Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024




FRUUPP



Modern Masquerades



Οι Fruupp ήταν μία μπάντα της συμφωνικής progressive rock, η οποία κυκλοφόρησε 4 άλμπουμ στην Dawn, από το 1973 έως το 1975. Η μπάντα σχηματίστηκε το 1971, όταν ο κιθαρίστας Vincent McCusker προσέλαβε τον τραγουδιστή και μπασίστα Peter Farrelly, τον κιμπορντίστα Stephen Houston και τον ντράμερ Martin Foye, για να κάνουν ένα μουσικό σχήμα. Όλοι είχαν κλασική εκπαίδευση. Το καλοκαίρι εκείνου του έτους, ξεκίνησαν να κάνουν πρόβες σε ένα παλαιό σπίτι στο Belfast, το οποίο υποτίθεται ότι στοίχειωνε ένα φάντασμα το οποίο είπαν Fruupp και έδωσαν το όνομα αυτό και στο σχήμα. Μάνατζερ τους ήταν ο Paul Charles, ο οποίος έκανε και χρέη roadie όπως και στιχουργού περιστασιακά.

Gormenghast





Κατά την διάρκεια των επόμενων δύο χρόνων οι Fruupp ξεκίνησαν μία αλυσίδα live εμφανίσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν κοινές εμφανίσεις με τους Budgie, Curved Air, Genesis, Quiver, Stackridge και Supertramp. Ανέπτυξαν πολύ υλικό γραμμένο κυρίως από τον Vincent McCusker, και τον Μάρτιο του 1973 έκαναν ντέμο, το οποίο κατέληξε στα χέρια της Pye Records, η οποία και υπέγραψε με την μπάντα στην θυγατρική της, στο πεδίο της progressive rock, την Dawn. Τα τρία πρώτα άλμπουμ των Fruupp, το Future Legends το 1973 και τα Seven Secrets και The Prince of Heaven's Eyes το 1974, έγιναν με όλα τα μέλη της μπάντας και για πολλούς φαν κατατάσσονται με την αντίθετη σειρά στην προτίμηση τους. 

Fruupp – Modern Masquerades (Dawn ‎– DNLS 3070) 1975

Εδώ επίλεξα να παρουσιάσω το 4ο άλμπουμ τους, το οποίο έγινε με την αποχώρηση του κιμπορντίστα Stephen Houston (για να γίνει κληρικός) και την προσθήκη του κιμπορντίστα John Mason, στον οποίο πιστώνεται το πιο μακροσκελές κομμάτι της μπάντας, το εκπληκτικό "Gormenghast" (10:47). Αρχές του 1975, οι Fruupp προσέλαβαν τον κιμπορντίστα John Mason, ο οποίος έπαιζε και βιμπράφωνο. 

Το 4ο άλμπουμ τους, με τίτλο Modern Masquerades, εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του '75 στην Dawn, όπως και τα τρία προηγούμενα. Ο Vincent McCusker επιβεβαίωσε τον ρόλο του σαν δημιουργός των περισσοτέρων κομματιών του γκρουπ, με την γραφή τριών μακροσκελών θεμάτων, τα "Misty Morning Way", "Masquerading With Dawn" και "Mystery Might". Μαζί με τον Paul Charles έγραψαν το "Janet Planet" και το επικό κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ "Sheba’s Song". 

Οι Fruupp ηχογράφησαν το Modern Masquerades εκείνο το καλοκαίρι, υπό την παραγωγή του Ian McDonald, της φήμης των King Crimson, ο οποίος παίζει και σαξόφωνο και κρουστά σε κάποια περάσματα. Αυτός επίσης μαζί με τον John Mason χειρίστηκαν τις συνθέσεις στο Γαλλικό κόρνο.

Masquerading With Dawn





Το εξώφυλλο του δίσκου επιμελήθηκε ο καλλιτέχνης Robert Howe. Απεικονίζει ένα Αναγεννησιακό συμπόσιο με πλήθος κόσμου γύρω από ένα τραπέζι με φαγητά, όλοι τους φορώντας μάσκες. Ο γελωτοποιός που κάθεται φαίνεται να του έχουν πέσει σταφύλια στο πάτωμα, ενώ ένα πουλί έρχεται να αρπάξει ένα κομμάτι ψωμί. Το οπισθόφυλλο είναι μία φωτογραφία που δείχνει τους Fruupp μπροστά από ένα τζάκι σε ένα κλασικό living room. 




Η φωτογραφία είναι του Martyn Goddard και είναι το πρώτο του credit σε άλμπουμ. Σύντομα οι φωτογραφίες του θα εμφανίζονταν σε άλμπουμ από The Jam, Lene Lovich, The Real Thing κ.α. Αμέσως μετά οι Fruupp ξεκίνησαν μία περιοδεία στην Αγγλία από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο, την οποία προόριζαν να αποτυπωθεί σε ένα live άλμπουμ. Οι ηχογραφήσεις αργότερα χάθηκαν σε πυρκαγιά στο διαμέρισμα τους.

Sheba's Song




Πριν τελειώσουν το 5ο άλμπουμ, το οποίο είχαν σκοπό να κάνουν, οι Fruupp είχαν διαλυθεί στα τέλη του 1976. Από τα μέλη των Fruupp, o John Mason έχει credit μαζί με τον Αμερικανό συνθέτη Craig Pruess και την μπάντα του στο Cain!, ένα διπλό κόνσεπτ άλμπουμ του 1976 με θρησκευτικά θέματα. 

Why



 


 Η έκρηξη της punk βύθισε όλα τα υπόλοιπα γένη στη λησμονιά και εξαιτίας πολύ χαμηλών πωλήσεων οι Fruupp, όπως και πολλά άλλα γκρουπ εκείνης της εποχής ξεχάστηκαν για να αναβιώσουν την δεκαετία του '90 και μετά. Το 2007 ο Αμερικανός ράπερ Talib Kweli χτύπησε νο2 στα Billboard 200 με το χιτ "Soon the New Day", βασισμένο εξ'ολοκλήρου στο φανταστικό "Sheba’s Song". 

Misty Morning Way






Ο καλύτερος τρόπος να συστηθούν στους όψιμους φαν τους, είναι το compilation CD "Songs for a Thought" (Sequel Records, '92), που περιέχει 14 κομμάτια και από τα τέσσερα άλμπουμ τους. Η σύγκριση που γίνεται συνήθως, είναι με τα γκρουπ της progressive rock, Druid και England, αν και οι Fruupp παραμένουν μοναδικοί και ονειρικοί.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε/Ακούστε επίσης