Κυριακή 18 Απριλίου 2021




 

JADE







Fine Electric Folk






Οι Jade ήταν ένα Αγγλικό γκρουπ της folk-rock που φτιάχτηκε το 1970 από τον Dave Waite (κιθάρα, μπάντζο, μπάσο και φωνητικά), την Marianne Segal (γραφή, φωνητικά, κιθάρα και κρουστά), οι οποίοι παρουσίαζαν ως ντουέτο από τα μέσα της δεκαετίας του 60 και τον Rod Edwards (keyboards, μπάσο και φωνητικά). Στο ένα και μοναδικό πολύ όμορφο άλμπουμ τους συνεισφέρουν σημαντικές μουσικές προσωπικότητες. Αν και στον καιρό του το άλμπουμ δεν είχε την αναγνώριση που του έπρεπε, η ιστορία θα το δικαίωνε στις μέρες μας.


Fly on Strangewings (1970)




Marian Segal With Silver Jade – Fly On Strangewings (DJM 9100) 1970




Η Melody Maker έγραψε την 1/8/70: "Υπάρχει αρκετό παράξενο και όμορφο υλικό σε αυτό το πρώτο άλμπουμ για να δείξει ότι οι Jade έχουν ταλέντο..."


Amongst Anenomies (1970)



Οι στίχοι είναι αξιοσημείωτοι, ενώ αποφεύγουν πολλά από τα συνηθισμένα κλισέ και το άλμπουμ ακούγεται πολύ ευχάριστα. Ο ήχος είναι αρκετά ελκυστικός για να προσελκύσει ένα κοινό, αλλά στον ίδιο χρόνο δεν διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα, ώστε να θεωρείται τεράστια επιτυχία.


Bad Magic (1970)



Η Marian Segal έχει μία αγνή, δυνατή φωνή που οδηγεί τις άλλες δύο μέσω κάποιων πολύ όμορφων στίχων και επιπλέον υπάρχει στο άλμπουμ ένα βιολί που φλερτάρει με τον country ήχο.




Με καλή παραγωγή και να ακούγονται λιγάκι σαν τους Peter, Paul & Mary, οι Jade επιδεικνύουν ωστόσο αρκετό ταλέντο ώστε το άλμπουμ τους να θεωρείται ορίτζιναλ. Ηλεκτρική κιθάρα, harpsichord και βιολί υποστηρίζουν με υπέροχες συνθέσεις τις πολύ όμορφες ανδρικές και γυναικείες φωνητικές αρμονίες. Η παραγωγή τέλος έρχεται να αποδώσει το folk-rock στόχο της μπάντας, που όραμα της ήταν να μεταφέρει το όνειρο των χίπις της West Coast στην γηραιά Αλβιώνα.


Reflections on A Harbour Wall (1970)



Έχοντας εξασφαλίσει το backing από στούντιο μουσικούς, βεληνεκούς Pete Sears (Jefferson Starship), Terry Cox (Pentangle), Jimmy Litherland (Colosseum), Michael Rosen (Eclection, Fotheringay), Clem Cattini (Rumplestiltskin, The Ivy League), Pete York (Spencer Davis Group, Hardin and York) και Mick Waller (Rod Stewart), το τρίο έφτιαξε ένα τέλειο ηλεκτρικό folk άλμπουμ, το οποίο σίγουρα θα βρει απήχηση από φαν της Sandy Denny ή της Mandy Morton.


Fly Me to the North (1970)



Αν και η Αγγλική έκδοση είναι σπάνια, άρα και ακριβή, η Αμερικανική (που παρουσιάζει το γκρουπ ως Marian Segal & Silver Jade) μπορεί να βρεθεί πολύ φθηνά. Το άλμπουμ πήρε πολύ καλές κριτικές, αλλά δέχτηκε και αναπόφευκτες συγκρίσεις με Sandy Denny και Fairport Convention. Μία μικρή περιοδεία σε Αμερική και Αγγλία και κάποιες εμφανίσεις σε σόου ήταν μέρος της παραγωγικής τους ζωής, πριν εσωτερικές διαμάχες τους οδηγήσουν σε διάλυση το καλοκαίρι του 1971.


Mayfly (1970)



Είναι κρίμα που το άλμπουμ δεν είχε εμπορική επιτυχία και που η Segal δεν έκανε πολλές άλλες ηχογραφήσεις καθώς θεωρείτο πραγματικά αξιόλογο ταλέντο. Στις μέρες μας 50 χρόνια μετά από αυτό το μοναδικό άλμπουμ των Jade, έφτασε να θεωρείται ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της Αγγλικής folk, την δεκαετία του '70, σε επίπεδα On the Shore (The Trees) ή Swaddling Songs (Mellow Candle).


Five of Us (1970)



Οι Jade επανενώθηκαν το 2004 για να σηματοδοτήσουν την επανέκδοση του άλμπουμ τους σε CD. Στην επανέκδοση αυτή προστέθηκε ακυκλοφόρητο υλικό από τις ηχογραφήσεις τους το 1970, με τον John Wetton στο μπάσο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου