Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020





NAOMI





Singers / Songwriters of 60's & 70's





ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Σε αυτή την ενότητα θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε, όχι λεπτομερώς όσον αφορά στη ζωή τους, αλλά περισσότερο το έργο τους, κάποιους από τους λιγότερο γνωστούς τραγουδιστές / τραγουδοποιούς της μαγικής εκείνης εποχής. Χάρη στον Dylan, την Mitchell, τον Young, τον Taylor, την King κλπ, ξεπήδησε ένα ρεύμα από άγνωστους τραγουδιστές / τραγουδοποιούς. Πολλοί ήταν ωχρές απομιμήσεις αυτών των star, αλλά ελάχιστοι διέθεταν ξεχωριστά ταλέντα που δυστυχώς παρέμειναν κρυμμένα. Μερικοί από αυτούς (βλέπε Judee Sill, Bill Fay, Linda Perhacs και Vashti Bunyan για παράδειγμα) έχουν δικαίως κερδίσει μεγάλη παραδοχή από το κοινό πρόσφατα και επομένως δεν έχουν μπει στην ενότητα αυτή, αλλά έχουν το δικό τους άρθρο σε αυτή την γωνιά. Πολλοί άλλοι είναι ακόμα και σήμερα ελάχιστα γνωστοί και αυτοί είναι που εμείς εδώ θα έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε.



Naomi Lewis



        Cottage Songs (US, 1975)                  Seagulls & Sunflowers (US, 1976)
 



Τα δύο LP της Naomi Lewis (όχι σε δισκογραφική), συνηθιζόταν να πωλούνται για 1000 δολάρια και πάνω, πριν την ανακαλύψει ο πολύς κόσμος, με τις υπόλοιπες ορίτζιναλ κόπιες και τις επανεκδόσεις σε CD να γίνονται ανάρπαστα.

Gonna Find Me a Rainbow (1975)




Ίσως δεν υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα άλμπουμ της και στον ωκεανό των private press-όπως λέγονται όταν δεν κυκλοφορούν από δισκογραφική τα LP-των 70'ς, εκτός του ότι η Naomi κάνει αυτή την μελαγχολική αίσθηση που εισπράττουμε από τους τραγουδοποιούς / τραγουδιστές καλύτερα από σχεδόν όλους τους υπόλοιπους και σίγουρα θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο αν βρισκόταν στο Λος Άντζελες το 1970 αντί στην Γιούτα.

I Have a Blue Sky (1975)




Κάποιος θα αναρωτιόταν ποιο από τα δύο άλμπουμ της είναι καλύτερο, αλλά εγώ θα πάω με το δεύτερο, που περιέχει το καταπληκτικό "More Beautiful", ένα τραγούδι που τιμάει τον τίτλο του. Δεν είναι ψυχεδέλεια, αλλά η ονειρική αίσθηση και γενικά το ταλέντο της θα ενδιέφεραν τους φαν της Linda Perhacs.

How Do? (1975)




Τα δύο άλμπουμ της Naomi θεωρούνται ανάμεσα στα καλύτερα folk/singer-songwriter άλμπουμ των 70'ς με ποιότητα παραγωγής, και δημιουργικότητα που ξεφεύγει από πολλά άλλα του ίδιου γένους.
Αρχικά η ιδέα της ηχογράφησης ενός άλμπουμ ήταν ένας τρόπος να μοιραστεί τα τραγούδια της με φίλους, καθώς όπως έλεγε "δεν χρειαζόταν πια να κάνω για κάθε έναν μία κασέτα, αλλά τους πρόσφερα ένα άλμπουμ".

More Beautiful (1976)




Έτσι προέκυψε το Cottage Songs το 1975 και ακολούθησε το Seagulls and Sunflowers το 1976. Τυπώθηκαν σε 1000 κόπιες και τα δύο άλμπουμ και κυκλοφόρησαν στην δική της εταιρεία με το όνομα Cottage Records, εξαιτίας του μικρού αγροκτήματος που ζούσε και έγραφε τα τραγούδια της.

A Song Is Born (1976)




Η Naomi είναι ταλαντούχα τραγουδοποιός και έχει την διάθεση να πειραματιστεί σε διαφορετικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις κάνοντας την μουσική της ενδιαφέρουσα. Funky soul-rock στο "Get On Down", ντροπαλή folk στα "Dusty Painting" και "Seasons". Μια ονειρική διάθεση σε κομμάτια όπως το "More Beautiful" και το "I Have a Blue Sky", με ψυχεδελική χροιά.

Dusty Painting (1976)
"I was like a dusty painting before you came along / You brushed my heart with laughter and touched my soul with song..."



Τα άλμπουμ θα έπαιρναν άνετα την ταμπέλα ψυχεδελική folk, αλλά μάλλον θα ήταν καλύτερα να την δούμε σαν μία άλλη Joni Mitcchell, από την οποία και επηρεάστηκε, δηλαδή πιο κοντά στο στυλ του κλασικού τραγουδιστή / τραγουδοποιού και πιστή στην παραδοσιακή folk.

Seagulls & Sunflowers (1976)




Και τα δύο άλμπουμ έλαβαν πολύ καλές κριτικές στον τοπικό μουσικό τύπο, αλλά μετά τον δεύτερο δίσκο της, η Naomi κουράστηκε από την μουσική βιομηχανία και απομακρύνθηκε από την ιδέα να γίνει επαγγελματίας στο χώρο. Ωστόσο συνέχισε να γράφει και μέχρι σήμερα είναι ενεργή.

Love Song (1976)




"Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο κόσμος θα με θυμόταν για ότι είχα κάνει τόσα χρόνια πριν. Πολύ πιθανόν ο κόσμος ανήκει στους νέους και αισθάνομαι ευλογημένη να κάνω ότι αγαπούσα όταν ήμουν νέα".

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης