DAVID LEWIS & ANDWELLA
Great Unknowns
Andwella's Dream - Cocaine (1969)
Ο Dave Lewis γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας τo 1951. Έχοντας τελειοποιήσει τις σπουδές του στην κιθάρα και στο πιάνο, άφησε το σχολείο στα 15 χρόνια του και ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα δισκοπωλείο, που τότε ήταν το επίκεντρο της μουσικής σκηνής του Μπέλφαστ. Δεν πέρασε ένας χρόνος που έφτιαξε την πρώτη του μπάντα τους the Method, ένα bluesy/soulful σχήμα, που είχε γίνει δημοφιλές στο Δουβλίνο με φαν εκείνη την περίοδο διάσημους μεταγενέστερα παίκτες, όπως ο Phil Lynott, τότε στους Skid Row. Ένας επίσης πατριώτης τους κιθαρίστας που λεγόταν Gary Moore και ήταν πάνω-κάτω στην ίδια ηλικία με τον Dave, τον αντικατέστησε για λίγο στους the Method, όταν ο Dave χρειάστηκε να νοσηλευτεί για πρόβλημα υγείας που είχε. Μετά από αυτή του την σύντομη θητεία στους the Method, ο Gary Moore θα ξεκίναγε την δική του καριέρα στους Skid Row, όπως έχει γραφτεί και σε προηγούμενο άρθρο. Οι the Method σύντομα θα άλλαζαν το όνομά τους στο πιό ψυχεδελικά προσανατολισμένο Andwella's Dream, όταν μετακόμισαν στο Λονδίνο το 1968. To 1969 δε, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Love and Poetry με όλα τα τραγούδια γραμμένα από τον Dave Lewis, μόλις 18 ετών τότε.
Andwella's Dream - The Days Grew Longer for Love (1969)
Το άλμπουμ αυτό θεωρείται ψυχεδελικό, αν και σε εκείνη την περίοδο η κορεσμένη πιά ψυχεδέλεια διαμοίραζε τα εναπομείναντα κομμάτια της στην progressive rock και στην acid folk. Σε αυτό το άλμπουμ θα ακούσετε ψυχεδέλεια, flower power αλλά και rock 'n' roll.
Andwella's Dream - Midday Sun (1969)
Μη στοχευμένο ως "εμπορική" ηχογράφηση το "Love and Poetry" δεν έβαλε ακριβώς φωτιά στα chart, όμως πέρασε στον κύκλο των hardcore συλλεκτών ως ένα από τα 100 καλύτερα κλασικά ψυχεδελικά LP.
Σε ένα περίπου χρόνο, η μπάντα είχε περικόψει το όνομά της σε Αndwella, υπό το οποίο έβγαλαν ακόμα δύο δίσκους το World's End (1970) και το People's People (1971).
Andwella – World's End (Bellaphon – BLPS 19013 / 1970)
Αndwella - Reason for Living (1970)
Όλα τα τραγούδια σε αυτά είναι επίσης γραμμένα από τον Dave. Το World's End έγινε όταν στο γκρουπ μπήκε στα keyboards o Dave McDougall.
Αndwella - Lady Love (1970)
Το World's End είναι φανερά πιό όμορφο από το People's People, όχι όσο ψυχεδελικό ήταν το ντεμπούτο τους, αλλά με περισσότερα folk στοιχεία. Κατά την γνώμη του γράφοντος μπορεί να ακουστεί πολλές φορές από την αρχή ως το τέλος.
Αndwella - Hold On to Your Mind (1970)
Στο People's People ο μπασίστας Nigel Smith αντικαταστάθηκε από τον Dave Struthers και ο Jack McCulloch μπήκε στα ντραμς.
Αndwella - Behind the Painted Screen (1971)
Την περίοδο αυτή ο Lewis κάνει ένα προσωπικό άλμπουμ, μία ιδιωτική παραγωγή (private press), δηλαδή ένα άλμπουμ που κυκλοφορεί όχι από δισκογραφική σε μεγάλες ποσότητες, αλλά σε 500 μόνο κόπιες με τίτλο The Songs of David Lewis, το οποίο αμέσως αποσπά το συλλεκτικό ενδιαφέρον.
David Lewis - On a Day Like Today (1970)
Επίσης οι Andwella έπαιξαν σε ένα σπάνιο δίσκο, όχι δικό τους, αλλά ενός ποιητή του David Baxter με τίτλο Goodbye Dave. Σε όλα τα κομμάτια εδώ, την μουσική έχει γράψει ο Lewis. Ο Dave αμέσως μετά την διάλυση των Andwella ακολουθεί σόλο καριέρα σαν τραγουδιστής/τραγουδοποιός. O μπασίστας Nigel Smith θα πάει στους Khan (Canterbury Scene) και μετά στους Magna Carta, για να καταλήξει στους the Pentangle. Το 1975 ο Dave Lewis κάνει περιοδεία με τους Fairport Convention. Την ίδια χρονιά θα γράψει το χιτ "Happy to Be On an Island In the Sun", για τον δικό μας Ντέμη Ρούσσο, το οποίο θα φτάσει στο νο1 σε όλη την Ευρώπη και θα γίνει πλατινένιο. Στα 70'ς επίσης θα κάνει ακόμα δύο σόλο άλμπουμ From Time to Time (Polydor, 1976) και A Collection of Short Dreams (Polydor, 1978). Αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις δουλειές του στους Andwella, αλλά είναι πιό pop προσανατολισμένα. Κάπου σε αυτή την περίοδο ο Dave φτιάχνει το σχήμα the Dave Lewis Band.
Αndwella - World of Angelique (1971)
Ο Dave κάθεται στο πιάνο στο άλμπουμ του Van Morrison, Magic Time (Geffen Records, 2005). O Dave ακόμη και σήμερα εμφανίζεται σε διάφορες σκηνές στο Λονδίνο.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου