Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Κυριακή 19 Μαΐου 2024




AQUILA




Progressive Rock Obscurities




Οι Aquila ήταν ένα πενταμελές progressive rock συγκρότημα από την Αγγλία που, στον καιρό τους μέσα σε εκείνη την υπέροχα δημιουργική και ανερχόμενη prog σκηνή, μας άφησαν δυστυχώς μόνο μια κυκλοφορία του 1970, στην RCA. Το φλάουτο, το σαξόφωνο και το Hammond επαυξάνουν το κλασικό rock υπόβαθρο μπάσου-ντραμς-κιθάρας, δίνοντας έναν ήχο jazz-rock, όχι πολύ διαφορετικό από τις παραγωγές των δισκογραφικών Neon, Dawn και Transatlantic εκείνης της εποχής.

Change Your Ways



Aquila - Aquila (RCA Victor – SF8126) 1970

Οι Aquila συχνά αναφέρονται ως ένα γκρουπ από την Ουαλία, κάτι που είναι λάθος. Αυτό το λάθος πιθανώς να προέρχεται από το προηγούμενο συγκρότημα του κιθαρίστα Ralph Denyer, τους hard rock Blonde on Blonde, οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο Ουαλοί. Ο οργανίστας Martin Woodward άρχισε να μαθαίνει πιάνο σε ηλικία περίπου 6 ετών. Οι μεγαλύτερες επιρροές του ήταν o "Brother" Jack McDuff και ο Jimmy Smith, όπως επίσης ο Graham Bond. Τα αγαπημένα του συγκροτήματα ήταν οι Shadows, οι Graham Bond Organisation, οι Animals, οι Zombies, οι Moody Blues και οι Yardbirds — συν, φυσικά, οι Beatles και οι Stones. Είχε τη μεγάλη τύχη και χαρά να παρακολουθήσει την πρώτη συναυλία των Led Zeppelin στο Marquee Club του Λονδίνου, όταν αρχικά είχαν το όνομα The New Yardbirds. Αμέσως πριν από τους Aquila, δούλεψε με τον ντράμερ James Smith σε ένα soul συγκρότημα που ονομάζονταν The Fantastics από τους οποίους αποχώρησαν για να σχηματίσουν τους Aquila με τον μπασίστα Phil Childs —ο οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τον James— και βρήκαν τον Ralph μέσω μιας διαφήμισης στη Melody Maker. Ο πνευστός George Lee ήρθε λίγο αργότερα. Παρόλο που ο George ήταν ο τελευταίος που εντάχθηκε στους Aquila, ήταν ακόμα πολύ νωρίς, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου είχαν ξεκινήσει τις πρόβες. Οι πρώτες πρόβες τους είχαν πάει φανταστικά, αλλά ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι κάτι έλειπε—δηλαδή ο George που βρήκαν μέσω της Melody Maker. Ο George ταίριαξε σαν γάντι αμέσως. 

How Many More Times




Έχοντας ολοκληρώσει το line-up τους, αρχικά έκαναν πολύ αξιόλογες διασκευές, τις οποίες αργότερα θα εύχονταν να είχαν κρατήσει. Στη συνέχεια πήγαν στη Ρώμη για λίγο και έπιασαν δουλειά στο Piper Club - στο οποίο δούλεψαν το υλικό τους για το άλμπουμ. Ο Ralph Denyer έγραψε το υλικό, αλλά οι συνθέσεις ήταν όλων των μελών. Αργότερα, μετά από διάφορες περιπέτειες θα επέστρεφαν στο Piper Club στη Ρώμη ως Aquila, κάνοντας εξ ολοκλήρου το δικό τους υλικό.

First Movement: Aquila (Introduction), Flight Of The Golden Bird




Οι Aquila πριν πάρουν το όνομα αυτό είχαν παίξει έχοντας διαφορετικά ονόματα και σχεδόν είχαν καταλήξει στο όνομα Animal Farm. Το όνομα Aquila προέρχεται από αστερισμό και λατινικά σημαίνει αετός, που αναπαριστά τον αετό που μετέφερε μαζί με τους κεραυνούς του ο Δίας κατά την Ελληνορωμαική μυθολογία. Tο εξώφυλλο του άλμπουμ, ήταν στην πραγματικότητα ένα σχέδιο της Goldie, του χρυσαετού που εκείνη την εποχή βρισκόταν στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και ήταν αρκετά διάσημος. Αρχικά ήθελαν ένα κλάμα αετού στην αρχή του άλμπουμ και ο Ralph πήγε στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου και ρώτησε τον φύλακα αν μπορούσε να ηχογραφήσει την Goldie. Ο φύλακας του κήπου είπε, «Μπορείς να δοκιμάσεις αν θέλεις φίλε μου, αλλά είμαι εδώ 30 χρόνια και δεν τον έχω ακούσει ακόμα να βγάζει κανένα ήχο», οπότε εγκατέλειψαν την ιδέα.

Second Movement: Cloud Circle, The Hunter, The Kill




Οι Aquila ήταν σε διαπραγματεύσεις με κάποιες δισκογραφικές εταιρείες και ήταν η πρώτη φορά που έβγαλαν κάποια χρήματα από προκαταβολές. Τελικά τους ανέλαβε η RCA Victor. Στην καρέκλα της παραγωγής ήταν ο Patrick Campbell-Lyons (από το γκρουπ των Nirvana) και ένας Αμερικανός υπάλληλος της RCA, ο Lou Reizner, ως εκτελεστικός παραγωγός (στα οικονομικά). Το στούντιο που χρησιμοποίησαν ήταν οι νέες εγκαταστάσεις του Manfred Mann στο Old Kent Road. Οι τελικές μίξεις έγιναν από τους Patrick, Lou και Ralph. 

Third Movement: Where Do I Belong, Aquila (Conclusion)




Οι Aquila δεν διαλύθηκαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης. Κανείς δεν είπε στην πραγματικότητα, «Αυτό ήταν. Τελειώσαμε.". Η RCA δεν έκανε τίποτα για την εξέλιξη τους και ο κύριος λόγος που τελείωσαν σαν γκρουπ ήταν η έλλειψη κεφαλαίων ή μάλλον η έλλειψη συναυλιών (που ισοδυναμεί με το ίδιο πράγμα). Όλα τα μέλη κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά για το υλικό και το ίδιο το άλμπουμ. Και όταν το άλμπουμ δεν απογειώθηκε, ήταν πολύ απογοητευτικό για αυτούς.

While You Were Sleeping



Παρόλα αυτά, το άλμπουμ έτυχε αρκετά καλής υποδοχής στις επόμενες γενιές. Η Α'πλευρά παρουσίαζε τέσσερα κομμάτια ανεξάρτητα μεταξύ τους, ενώ η Β'πλευρά παρουσίαζε την μακροσκελή σουίτα "The Aquila Suite" σε τρία μέρη, που σαφώς είναι ο λόγος που πρέπει κάποιος να αγοράσει αυτό τον δίσκο. Το άλμπουμ κέρδισε μεγάλη προβολή στο Radio Luxembourg και αργότερα έγινε συλλεκτικό κομμάτι της Αγγλικής prog rock σκηνής της δεκαετίας του '70. 

Οι Aquila ήταν:

Ralph Denyer — Φωνητικά, ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες

Phil Childs — Fender μπάσο, πιάνο

George Lee—Φλάουτο, άλτο, σοπράνο, τενόρος και βαρύτονα σαξόφωνα

Martin Woodward — Όργανο Hammond

James Smith—Τύμπανα, timpani και διάφορα κρουστά


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης