Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

 





Brân









Wales Finest Progressive Rock / Acid Folk 








Η μπάντα από την Ουαλία που λεγόταν Brân, έμεινε ως μία από τις ελάχιστες μπάντες που ηχογράφησαν αποκλειστικά στην Ουαλική διάλεκτο, μία ιδιαιτερότητα που έμελλε να τους κάνει προσφιλείς στον τόπο τους, στερώντας τους όμως την εμπορικότητα. Πράγμα άδικο, καθώς αυτό που πρόσφεραν ήταν σχεδόν μοναδικό.


F'Annwyl Un (1975)






Ail-Ddechra (Sain 1038M) 1975










Με βάσεις σε γενικές γραμμές στην hard rock και να εναλλάσσεται ανάμεσα σε fuzz κιθάρα και πανέμορφη, αέρινη acid folk, αυτό το Ουαλικό LP μπορεί να ακούγεται κάπως σχιζοφρενικό, αλλά γενικά είναι τρομερά ενδιαφέρον.


Breuddwyd (1975)





Ακολούθησε μετά από ένα ακόμα πιο σπάνιο EP με τέσσερα τρακς που είχε γίνει στην τοπική δισκογραφική Gwawr την προηγούμενη χρονιά.


Y Gwylwyr (1975)




Τα κομμάτια σχεδόν όλα, συνδυάζουν τα δύο διαφορετικά γένη άλλο σε μεγάλο και άλλο σε μικρότερο βαθμό, και η στοιχειωτική φωνή της Nest Howells παρουσιάζεται ιδιαιτέρως ευχάριστη σε συνδυασμό με το πιάνο που η ίδια παίζει στο "Y Crewr".


Y Crewr (1975)




Γενικά είναι ένα ασύμμετρο άλμπουμ που στηρίζεται στην προσπάθεια να γεφυρώσουν την progressive rock με την folk και ακόμα κι αν πιθανώς μόνο οι φαν των γενών αυτών να έτυχε να ακούσουν για αυτό το LP, σίγουρα η κιθαριστική δουλειά και το μπάσο που υπογραμμίζει με πολύ ωραίο τρόπο τα κομμάτια, το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα folk ή progressive folk άλμπουμ.



Hedfan (Sain 1070 M) 1976










Ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με το ντεμπούτο τους, αυτός ο υπέροχος δίσκος είναι πιθανώς το καλύτερο άλμπουμ που βγήκε ποτέ από την Ουαλία. 


Dyddiau Dwys (1976)





Η μουσική μοιάζει με μία αδιάκοπη ανάμιξη ψυχεδέλειας της West Coast, progressive rock και acid folk, σχεδόν σαν να ακούμε μία μίξη από Jefferson Airplane, Fleetwood Mac των αρχών των 70ς και Clannad. 


Nodau Hud (1976)




Το να επιλέξεις κομμάτι ατομικά είναι σχεδόν αδύνατον, αλλά το κομμάτι που ανοίγει "Nodau Hud" είναι ιδιαίτερα εκθαμβωτικό, με slide κιθάρες που κλαίνε και ξαφνικές μεταβολές στο mood και στο τέμπο και το κομμάτι που κλείνει "Hiraeth" είναι πολύ όμορφο και ξεσηκωτικό. 


Hapus Awr (1976)





Η Nest Howells που τραγουδάει, εγκατέλειψε την μπάντα πριν την ηχογράφηση του τρίτου και τελευταίου άλμπουμ τους (Gwrach Y Nos, SAIN 1120M, 1978) και αργότερα παρουσιάστηκε στο ντεμπούτο άλμπουμ των Pererin, τους οποίους μπορείτε να δείτε εδώ και οι οποίοι είναι μακράν η καλύτερη acid folk μπάντα των αρχών της δεκαετίας του 80.




ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης