάλος soul τραγουδιστής και συνθέτης Otis Redding, το 1967. Το έγραψε ο ίδιος, σε συνεργασία με τους Al Bel και Allen Jones. Δυστυχώς, λόγω του θανάτου του, τον Δεκέμβρη του ΄67, το κομμάτι κυκλοφόρησε με το άλμπουμ "The Immortal Otis Redding", το 1968. Πραγματικά...αθάνατος !!!
Otis Redding - Hard To Handle
Στις αρχές των '60s πολλά κοριτσόπουλα τσίριζαν και ούρλιαζαν υστερικά όταν οι Beatles τραγουδούσαν στα live τους το τραγούδι αυτό. Ίσως γίναμε βαρετοί αλλά και πάλι σας λέμε ότι δεν ήταν οι πρώτοι που το τραγούδησαν ! Το κομμάτι γράφτηκε το 1961 από τους Phil Medley & Bert Berns και το ηχογράφησαν πρώτοι οι The Top Notes, εκείνη τη χρονιά. Το 1962 το έκαναν μεγάλο hit oι The Isley Brothers.Υπήρχε μάλιστα και μια άλλη ηχογράφηση, την ίδια χρονιά, από τους Tremeloes. Τελικά, το 1963, το κάνουν cover και οι Beatles, και το κυκλοφορούν με το πρώτο τους άλμπουμ "Please Please Me".
The Top Notes - Twist and Shout
Το 1994 ο κόσμος λικνίζονταν στους ρυθμούς των Σουηδών, νέων ABBA, Ace of Base. To συγκεκριμένο κομμάτι ήρθε να προστεθεί στις μεγάλες τους παγκόσμιες επιτυχίες όπως: "All That She Wants" (1992) και "The Sign" (1993). Μόνο που αυτή τη φορά το κομμάτι δεν ήταν δικό τους - όπως τα προηγούμενα - και φυσικά δεν ήταν το πρωτότυπο ! Το τραγούδι, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, ήταν μεγάλη επιτυχία της Tina Turner. To ηχογράφησε και το κυκλοφόρησε ως B-side στο single "Typical Male", του 1986. Συμπεριλήφθηκε και στο άλμπουμ της "Break Every Rule" της ίδιας χρονιάς. Τυπική ...Τina !!!
Tina Turner - Don't Turn Around
Ακόμη και σήμερα οι περισσότεροι έχουν την εντύπωση ότι το τραγούδι ανήκει στους Whitesnake. Το κυκλοφόρησαν αρχικά στο πρώτο τους E.P."Snakebite", το 1978, αμέσως μετά τον σχηματισμό του γκρουπ και το "αποκορύφωσαν" στο live άλμπουμ τους "Live... in the Heart of the City", το 1980. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι ακριβώς... Το τραγούδι γράφτηκε, ως R&B, από τους Michael Price και Dan Walsh. To ηχογράφησε πρώτος, το 1974, ο Bobby (Blue) Bland και το κυκλοφόρησε με το άλμπουμ του "Dreamer". Ακολούθησαν φυσικά αρκετές διασκευές, χωρίς όμως να φτάσουν την επιτυχία των Whitesnake.
Bobby (Blue) Bland - Ain't No Love In the Heart of the City
Προβληματιστήκαμε αν θα πρέπει να εντάξουμε το κομμάτι σ΄αυτό το αφιέρωμα ή σε κάποιο άλλο - που θα ακολουθήσει κάποτε - με ... "κλεμμένα" τραγούδια ! Και ποιος δεν ξέρει το "Dazed and Confused" από το πρώτο άλμπουμ των Led Zeppelin ! Όμως αν ανατρέξετε στο οπισθόφυλλο του βινυλίου σας, άλλοι θα δείτε στα credits απλώς "Page" κι άλλοι "Page - inspired by Jake Holmes" !!! Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι διασκευή ή όχι; Ή κάτι άλλο; Εδώ είμαστε εμείς για να σας λύσουμε την απορία: Το 1967, ο αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Jake Holmes έγραψε το εν λόγο τραγούδι και το ηχογράφησε, κυκλοφορώντας το με το πρώτο του άλμπουμ "Τhe Above Ground Sound", την ίδια χρονιά. Το κομμάτι, σε folk-rock ύφος, ήταν αρκετά "σκοτεινό", groovy και κάπως απόκοσμο, βρίσκοντας έτσι φανατικό κοινό στον φοιτητόκοσμο και στην underground αμερικάνικη σκηνή. Τον Αύγουστο του ΄67, ο Page έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το τραγούδι, όταν ο Holmes ανοίγει συναυλίες των Yardbirds. Εντυπωσιάζεται απ΄αυτό κι την επόμενη χρονιά, το 1968, το παίζει σε όλες τις συναυλίες του γκρουπ. Αργότερα, σχηματίζοντας τους "New Yardbirds", "εμπνέεται", τροποποιεί το κομμάτι, κρατάει τον τίτλο και κάνει το γνωστό μας τραγούδι που όλοι γνωρίζουμε. Όπως σωστά υποθέσατε, δεν... έδωσε credits στον Holmes !
Εκείνος στην αρχή δεν αντέδρασε. Λίγο αργότερα όμως, βλέποντας την τεράστια άνοδο των Zeps, αποφασίζει να τα βρει στο ...μιλητό με τον Jimmy. Όταν αποτυγχάνει και σ' αυτό, τον καταγγέλει στα δικαστήρια. Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να βρει το δίκιο του κι έτσι η υπόθεση ...έκλεισε. Τελικά, για την ιστορία - αλλά και για την απορία με το οπισθόφυλλο - οι δύο πλευρές ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το 2012 !!! (Αξίζει πάντως να ακούσετε την "εκδοχή" του Holmes)
Εκείνος στην αρχή δεν αντέδρασε. Λίγο αργότερα όμως, βλέποντας την τεράστια άνοδο των Zeps, αποφασίζει να τα βρει στο ...μιλητό με τον Jimmy. Όταν αποτυγχάνει και σ' αυτό, τον καταγγέλει στα δικαστήρια. Ούτε εκεί όμως μπόρεσε να βρει το δίκιο του κι έτσι η υπόθεση ...έκλεισε. Τελικά, για την ιστορία - αλλά και για την απορία με το οπισθόφυλλο - οι δύο πλευρές ήρθαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το 2012 !!! (Αξίζει πάντως να ακούσετε την "εκδοχή" του Holmes)
Jake Holmes - Dazed and Confused
Το τραγούδι ίσως προφανώς το πρωτακούσατε από τον Harry Nilsson, στην πασίγνωστη ερμηνεία του 1971, η οποία του απογείωσε την καριέρα, χαρίζοντάς του ακόμη ένα βραβείο Grammy. Έκτοτε περίπου έγιναν πάνω από 180 covers στο κομμάτι ! Ήταν όμως αυτή η πρώτη του ηχογράφηση; Όχι...βέβαια:
Το "Without You" γράφτηκε από τους Pete Ham και Tom Evans, τα δύο βασικά μέλη του συγκροτήματος Badfinger. Το κυκλοφόρησαν με το άλμπουμ τους "Νo Dice", το 1970. Ο ίδιος ο Paul McCartney το χαρακτήρισε ως : "The Killer song of all time". Υπήρξε φυσικά - ίσως και χάρη στην ερμηνεία του Nilsson - μία απ΄τις μεγαλύτερές τους επιτυχίες κι αναπόσπαστο μέρος των συναυλιών τους. Δυστυχώς, για την ιστορία, τα πράγματα για το γκρουπ κι ειδικά για τους δύο παραπάνω συνθέτες,εξελίχθηκαν μοιραία. Το "Without You" υπήρξε στην κυριολεξία η κατάρα τους ! Ειδικά για τον Evans, o οποίος, το 1983, μετά από έναν καβγά με τον νέο - πλέον - κιθαρίστα των Badfinger (Joey Molland) σχετικά με τα δικαιώματα του κομματιού, πήγε και... κρεμάστηκε ! Προφανώς επηρρεασμένος από τον φίλο του, τον Pete Ham, ο οποίος, πριν οκτώ χρόνια (1975), είχε κρεμαστεί κι αυτός !!! Εξαίσιο τραγούδι αλλά... τραγικό !
Badfinger - Without You
Όταν το τραγουδούσε η Kim Wilde το 1986, βγήκαν αρκετοί, παριστάνοντας τους ειδήμονες κι έλεγαν πως το κομμάτι το πρωτοείπαν οι Vanilla Fudge, το 1967. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Ναι μεν το τραγούδησαν, αλλά όχι πρώτοι ! Το τραγούδι είναι προϊόν του θαυματουργού τρίο Holland - Dozier - Holland, των καταπληκτικών αυτών συνθετών και παραγωγών, που καθόρισαν απόλυτα τον ήχο της Motown, ειδικά την περίοδο '62 - '67. Το ερμήνευσαν πρώτες οι Supremes (όπως τόσες και τόσες επιτυχίες των H-D-H), κυκλοφορώντας το ως single αρχικά το 1966 και την επόμενη χρονιά στο άλμπουμ "The Supremes Sing Holland - Dozier - Holland". Καταπληκτικό τραγούδι σε όλες τους τις ερμηνείες !!!
The Supremes - You Keep Me Hangin' On
To τραγούδι με πάνω 200 covers, από κάθε λογής καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Το αγαπημένο και χιλιοπαιγμένο σε εκατοντάδες ταινίες, σίριαλ στην T.V., στα μπαράκια, στα πάρτι,...κτλ. Σίγουρα θα το έχετε ακούσει σε κάποια διασκευή, ίσως - οι περισσότεροι - στην disco κι άκρως χορευτική version της Gloria Gaynor. Κι όμως το κομμάτι το τραγούδησε πρώτος ο Frankie Valli (γράφτησε από τον Bob Crewe σε συνεργασία με τον Bob Gaudio των The Four Seasons) τον Απρίλη του '67, ως single κι αργότερα ως μέρος του ...Solo άλμπουμ του. Το τραγούδι έγινε τόσο δημοφιλές, που το χρησιμοποίησε μέχρι και η ...NASA, στην version του Valli, ώστε γιορτάσει τα γενέθλια μέλους ενός πληρώματος στο ...διάστημα !!!
Πραγματικά... διαστημικό κομμάτι !
Πραγματικά... διαστημικό κομμάτι !
Frankie Valli - Can't Take My Eyes Off You
Άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα στο αφιέρωμά μας: Neil Diamond ! Η μουσική αυτή ιδιοφυϊα έγραψε τόσα και τόσα τραγούδια, που είτε τα ηχογράφησαν πρώτα άλλοι είτε έγιναν, αργότερα, επιτυχία από άλλους. Π.χ. το "Red Red Wine". Ναι μεν το έγραψε και το πρωτοτραγούδησε ο Diamond το 1967 - ως single του άλμπουμ "Just For You" - αλλά έγινε μεγάλη, παγκόσμια επιτυχία από τους UB40, ως κομμάτι από το άλμπουμ τους με διασκευές "Labour of Love", το 1983. Και σε reggae στιλ, μάλιστα !
Neil Diamond - Red Red Wine
Κι άλλη περίπτωση από τραγούδι του Neil Diamond, που άλλοι του έκλεψαν την δόξα. Και μάλιστα από το ίδιο άλμπουμ, του 1967, "Just For You". Όμως όλος ο κόσμος - οι νεότερες γενειές τουλάχιστον - έμαθαν το κομμάτι από το Pulp Fiction του Ταραντίνο, το 1994. Κοιτώντας την ...Mia Wallace (Uma Thurman) να "πουδράρεται" στον καθρέφτη, άκουσαν για πρώτη τους φορά το τραγούδι, ερμηνευμένο από τους Urge Overkill. Αυτοί το είχαν ηχογραφήσει και το κυκλοφόρησαν με το E.P. τους "Stull", από το 1992. Προφανώς άρεσε στον Ταραντίνο, μπήκε στο soundtrack της ταινίας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία... με δόξα και χρήμα !
Neil Diamond - Girl, You'll Be a Woman Soon
Ένα τελευταίο παράδειγμα στο αφιέρωμά μας, που ίσως σας εκπλήξει, είναι το παρακάτω κομμάτι: "Τhe Tide Is High".Το οποίο οι 999 στους 1000 ανθρώπους το έχουν μάθει από το cover των Blondie, το 1980.
Ναι, πρόκειται για cover και μάλιστα δεκαέξι χρόνια μετά ! Το ηχογράφησαν, ως single, πρώτοι οι "Paragons", ένα γκρουπ-τρίο από τη Τζαμάικα, το 1966. Συνθέτης του υπήρξε ο τραγουδιστής τους, ο John Holt.Φυσικά με τη φωνή της Debbie Harry το κομμάτι "έσπασε" κάθε προηγούμενο στις πωλήσεις του συγκροτήματος, φτάνοντας στο Νο.1. Και μάλιστα σε πιο reggae ρυθμό από τους Τζαμαϊκανούς !!!
the Paragons - the Tide is High
Το αφιέρωμά μας στις διασκευές υπεράνω πάσης υποψίας κλείνει κάπου εδώ. Έπρεπε να κάνουμε προσεκτική επιλογή το τι θα αφήσουμε εκτός. Ίσως τα πιο γνωστά στο πλατύ κοινό. Και δεν βάλαμε ούτε "Black Magic Woman", ούτε "Tainted Love", ούτε "Hound Dog", ούτε "Ι'll Always Love You", ούτε...! Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική. Όλα είναι - σε κάποιους τουλάχιστον - γνωστά και καταγεγραμμένα. Πάντως αν καταφέραμε να εκπλήξουμε έστω κι ένα-δύο άτομα, θα είμαστε ικανοποιημένοι. Άλλωστε, αυτό ήταν το ζητούμενο!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου