Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023



DOUGLAS FIR



Blues-Rock Psychedelic Gem



Η ιστορία μέλλει να επαναλαμβάνεται αέναα σε αυτό το blog, με άλλα λόγια ένα συγκρότημα που βρέθηκε στον σωστό τόπο και χρόνο, αλλά εξαιτίας κάποιου παραλόγου παιχνιδιού της μοίρας που κάνει κάποιους να ξεχωρίζουν και άλλους όχι, τελικά δεν τα κατάφεραν. 

Hard Heartsingin'




Douglas Fir - Hard Heartsingin' (Quad Records – QUS 5002) 1970

Στην πραγματικότητα οι Douglas Fir ξεκίνησαν ως τρίο, με το όνομα Sun Trio. 

Το όνομα με το οποίο είναι πλέον γνωστοί δόθηκε ενώ τα περισσότερα τραγούδια είχαν ήδη δημιουργηθεί και ένα επιπλέον μέλος είχε προστεθεί στο line-up (ο Bruce Bye, είχε πάρει τη θέση του μπασίστα στο γκρουπ).

 Το αρχικό σχήμα ήταν: ο Douglas A. Snider στα ντραμς και τα βασικά φωνητικά, ο Tim Doyle στο Hammond B3 και ο Richie Moore στην ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα. 

Όλοι τους δούλευαν σε άλλες εργασίες για να μπορούν να πληρώνουν το χρόνο στο στούντιο, αλλά και για να ζουν.

Το όνειρό τους ήταν να κάνουν ένα άλμπουμ και να εδραιωθούν και πράγματι βρέθηκαν τόσο κοντά στο όνειρο τους...

Ήταν αρκετά τυχεροί στο ότι δυο πολύ καλοί μηχανικοί βρέθηκαν στο δρόμο τους για να τους υποστηρίξουν αλλά και να τους ξελασπώσουν, όταν δεν είχαν τα χρήματα για να ξοφλήσουν τον χρόνο που έπαιζαν στο στούντιο. Έγραψαν και ηχογράφησαν κάποια τραγούδια, ενώ κάποια άλλα χρειάστηκαν περισσότερο σχεδιασμό και χρόνο (εκείνα με τα πνευστά, τα έγχορδα κλπ). 


I Didn't Try



Μετά από σκληρή δουλειά που πήρε γύρω στα δύο χρόνια, τελικά αποφάσισαν ότι είχαν μαζέψει αρκετό υλικό για να επιδείξουν σε εταιρείες. Έτσι, μετά από θυσίες για να βρεθούν τα χρήματα, πάλεψαν για αρκετό καιρό με την απόρριψη. Η υπογραφή στην θυγατρική της MGM με το όνομα QUAD, ήταν εντελώς τυχαία, σε μια περιστασιακή συνομιλία σε ένα ασανσέρ στο Sunset Vine Towers, με έναν από τους πιο σημαντικούς μάνατζερ της εποχής. Μετά από μερικές μπύρες για να γνωριστούν καλύτερα, αυτός ήταν που σύστησε στα στελέχη της εταιρείας να ακούσουν εκείνη την κασέτα που είχε κυκλοφορήσει ανεπιτυχώς σε όλο το Χόλιγουντ. Και το πολυπόθητο συμβόλαιο ήταν δικό τους. Τότε προστέθηκε το τέταρτο μέλος τους, εξοφλήθηκαν όλα τα χρέη που υπήρχαν για το χρόνο των στούντιο και κυκλοφόρησαν ένα σινγκλ το "Smokey Joe's", το οποίο κέρδισε αρκετό ραδιοφωνικό αέρα.  


Smokey Joe's



Το μοναδικό τους άλμπουμ ήταν το "Hard Heartsingin'", που ήταν και το όνομα του πρώτου κομματιού. Το γκρουπ πρόλαβε και έκανε μία μικρή περιοδεία, πριν να κλείσει το παρακλάδι της εταιρείας που τους είχε αναλάβει και να τελειώσει το όνειρό τους πριν καλά-καλά αρχίσει. Η γεμάτη συναίσθημα φωνή του ντράμερ Douglas Snider, η τρομερή κιθάρα από τον Richie Moore και το μπαρόκ όργανο από τον Tim Doyle, δείχνουν την μουσικότητα και την ποιότητα του επίδοξου γκρουπ.

Η μοναδική τους διασκευή στο άλμπουμ είναι το "Jersey Thursday" του Donovan, το οποίο και έχουν αναβαθμίσει με την υπέροχη κιθάρα, το μπάσο και τα πνευστά. Ωραιότατη σύνθεση, μελωδικά φωνητικά, καθαρή μπαρόκ ψυχεδέλεια.


Jersey Thursday



Τραγούδια όπως το "I Didn't Try", το "Early In The Morning Rain" και το ομώνυμο, αποτελούν διαμάντια της blues-rock με soul πινελιές.


Early In The Morning Rain



Διαφορετική είναι η Β'πλευρά του άλμπουμ, με τα πνευστά να δίνουν στο άλμπουμ μια χροιά ανάμεσα σε lounge και crooner στυλ, παρόμοια με αυτό του Tom Jones ή του Scott Walker. Ο τρόπος που αναβίωσαν οι Douglas Fir ήταν μέσα από τον ψηφιακό κόσμο κάπου πριν το 2000. Την ίδια ακριβώς περίοδο το Hard Heartsingin' επανεκδόθηκε και σε βινύλιο από την Gear Fab / Comet, ενώ επανεκδόσεις σε CD εξακολουθούν να βγαίνουν μέχρι τις μέρες μας. 



ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης