Αποποίηση Ευθύνης

Δηλώνεται ότι η ευθύνη των αναρτήσεων, καθώς και του περιεχομένου αυτών ανήκει αποκλειστικά στους συντάκτες τους, ρητώς αποκλειόμενης κάθε ευθύνης σχετικά του ιστότοπου. Το αυτό ισχύει και για τα σχόλια που αναρτώνται από τους χρήστες σε αυτό.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

NURSERY RHYMES


 ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ!


Καθώς η στοργική μητέρα τραγουδάει απαλά και γλυκά ένα νανούρισμα στο παιδί, για να αποκοιμηθεί ακολουθεί άθελά της μια παράδοση αιώνων. Χαριτωμένο και γεμάτο τρυφερότητα το νανούρισμα, εκδηλώνει ολόκληρη την απαλή στοργή της μητρικής καρδιάς, την τρυφερή αγάπη, τα όνειρα και τους πόθους της μάνας για την ευτυχία του παιδιού της. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ξεχωρίσει τη φωνή της και έτσι γεννιέται η δυαδική τους σχέση. Η δημιουργία των παιδικών τραγουδιών και των νανουρισμάτων χάνεται στην ομίχλη του χρόνου. Με αυτά συχνά μεταφέρεται η παράδοση από στόμα σε στόμα και έτσι ανάγονται στην παραδοσιακή (folk) μουσική. Όμως δεν είναι ασυνήθιστη η χρήση τους από διάφορα μουσικά είδη, αφού έγιναν η αιτία, χαρισματικοί μουσικοί να τα χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν νέα ακούσματα. Ας ξετυλίξουμε όμως σιγά-σιγά το νήμα και ας παραθέσουμε μερικά δημοφιλή ξένα νανουρίσματα:

1. Muffin Man

Σε κάθε περίπτωση δεν νομίζω να πήγαινε το μυαλό μιας μητέρας στον Frank Zappa για να κοιμίσει το μωρό της. Να όμως που συνέβη το αντίθετο. Πήγε το μυαλό του χαρισματικού μουσικού στο νανούρισμα.

Frank Zappa - Muffin Man (1977)

Muffin Man


Ο Frank Zappa εμπνεύστηκε το τραγούδι Muffin Man από το ομώνυμο παιδικό τραγούδι και υπάρχει στον δίσκο του "Bongo Fury" που κυκλοφόρησε με τον Captain Beefheart το 1975. Το τραγούδι προέρχεται από το 1820 και αφορά στα αρτοσκευάσματα muffins, αλλά όχι στην σημερινή τους γλυκιά μορφή. Τότε, στην Βικτωριανή εποχή τα νοικοκυριά λάμβαναν κάθε ημέρα τα muffin τους από διανομέα, τον .. muffin man.

2. Cautionary Tales for Children (Matilda)

"Tell me mother, tell me more"

Pink Floyd - Matilda Mother (1967)

Cautionary Tales For Children

Ορίστε μια άλλη περίπτωση, αυτή του Syd Barrett και του πρώτου τραγουδιού που συνετέθη για το ντεμπούτο άλμπουμ των Pink Floyd. Το "Matilda Mother", που οι στίχοι του αναφέρονται στην νοσταλγία του Syd Barrett για την χαμένη παιδική αθωότητα. Το βιβλίο απ'όπου το εμπνεύστηκε είναι το "Cautionary Tales for Children" και η Matilda μία από τις 11 ιστορίες του, για ένα κοριτσάκι που έλεγε ψέματα και κάηκε στη φωτιά. Το βιβλίο ήταν πολύ δημοφιλές τον 19ο αιώνα, αν και πρόκειται για ιστορίες παιδιών που τιμωρούνται, συχνά φρικτά, για τις "κακές" πράξεις τους. Οι στίχοι παρμένοι από το βιβλίο δεν μπήκαν τελικά στο τραγούδι, αφού το ίδρυμα Belloc (του δημιουργού του βιβλίου) το αρνήθηκε.

3. The Spider and the Fly

"'Will you walk into my parlour?' said the Spider to the Fly." 

Rolling Stones - the Spider and the Fly (1966)


Να και η πηγή έμπνευσης του Robert Smith, ας θυμηθούμε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού.

Cure - Lullaby (1993)

the Spider and the Fly

Οι Rolling Stones αλλά και οι Cure εμπνεύστηκαν τα τραγούδια τους από το ποίημα "The Spider and the Fly" της Mary Howitt από το 1828. Η ιστορία για μία μεγάλη τριχωτή αράχνη που καλεί την μύγα στο σπίτι της για λίγη "κουβέντα". Τώρα ποιά η ψυχολογία των παιδιών που περιμένουν να αποκοιμηθούν κουκουλωμένα, συνδέοντας την μικρή τους υπόσταση με το δείπνο της μεγάλης τριχωτής αράχνης... δεν θέλω να ξέρω. 

4. Humpty Dumpty

"Humpty Dumpty sat on the wall"

Placebo - Hampty Dumpty (1971)


Joy of Cooking - Humpty Dumpty (1971)



Tori Amos - Humpty Dumpty (1992)

Humpty Dumpty

Οι Βέλγοι jazz Placebo από το 1971 μας παίζουν το Humpty Dumpty ένα παιδικό τραγουδάκι αρχικά καταγεγραμμένο το 1797, που μιλάει για ένα πλάσμα σαν αυγό. Το ίδιο πλάσμα συναντά η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων το 1872. Για τον ίδιο χαρακτήρα μας τραγουδάνε και οι Joy of Cooking που ανέμιξαν folk, rock, country, blues αλλά και jazz την ίδια χρονιά. Το πρωτότυπο και απίθανο αυτό γκρουπ είχε δύο frontwomen με τρεις άνδρες να υποστηρίζουν. Το τραγούδησε όμως και η Tori Amos το 1992.

5. Needles and Pins

"Needles and pins, needles and pins,
When a man marries his trouble begins"(προφητικό και αειθαλές!!)

Jackie De Shannon - Needles and Pins (1963)

Smokie - Needles and Pins (1977)


Ramones - Needles and Pins (1978)

Needles and Pins

Το Needles and Pins είναι ένα τραγουδάκι που μας λέει για τις δυσκολίες του γάμου από το 1843 και το τραγούδησαν πολλοί, όχι με τους αυθεντικούς στίχους, αρχής γενομένης της Jackie DeShannon, και ακολούθως οι Searchers, Del Shannon, Cher, Tom Petty and the Heartbreakers με την Stevie Nicks, Willie DeVille, Thorleifs, Gary Lewis & the Playboys, Smokie, Turtles και οι Ramones.  


6. Johnny Todd

"Johnny Todd, he took a notion
For to cross the ocean wide"


Bob Dylan and the Band - Johnny Todd 


the Clancy Brothers - Johnny Todd (1964)



Johnny Todd


Πάμε στο 1891 και στο παιδικό τραγουδάκι Johnny Todd. Το τραγούδησε ο Bob Dylan με τους the Band. Αλλά και οι the Clancy BrothersΤι λέει το folk Ιρλανδικό τραγούδι? Μην μπαρκάρεις ποτέ, αν δεν έχεις παντρευτεί πρώτα την καλή σου. Ο Johnny Todd μπάρκαρε και γυρίζοντας βρήκε την καλή του παντρεμένη με άλλον.


7. Oh Dear What Can The Matter Be?

O dear, what can the matter be?
Johnny's so long at the fair.

Terry Callier - Oh dear, what can the matter be? (1965)


Oh dear, what can the matter be?

Μια αλληγορία, τέλεια βαλμένη μέσα σε ένα παιδικό τραγουδάκι που γράφτηκε το 1770 στην Αγγλία, μας τραγουδάει με την υπέροχη, μελιστάλαχτη φωνή του ο Terry Callier το 1965. Μην μένεις τόσο πολύ στο καρναβάλι / λούνα παρκ, εννοώντας μην υπερβαίνεις όπως τα παιδιά τα όρια της ευχαρίστησης, να επιστρέψεις με αυτά που μου υποσχέθηκες ότι θα μου αγοράσεις, διαπιστώνοντας με ανησυχία ότι ο σύντροφος δεν "επιστρέφει" στην πρότερη ευτυχισμένη κοινή ζωή.
 "Have I Stayed Too Long at the Fair?" τραγούδησε και η Barbra Streisand το 1963.


8. Old King Cole

"Old King Cole was a merry old soul
And a merry old soul was he"


Genesis - the Musical Box (1971)



Old King Cole


Η σχέση του τραγουδιού των Genesis με το παιδικό τραγουδάκι Old King Cole δεν είναι προφανής, για όσους δεν ξέρουν την ιστορία του. Αρχικά ορχηστρικό σε σύνθεση του Anthony Phillips, αργότερα με στίχους που αναφέρονται σε μια Βικτωριανή ιστορία γραμμένη από τον Peter Gabriel σχετικά με δυο παιδιά (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) σε ένα αγροτικό σπίτι, όπου το κορίτσι σκοτώνει το αγόρι αποκεφαλίζοντάς το με ένα μπαστούνι  κροκέ. (Αυτό είναι και το εξώφυλλο του δίσκου, όπου φαίνεται το κορίτσι με το μπαστούνι και στο έδαφος κεφάλια). Αργότερα βρίσκει το μουσικό κουτί του αγοριού που όταν το ανοίγει παίζει το παιδικό τραγούδι Old King Cole. Όταν παίζει το τραγουδάκι το αγόρι επιστρέφει ως πνεύμα και προσπαθεί να σαγηνεύσει ερωτικά το κορίτσι. Ωστόσο η φασαρία κάνει την νταντά του αγοριού να εμφανιστεί και να τους πετάξει το μουσικό κουτί καταστρέφοντάς τους και τους δυο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τον τίτλο του δίσκου με την παράφραση "Nursery Cryme" (και όχι Rhyme). Το παιδικό τραγουδάκι Old King Cole του 1708 μιλάει για έναν βασιλιά που δεν μπορεί να ταυτιστεί αδιαφιλονίκητα με κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, ο οποίος ζητάει να του φέρουν το μπωλ με το φαγητό/ποτό του και την πίπα του. Ο ποπ τραγουδιστής Nat "King" Cole από το παιδικό τραγουδάκι αυτό εμπνεύστηκε το παρατσούκλι του.


9. Ring-O-Roses

"A pocket full of posies, ashes, ashes, we all fall down"

Pink Floyd - Take it Back (1994)


Ring-O-Roses


Αλλά και στο "Take it Back" ένα τραγούδι των Pink Floyd από το 1994 δεν πάει το μυαλό αν δεν ξέρει κανείς. Είναι γύρω στο 03.04 που απόμακρα και θαμπά μέσα στο τραγούδι ακούγονται παιδικές φωνές να τραγουδάνε το "Ring-O-Roses", ένα παιδικό τραγουδάκι του 1881, που ο μύθος το έχει να αφηγείται την εποχή του μαύρου θανάτου  (πανούκλα) που συνέβει στην Αγγλία το 1665. 


10. The House That Jack Built

"This is the house that Jack built. This is the malt that lay in the house that Jack built."

Alan Price Set - The House That Jack Built (1967)


the House That Jack Built


Ο Alan Price είναι αυτός που έφτιαξε τους the Animals. Όταν άφησε τους the Animals έφτιαξε τους Alan Price Set. Αυτοί λοιπόν το 1967 στο 2ο LP τους A Price on His Head, τραγούδησαν το "The House That Jack Built", ένα παιδικό τραγουδάκι που η δημιουργία του χάνεται μέσα στo χρόνο με έντονη αντιπαράθεση μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν ότι προέρχεται από ένα αρχαίο Αραμαικό ύμνο του 1590 και αυτών που θέλουν να προέρχεται από την Αγγλία στα μέσα του 16ου αιώνα. Το τραγούδι λέει για πολλά θέματα που σχετίζονται με αφετηρία το σπίτι που έχτισε ο Jack, χωρίς να λέει τίποτα για το σπίτι ή για τον Jack.


11. Wynken, Blynken, and Nod

"Wynken, Blynken, and Nod one night
Sailed off in a wooden shoe"

Donovan - Wynken Blynken And Nod (1971)


the Doobie Brothers - Wynken Blynken And Nod (1980)


Wynken Blynken And Nod


Ο folk Donovan μας τραγουδάει το 1971 το παιδικό τραγουδάκι Wynken, Blynken, and Nod.
Ένα ποίημα που γράφτηκε από τον Eugene Field το 1889, για τρία παιδιά που αρμενίζουν και ψαρεύουν ανάμεσα στα αστέρια μέσα σε ένα ξύλινο παπούτσι-βάρκα. Αλλά και οι the Doobie Brothers το τραγούδησαν επίσης το 1980 από τον δίσκο "In Harmony/A Sesame Street Record".


12. Tinker Taylor

"Rich Man, Poor Man,
Beggar Man, Thief"

Terry Raid - Tinker Tailor (1968)


Jethro Tull - Cross Eyed Mary (1971)



Ο Terry Reid τραγούδησε το 1968 το παιδικό τραγούδι μετρήματος "Tinker Taylor". Καταρχάς, ποιός ήταν ο Τerry Reid? Ήταν αυτός που του έγινε πρόταση να τραγουδήσει για τους New Yardbirds μετέπειτα Led Zeppelin από τον Jimmy Page και αρνήθηκε, όμως ήταν και αυτός που υπέδειξε τον Robert Plant ως υποψήφιο για casting. To τραγούδι ανάγεται στο 1695 και οι στίχοι του στην εποχή μας είναι "Tinker, Tailor, Soldier, Sailor, Rich Man, Poor Man, Beggar Man, Thief".
Αυτοί οι στίχοι αναφέρονται σε διάφορα τραγούδια εδώ μερικά ενδεικτικά:
Στο τραγούδι "Tinker, Tailor, Soldier, Sailor" των Yardbirds από το άλμπουμ τους Little Games του 1967, στο τραγούδι Dandelion των Rolling Stones του 1967, στο τραγούδι "Cross Eyed Mary" των Jethro Tull από το LP Aqualung του 1971, στο τραγούδι "The Fairy Feller's Master-Stroke" των Queen από το LP Queen II του 1974, στο τραγούδι "Just Another Nervous Wreck" των Supertramp από το LP Breakfast in America του 1979, στο τραγούδι "Sin City" των AC/DC καθώς και στο τραγούδι "Heartattack and Vine" του Tom Waits από το ομώνυμο άλμπουμ του 1980.


13. A-Tisket, A-Tasket

"A-tisket a-tasket
A green and yellow basket"

Ella Fitzgerald - A-Tisket, A-Tasket (1938)


A-Tisket, A-Tasket 



Η Ella Fitzgerald το 1938 τραγούδησε το A-Tisket, A-Tasket, ένα παιδικό τραγουδάκι που τα παιδάκια χόρευαν σε κύκλο. Ένα παιδάκι έριχνε ένα μαντήλι έξω από τον κύκλο. Το πιό κοντινό στο μαντήλι παιδί το σήκωνε και κυνηγούσε αυτόν που το έριξε. Αν τον έπιανε θα τον φιλούσε και έτσι θα τον έβαζε πάλι στον κύκλο ή αλλιώς εκείνος που έπιανε θα έπρεπε να πει ποιόν αγαπάει.


14. Hey Diddle Diddle

"Hey diddle diddle, The Cat and the Fiddle"


Paul McCartney - Hey Diddle Diddle (1970)

Hey Diddle Diddle


Οι ρίζες του παιδικού τραγουδιού ανάγονται στον 16ο αιώνα. Υπάρχουν καταγεγραμμένοι από το 1569 οι στίχοι: They be at hand Sir with stick and fiddle; They can play a new dance called hey-diddle-diddle του Άγγλου συγγραφέα Thomas Preston σε έργο του σχετικά με τη ζωή του Βασιλιά Καμβύση Β' της Περσίας που έζησε γύρω στο 550 π.Χ. (Fiddle είναι το βιολί)


15. Polly Put Your Kettle On

"Polly put the kettle on, We'll all have tea"

Sonny Boy Williamson - Polly Put Your Kettle On (1947)


 Polly Put Your Kettle On


Ο Sonny Boy Williamson τραγούδησε το "Polly Put Your Kettle On" δηλαδή βάλε ένα τσάι να τα πούμε, ένα παιδικό τραγούδι που συναντάται πρώτη φορά με μοντέρνους στίχους το 1841 στην νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς "Barnaby Rudge". Η πρώτη εμφάνιση του ήταν το 1790.



16. Listen To the Mockingbird

"She's sleeping in the valley, And the mockingbird is singing where she lies"

Bill Williams - Listen To The mockingbird (1974)


Dolly Parton, Stuart Duncan - Listen To The Mockingbird 


Γραμμένο το 1855 από τον Septimus Winner ένα Αμερικανό συγγραφέα που έζησε τον 19ο αιώνα, ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια, το οποίο εμπνεύστηκε από έναν Αφροαμερικανό τραγουδιστή του δρόμου που σφύριζε το σκοπό. Ο Αβραάμ Λίνκολν το περιέγραφε σαν ένα ειλικρινές και γλυκό τραγουδάκι όπως το γέλιο ενός κοριτσιού που παίζει. Ο βασιλιάς Εδουάρδος ο 7ος το θυμόταν να το τραγουδάει από όταν ήταν παιδάκι. Εδώ από το άλμπουμ του 1974 και τον Bill Williams καθώς και από τους Dolly Parton και Stuart Duncan. Λυπητερό τραγούδι με εύθυμο σκοπό, μας λέει για την ατριχόρνις (Mockingbird) με την ικανότητα να μιμείται φωνές άλλων πουλιών και πως τώρα τραγουδάει στον τάφο της κοπέλας που κάποτε διασκέδαζε να ακούει το κελάηδημά της με τον αγαπημένο της. 


17. Ten Little Indians

"Seven little, eight little, nine little Indians Ten little Indian boys"


Johnny & The Hurricanes - Ten Little Indians (1960)


Beach Boys - Ten Little Indians (1962)


the Yardbirds - Ten Little Indians (1967)


Ten Little Indians



Γραμμένο επίσης από τον Septimus Winner το 1868 το παιδικό τραγουδάκι μετρήματος Ten Little Indians. Το έπαιξαν οι Johnny & The Hurricanes το 1960, οι Beach Boys το 1962 στο 1ο άλμπουμ τους, καθώς και οι the Yardbirds το 1967.



18. Matthew, Mark, Luke and John

"Bless the bed that I lie on/Four corners to my bed/Four angels round my head
One to watch and one to pray/And two to bear my soul away"


Methuselah - Matthew, Mark, Luke and John (1969)



Matthew, Mark, Luke and John

Οι ψυχεδελικοί Methuselah το 1969 τραγουδάνε το Matthew, Mark, Luke and John. ένα παιδικό νανούρισμα με ρίζες στο 1656, σε αρχαίες Βαβυλωνιακές προσευχές, ενώ χρησιμοποιήθηκε στην Μεσαιωνική Γερμανία στην Χριστιανική του έκδοση. Εμείς παραθέτουμε ολόκληρο τον υπέροχο δίσκο τους, μιας και βρίσκεται μέσα στο θέμα μας, αφού είναι concept και τα πιο πολλά τραγούδια του είναι παιδικά τραγούδια και νανουρίσματα.


19. Who Killed Cock Robin

"Who killed Cock Robin?/I, said the Sparrow,/with my bow and arrow,/I killed Cock Robin.
Who saw him die?/I, said the Fly,/with my little eye,/I saw him die"


Freddie Redd Quartet - Who Killed Cock Robin (1960)


the Bergerfolk - Who Killed Cock Robin (1971)

Who Killed Cock Robin?


Οι Freddie Redd Quartet το 1960 έπαιξαν jazz ένα τραγούδι που το είπαν Who Killed Cock Robin. Το ίδιο έκαναν και οι folk the Bergerfolk δέκα χρόνια αργότερα. Αυτό είναι ένα παιδικό τραγουδάκι που οι ρίζες του χάνονται στο 1500. Το θέμα του σύμφωνα με την Κέλτικη παράδοση μιλάει για τον ήλιο/βασιλιά που πεθαίνει καθώς το θερινό ηλιοστάσιο φτάνει στο τέλος του. Σύμφωνα με την Σκανδιναβική μυθολογία πρόκειται για τον θάνατο του θεού Balder. Ή κατά άλλη εκδοχή αφορά στον θάνατο του βασιλιά Γουίλιαμ του 2ου το 1100.


20. The Lion And The Unicorn






"The lion and the unicorn/Were fighting for the crown
The lion beat the unicorn/All around the town"


The Men They Couldn't Hang - the Lion and the Unicorn (1984)


the Lion and the Unicorn


Οι The Men They Couldn't Hang είναι ένα folk/punk γκρουπ που φτιάχθηκε το 1984. Το 1990 έβγαλαν το LP the Domino Club από όπου και το παιδικό τραγούδι "The Lion and the Unicorn". Το λιοντάρι είναι η Αγγλία και ο μονόκερος η Σκωτία. Επομένως πάμε πίσω στο 1707, όταν γράφτηκε αυτό.

21. Cats In the Cradle

“Cats in the cradle and the silver spoon, little boy blue and the man on the moon…”
"I'm gonna be like you Dad, you know I'm gonna be like you..."


Harry Chapin - Cat’s in the cradle (1974)

Cat’s in the cradle


Ένα πολύ συναισθηματικό τραγούδι και συνάμα παιδικό τραγουδάκι που τραγούδησε ο Harry Chapin για ένα πατέρα που ενώ παρέχει τα πάντα στο παιδί του δεν βρίσκει χρόνο για να ξοδέψει δημιουργικά με αυτό. Γερνώντας ο πατέρας φέρνει στο μυαλό του τα λόγια του παιδιού "I'm gonna be like you Dad, you know I'm gonna be like you..." , τότε όταν εκείνος έχει ανάγκη για δημιουργικό χρόνο με το παιδί του, όμως είναι πια αργά. Cats in the Cradle (κούνια/λίκνο) είναι παιδικό παιχνίδι, silver spoon είναι κουταλάκια που βγάζουν μεταλλικό ήχο για τα μωρά, Little Boy Blue είναι παιδικό τραγουδάκι και Man in the Moon οι ανθρώπινες σκιές που τα παιδιά νομίζουν ότι βλέπουν όταν κοιτούν το φεγγάρι.





Καταλήγουμε λοιπόν, χωρίς όπως είπαμε να εξαντλήσουμε το θέμα, ότι η επίδραση του νανουρίσματος έχει σημαντική δράση στην ανάκτηση της ισορροπίας και τη συναισθηματική ηρεμία της μητέρας και του παιδιού, γιατί μέσα από αυτό, μπορεί να φτάσουνε σε βαθύτερα επίπεδα γαλήνης και συναισθηματικής ένωσης. Και ασφαλώς να εμπνεύσουν κι άλλους μουσικούς να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα πράγματα.

Komoriuta (Lullaby) - Japanese Koto & Shakuhachi (Thanks Haris)


Βασίλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε/Ακούστε επίσης