Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020









C.O.B. 

(Clive's Original Band)










Trad / Psych-Folk 










O Clive Palmer ήταν ιδρυτικό μέλος των The Incredible String Band. Μετά το ντεμπούτο άλμπουμ τους o Clive έφυγε για την Ινδία και όταν επέστρεψε δεν πήγε ξανά στην παλαιά του μπάντα, που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία ωστόσο, αλλά έκανε μία καινούρια τους The Famous Jug Band. Αργότερα σχημάτισε τη μπάντα που έχουμε εδώ και έκαναν μαζί δύο δίσκους που οι λάτρεις της folk θεωρούν ότι είναι από τους καλύτερους του γένους.

Spirit of Love (CBS 69010) 11/71






Αυτό το άλμπουμ δικαιολογεί απόλυτα την φήμη του Clive Palmer ως καινοτόμου. Οι COB δεν ήταν σαν οτιδήποτε άλλο στην folk σκηνή...Οι μελωδίες τους είναι συχνά απρόβλεπτες στο πρώτο άκουσμα, ακολουθώντας διαδρομές που κανένας δεν θα ονειρευόταν ποτέ και σε ορισμένες φορές με οριεντάλ γεύση...

Spirit of Love (1971)







Ως εμπνευστής των The Incredible String Band, απλά ακούγεται εύκολα πόσο πολύ βοήθησε η επιρροή του Clive στην αρχική τους επιτυχία. Καθώς φαίνεται ότι είχαν απαρνηθεί ότι έμοιαζε να είναι η συνταγή για την επιτυχία, ο Clive επιχείρησε ξανά, με λίγο περισσότερα ΄στολίδια΄ και παρουσίασε με τους δύο ικανούς μουσικούς του, τον Mick Bennett και τον John Bidwell. Λίγη από την Ινδική ατμόσφαιρα παρέμεινε, αλλά μεγάλο μέρος από το υλικό είναι ορίτζιναλ. "Έκαναν την δοκιμή τους με κάποια κομμάτια σε ένα κονσέρτο το καλοκαίρι του '71 και τα πήγαν πάρα πολύ καλά", όπως έγραψε το Disk & Music Echo την 11/6/1971.

Sweet Slavery (1971)







Ο Clive Palmer (των Incredibles και των Famous Jug Band) με πιο ήσυχη ακουστική μουσική βασισμένη στο τσίμπημα των χορδών της κιθάρας και με την υποστήριξη τσέλο, Ινδικού οργάνου και κρουστών. Ελαφρώς βαρετό εν μέρει όταν έχει μία Ανατολίτικη γεύση, αλλά ενδιαφέρον όταν κινείται προς μία παραδοσιακή προσέγγιση σε τραγούδια όπως το "Wade in the Water". Φανερά πειραματικό, ένα επιτυχημένο άλμπουμ που φαινόταν να σηματοδοτεί μία αφετηρία.

Wade in the Water (1971)






Έκανε αίσθηση να βλέπει κανείς τον Clive Palmer ξανά ενεργό με μία μπάντα και ένα άλμπουμ που παρουσίαζε τα θαυμαστά του ταλέντα. Η μπάντα πολύ πιο πειθαρχημένη από όταν λέγονταν The Temple Creatures και τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για να πετύχουν το μέγιστο δυνατόν περιλαμβάνουν το dulcitar, μία διασταύρωση ανάμεσα σε dulcimer και sitar.

Music of the Ages (1971)






Ένα σπάνιο παράδειγμα μπάντας της οποίας τα μέλη συνεισέφεραν εξίσου και με την ίδια ζωτική σημασία στην μουσική τους. Οι COB έκαναν δύο από τα πιο χαρακτηριστικά και συναισθηματικά folk άλμπουμ της εποχής. Μεγάλο μέρος της δύναμης τους προέρχεται από την συνεχή διαμόρφωση του προσωπικού τους ήχου και την έφεση που είχαν στα παραδοσιακά folk μοντέλα. Ο Clive Palmer και ο John Bidwell ήταν αξιόλογοι μουσικοί και συνθέτες και ο Mick Bennett είναι ίσως ο πιο τραγικά λιγότερο ηχογραφημένος ερμηνευτής στην ιστορία της Αγγλικής folk. Το ντεμπούτο τους διατηρεί ένα χαρακτηριστικό mood, συγκροτημένο ανάμεσα στο μυστικιστικό και στο γήινο, το απόκοσμο και το καθησυχαστικό. Το κομμάτι που ανοίγει είναι ένα απλό όμορφο νανούρισμα, που ακολουθείται από το ανατριχιαστικό αριστούργημα "Music of the Ages", στο οποίο εμφανώς παρουσιάζεται το όργανο που υπογράφουν σε αυτό το άλμπουμ, το dulcitar.

Soft Touches of Love (1971)







Το "Soft Touches of Love" είναι ένα ακόμα αριστούργημα και αν και το "Banjoland" (με overdub ήχους ακροθαλασσιάς) χαλάει κάπως το mood, γρήγορα το επαναφέρουν με το υπέροχο χωρίς συνοδεία οργάνων "Wade in the Water". Το "Scranky Black Farmer" είναι μία μπαλάντα που μένει στην μνήμη, τα "Evening Air" και "Serpent's Kiss" διατηρούν το mood που λέγαμε, το "Sweet Slavery" είναι απίστευτα δυναμικό και ασυνήθιστο, ερμηνευμένο με ένταση από τον Bennett και το "When He Came Home" είναι ένα μελωδικό κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ. Μοναδικό και ουσιαστικό για όποιον ενδιαφέρεται για την μοντέρνα Αγγλική folk. Και ασφαλώς πρέπει να δοθούν πολλά μπράβο στον Ralph McTell που με επιδεξιότητα έκανε την παραγωγή σε έναν ήχο δύσκολο να διαχειριστεί κανείς, τόσο σε αυτό το άλμπουμ όσο και στο επίσης δεξιοτεχνικό follow-up τους.

Scranky Black Farmer (1971)







Το ντεμπούτο άλμπουμ των Clive's Original Band είναι πράγματι μία αυθεντική ή και μοναδική εμπειρία. Περισσότερο ένα μωσαϊκό από στυλ, παρά μία συνεκτική συλλογή τραγουδιών, το Spirit of Love αναμιγνύει Αραβικό ήχο με βουκολική Αγγλική folk προσθέτοντας μία δόση μπάντζο (σπεσιαλιτέ του Clive Palmer) και μία δόση Αφρικανικού work song. Η δυναμική προσωπικότητα της μπάντας και η ποιότητα των στίχων του Mick Bennett κάνουν πολύ δρόμο προσπαθώντας να δέσουν μαζί τα διαφορετικά στοιχεία και αν είσαι στην κατάλληλη μελαγχολική διάθεση, αυτό το LP μπορεί να ακουστεί ως ένα progressive folk αριστούργημα. Άλλες φορές κάποιος μπορεί να αισθανθεί ότι η μπάντα ρίχνει τον εαυτό της κατά κάποιον τρόπο, δίνοντας πολύ χώρο στην ατμόσφαιρα που αναμένουν να δημιουργηθεί και όχι στο υπερφυσικό ταλέντο της γραφής, που μπορεί να ακουστεί σε τραγούδια όπως το "Music of the Ages" και το "Sweet Slavery".


Moyshe McStiff & the Tartan Lancers of the Sacred Heart (Polydor Folk Mill 2383 161) 10/72






Οι COB είναι μία από τις πιο καινοτόμες μπάντες της εποχής και ο Clive Palmer μετά τα κατορθώματα του με τους Incredible String Band και τους Famous Jug Band, αξίζει πολλούς επαίνους για το τελευταίο του εγχείρημα. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι όλες οι Ανατολίτικες επιρροές του βρίσκονται μέσα σε αυτό το άλμπουμ. Από την φύση των οργάνων που χρησιμοποιούνται μέχρι την προσέγγιση του στην μουσική, αλλά ο John Bidwell και ο Mike Bennett φαίνεται να συμπλέουν απόλυτα... Η υφή του ήχου είναι φανταστική καθ όλη την διάρκεια.

Sheba's Return - Lion Of Judah (1972)






Οι COB είναι αυτό που δεν είναι πολλές μπάντες εκείνης της εποχής-μία πρόκληση στην φαντασία. Μπαίνουν σε τέτοια ηχητικά μονοπάτια χωρίς να φοβούνται για τις συνέπειες. Είναι ανάμεσα στους σημαντικότερους καλλιτέχνες στον πειραματισμό με την χρήση μεγάλης ποικιλίας παραδόσεων και στυλ ακουστικής μουσικής. Υιοθετούν Ανατολίτικα αλλά και Δυτικά χαρακτηριστικά και τα δένουν μεταξύ τους με μοναδικά αποτελέσματα.

Let It Be You (1972)







Το δεύτερο LP είναι ανάμεσα στα πιο πολύπλοκα και προκλητικά κομμάτια που έχουν ποτέ βγει από την Αγγλική folk σκηνή. Πρωτόγονοι ψαλμοί και λεπτεπίλεπτες μπαλάντες δίπλα-δίπλα. Τα αμυδρά ψυχεδελικά και τα παρόμοια με αυτά των Incredible String Band στοιχεία από το ντεμπούτο άλμπουμ τους απουσιάζουν. Εδώ κάθε τραγούδι είναι μία ολοκληρωμένη, βαθιά προσωπική υπόθεση που θα μπορούσε να έχει προέλθει μόνο από τους COB. Δεν υπάρχουν πολλές παραδοσιακές folk δομές, όμως η αρχαία, βουκολική ατμόσφαιρα φαίνεται να διατηρεί ένα σχεδόν παγανιστικό πυρήνα προερχόμενο από την παλαιά folk μουσική. Οι Αραβικοί και Αφρικανικοί ήχοι ενσωματώνονται στην Αγγλική μουσική, σαν αναμνηστικά στολίδια από ταξίδια που έγιναν πολύ παλιά.

Chain of Love (1972)







Με κορύφωση την σχεδόν Αναγεννησιακή ομορφιά του "Martha & Mary", η γραφή ποικίλει και είναι εντυπωσιακή, με όλα τα μέλη να συνδράμουν με εξαιρετικό τρόπο. Πολλά τραγούδια χτίζονται με θρησκευτικό υλικό, αλλά μοιάζει να ερμηνεύουν αυτό το υλικό σαν να πρόκειται για τραγούδια αγάπης. Αντιστρόφως τα τραγούδια που έχουν σαν θέμα folk σκηνικά και ανθρώπινες σχέσεις τα γεμίζουν με θρησκευτικό συναίσθημα. Προσεγγίζοντας μας ταυτόχρονα από τρεις κατευθύνσεις το Moyshe McStiff αποκαλύπτει ένα κοινό σημείο συνάντησης της ανθρώπινης αγάπης, της θρησκευτικής πίστης και του folk μυστικισμού.

Martha & Mary (1972)






Αυτό βέβαια δεν είναι κάποιο τρομερό κατόρθωμα από μόνο του, αλλά γίνεται αισθητά συντριπτικό καθώς η θεματική ενότητα το παρουσιάζει σε κάθε επίπεδο. Σε λυρισμό, σε μουσική και σε δομή. Για κάποιους, όχι τυχαίους, αυτό το άλμπουμ είναι ό,τι πιο καλό έχει ηχογραφηθεί ποτέ στην Αγγλία.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης