Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018



🏵️🌳🌹SPRING🌾🌲🌷




Η Άνοιξη είναι η νεότητα του έτους και η νεότητα η άνοιξη της ζωής. Δεν κάνει κρύο. Δεν κάνει ούτε ζέστη. Δεν είναι απλά μια εποχή, είναι αναγέννηση και ρύθμιση της ψυχής. Ελάτε να την ακούσουμε που έρχεται με την μουσική μας φυσικά. Ένα αφιέρωμα στην πιο όμορφη εποχή του χρόνου ξεκινάει. 

Κι αρχίζουμε το αφιέρωμα, δικαιωματικά και αυτοδίκαια, με την πρώτη και πιο γνωστή μουσική άνοιξη, στην νεότερη εποχή. Το πρώτο απ' τα κονσέρτα βιολιού που σύνθεσε ο μεγάλος Ιταλός μουσικός, που περιέχεται στο έργο του "Le Quattro Stagioni" (The Four Seasons). Γράφτηκε περίπου το 1721, με έμπνευση την εξοχή της Mantua της Λομβαρδίας, όπου ζούσε τότε ο Vivaldi. Αποτελείται από τρία μέρη:
α) Allegro (in E major)
β) Largo e pianissimo sempre (in C# minor)
γ) Allegro pastorale (in E major)

Vivaldi - Spring


Το τραγούδι είναι αρκετά παλιό. Από το 1938 ! Γράφτηκε από τους Richard Rodgers και Lorenz Hart για τις ανάγκες του μιούζικαλ "I Married an Angel", όπου το ερμήνευσε εκεί ο Dennis King.
Διασκευάστηκε από πολλά ιερά τέρατα του τραγουδιού, όπως: Chet Baker, John Coltrane, Shirley Bassey, Carly Simon, The Supremes, Frank Sinatra, Nina Simone κ.α.
Εδώ το ακούμε από την μεγάλη Ella, σε μια ηχογράφηση του 1956.

 Ella Fitzgerald Spring Is Here
 


Κομμάτι των A. & M. Bergman και J. Demy. Εδώ τον Tony Bennett συνοδεύει μαγικά, ο μεγάλος πιανίστας της jazz, Bill Evans, στο κοινό τους άλμπουμ, του 1977, "Together Again". Η πρώτη του συνεύρεση έγινε δύο χρόνια νωρίτερα, όπου κι εκεί, οι δυο τους, ερμήνευσαν μερικά σπουδαία κομμάτια, σε jazz, πάντα, ύφος !

Tony Bennett and Bill Evans - You Must Believe in Spring


(It's 40 Below).Κυκλοφόρησε το 1959, ως single, από τον αμερικάνο τραγουδιστή της country, Johnny Horton. Μόλις ένα έτος πριν το θάνατό του. Αργότερα, ένας άλλος Johnny, το φιλαράκι του, o...Cash, το διασκεύασε στην μνήμη του!

Johnny Horton - When It's Spingtime in Alaska


Το τραγούδι κυκλοφόρησε στο concept album "Four Seasons of Love", του 1976, όπου προφανώς "μιλάει" και για τις υπόλοιπες εποχές. Από την αδιαφιλονίκητη "Βασίλισσα της Disco", Donna Summer, η οποία, σημειωτέον, έγραφε και τα κομμάτια ! Respect !!!

Donna Summer - Spring Affair


Στο έκτο τους άλμπουμ "Borboletta" (1974), οι Santana συνεχίζουν να πειραματίζονται με jazz-funk-fusion και oriental ήχους, όπως και στα δύο προηγούμενα ("Caravanserai και Welcome). Συνεργάζονται με πληθώρα λατινοαμερικάνων μουσικών και αναδεικνύουν την φύση και την παράδοση της Βραζιλίας. Ο δίσκος ανοίγει με ένα (δύο βασικά, και το δεύτερο,"Canto de los Flores", είναι κι αυτό...) instrumental, το οποίο αναπαράγει ήχους (sound effects) της ανοιξιάτικης φύσης. Κομμάτι που ανήκει στον Jazz ντράμερ Airto Moreira και στη σύζυγό του, τραγουδίστρια της jazz fusion, Flora Purim, γνωστής και ως "Βασίλισσα της βραζιλιάνικης jazz". Tip : "Borboletta" στα πορτογαλικά σημαίνει "πεταλούδα" !

Santana -Spring Manifestations


O Charles Eugene "Pat" Boone υπήρξε πολυπράγμων άνθρωπος. Εκτός από ηθοποιός, παρουσιαστής στην TV, συγγραφέας κλπ. ήταν φυσικά και καλός μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής. Πούλησε εκατομμύρια 45άρια δισκάκια - κυρίως - στα '50ς και '60ς. Ένα από αυτά ήταν και το παραπάνω, το οποίο μπήκε ως flip side στο - ίσως πιο γνωστό - "I'm Walking the Floor" (1960).

Pat Boone - Spring Rain


Μεταξύ του δεύτερου (" It's Five O'Clock ", 1970) και του τρίτου - και τελευταίου - τους άλμπουμ (" 666 ", 1972), το περήφανο κι ελληνικό "Παιδί της Αφροδίτης"(AC), των Ντέμη Ρούσσο, Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, κυκλοφόρησαν το παραπάνω single, το 1970, για να... μην ξεμείνει η μπάντα από hits. Πάντως δεν συμπεριλήφθηκε σε κανένα άλλο άλμπουμ. Έκανε όμως μεγάλη αίσθηση κι αγαπήθηκε πολύ.

Aphrodite's Child - Spring, Summer, Winter and Fall


Ο αμερικάνος τροβαδούρος John Denver, στο έκτο του άλμπουμ, "Rocky Mountain High" (1972), μας τραγουδά για τις χαρές της φύσης, σε όλες της τις εποχές. Εδώ φυσικά ακούμε για τα...καλούδια της άνοιξης !

John Denver - Season Suite / Spring


Κι όπως ήταν φυσικό, το καταπληκτικό αυτό (διπλό) άλμπουμ του Donovan, κυκλοφόρησε ...την άνοιξη (!) του ΄68, στην Βρετανία - αν και στα States κυκλοφόρησε τέσσερις μήνες νωρίτερα. Ο τίτλος: "A Gift from a Flower to a Garden". Στο συγκεκριμένο κομμάτι, μόνος ο καλλιτέχνης με την κιθάρα του, μας δίνει ένα χαρακτηριστικό δείγμα ρομαντισμού και λυρισμού, σ' αυτήν εδώ την εύθραυστη και μελωδική μπαλάντα. Αξίζει, νομίζω, τον χρόνο και την προσοχή μας. Θα τo αγαπήσετε...


Donovan - The Lullaby of Spring


Τραγούδι του πολυτάλαντου Bobby Troup που το διασκεύασαν αρκετοί. Μεταξύ άλλων οι: The Four Freshmen, The Lettermen και οι...Beach Boys ! Η συγκεκριμένη version είναι από τον Jimmie Rodgers, το 1957. Συνωνυμία φυσικά με τον παλιό φολκ τραγουδιστή και συνθέτη (πχ. του "T For Texas") Jimmie C. Rodgers, ο οποίος, κατά τραγική σύμπτωση πέθανε την χρονιά (1933) που γεννήθηκε ο...F !!!

Jimmie Rodgers - Their Hearts Were Full of Spring


Οι Beach Boys για να γιορτάσουν τα 50ά τoυς γενέθλια, το 2012, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν το 29ο άλμπουμ τους ! Ο τίτλος : "That's Why God Made the Radio", με παραγωγό ποιον άλλον, τον αειθαλή Brian Wilson ! Από αυτό το άλμπουμ είναι και το παρακάτω κομμάτι:


Beach Boys - Spring Vacation



του φίλου Μάνου Φατίση 

Η Άνοιξη για μένα, μουσικά, έχει μια άλλη λέξη: Primavera. Τραγούδια που έχουν γράψει οι Ιταλοί για την Άνοιξη είναι αρκετά, ένα μόνο - για αρχή - είναι αυτό του Luca Carboni... Και κάποιοι από τους στίχους του:
...Είναι άνοιξη
κι επιστρέφει όπως κάποτε μια φωνή που λέει
"Άσε σε άλλους τα μακρόπνοα σχέδια
εμπλούτισε το χρόνο σου
και μην ζητάς τίποτα παραπάνω
από τον άρτο τον επιούσιο
αφέσου να ριχτείς στη ζωή
και μην απελπίζεσαι ποτέ!"...
Luca Carboni - Primavera


του φίλου Γιάννη Μπιτσάκου 

Ένα πρότζεκτ από τη Γαλλία,οι Alcest είναι το προσωπικό μουσικό όχημα του Stéphane Paut (γνωστού ως Neige,δηλαδή...χιόνι). Ξεκινώντας από το black metal,δημιούργησε ένα νέο,δικό του μουσικό στυλ,με κοινό χαρακτηριστικό τον σχεδόν πάντα παραμορφωμένο ήχο της κιθάρας - ένα ταξίδι μέσα από τις αναμνήσεις του,ενός μακρινού κόσμου με τον οποίο έχει έρθει σε επαφή,όπως περιγράφει.
Από τον πρώτο μεγάλης διάρκειας δίσκο,όπου ήταν ουσιαστικά το μόνο μέλος της μπάντας και έγραψε όλα τα κομμάτια,έπαιξε όλα τα όργανα. Ένα τραγούδι για μια σμαραγδένια άνοιξη,ατμοσφαιρικό (όπως συνηθίζει),μελαγχολικό,νοσταλγικό μουσικά,μα αισιόδοξο λυρικά,με τους ελάχιστους στίχους να περιγράφουν το πώς η βλάστηση μοιάζει με ένα σμαραγδένιο ουράνιο σώμα και τα δέντρα χορεύουν με το απαλό αεράκι και τις ακτίνες του ήλιου,μετατρεπόμενα σε πολύτιμους λίθους...

Alcest - Printemps Emeraude


του φίλου Μάνου Φατίση 

To "Spring Fever" ακουγόταν στην ταινία "Girl Happy" από τον Elvis Presley και την συμπρωταγωνίστριά του Shelley Fabares. Στο δίσκο όμως (που ήταν το πρώτο βινύλιο που αγόρασα στη ζωή μου, μόλις είχα δει την ταινία, ...μικρό παιδάκι ήμουν, συγχωρείστε με!), το τραγούδι ακούγεται μόνο με τον Elvis.
To video όμως είναι πιο ανοιξιάτικο (προς καλοκαιριάτικο) και πιο ευχάριστο. Έτσι...

Elvis Presley - Spring Fever





"Springtime Again" από το LP του Sleeping Beauty του 1979 σε μια live εκτέλεση.

Sun Ra - Springtime Again


Από το άλμπουμ της Eternity του 1975. Η Alice ισχυρίστηκε ότι ο Stravinski την επισκέφθηκε στο όνειρό της από το υπερπέραν και της έδειξε τον τρόπο να προσεγγίσει το αριστούργημα "The Rite of Spring" (1913). Ο έλεγχος της Alice σε ολόκληρη ορχήστρα που παίζει είναι πραγματικά αντάξιος έμπειρου μαέστρου.

Alice Coltrane - Spring Sounds


When lonely feelings chill the meadows of your mind,
Just think if Winter comes can Spring be far behind?

Died Pretty - Springenfall


του φίλου Μάνου Φατίση 

Η ομορφότερη εποχή του χρόνου δεν ήταν δυνατόν να μην τραγουδηθεί σε όλες τις γλώσσες και, φυσικά, και στα γαλλικά. Ο Hugues Aufray μας χάρισε ένα από τα πιο όμορφα ανοιξιάτικα τραγούδια. Με αυτό έλαβε μέρος στο φεστιβάλ της Eurovision τo 1964 για λογαριασμό του Λουξεμβούργου και πήρε την 4η θέση.

Hugues Aufray -  Dès que le Printemps revient


Σημερινές καταστάσεις (Ανοιξιάτικη βροχή) παλιές αγάπες (the Go-Betweens)

the Go-Betweens - Spring Rain


του φίλου Γιάννη Μπιτσάκου 

Πριν ο Chris Rea κυκλοφορήσει τον πρώτο του δίσκο,η τότε δισκογραφική εταιρία σκεφτόταν να τον "βαφτίσει" ως Benjamin Santini,πιστεύοντας πως το όνομα θα ήταν περισσότερο ελκυστικό εμπορικά.
Το όνομά του ευτυχώς δεν άλλαξε και ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον έξυπνο τίτλο 'Whatever Happened to Benny Santini ?'. Από εκεί και το τραγούδι,για τις...φωτιές της άνοιξης.

Chris Rea - Fires of Spring





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης